AmigaOS4

A amigaspirit.hu - pegasos.hu Wiki wikiből

A lap korábbi változatát látod, amilyen Neongod (vitalap | szerkesztései) 2007. december 11., 13:23-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Mostanáig az AmigaOS-nek három generációja volt, mindegyik generációhoz új Amigák és új lehetõségek tartoztak. De egy dolog változatlan maradt. Az OS nagyon szorosan kötõdött a hardverhez, pontosabban az M68k processzorcsaládhoz, amelyet néhány éve már nem fejlesztenek. A negyedik generáció, az AmigaOS4, célja a hardvertõl való elszakadás, és váltás a PPC architektúrára, ezzel biztosítva a jövõbeli fejlesztéseket.

Jelenleg a Hyperion nevû szoftvercég fejleszti az OS negyedik generációját, az Amiga Inc. megbízásából. Az OS ugyanolyan felhasználóbarát és egyszerû, mint az elõzõ verziók, emellett nagyon sok újítást tartalmaz.


Tartalomjegyzék

Exec SG

Execsg.gif

Az Exec minden AmigaOS szíve, ez a rész foglalkozik a feladatkezeléssel, vezérli az Amiga többfeladatos (multitasking) rendszerét, irányítja a rendszer megosztott library-jeinek megnyitását és megosztását és az egyéb erõforrásokat. Kezeli a programok és a feladatok közötti kommunikációt. Alapvetõen õ felelõs a rendszer belsejéért. Az OS4 számára teljesen át lett írva, kapott új nevet, miközben megtartotta az OS 3.9-bõl ismert funkcióit és erõsségeit, emellett új, fontos képességekre tett szert, mint például:- 68040+FPU emuláció a régi programok számára- Alapszintû memóriavédelem, amely megakadályozza, hogy a hibás programok az egész rendszert lefagyasszák- Továbbfejlesztett hibakeresés és kezelés- Lapozható memóriakezelés, amely lehetõvé teszi a rendszer szintû virtuális memóriát- Gyorsabb és fejlettebb memóriakezelés, item pool-ok sok kicsi memóriaszelet gyors és hatékony foglalására- Teljes, rendszerszintû MMU vezérlés új API-n keresztül- Veremkezelés és bõvítés, amely megakadályozza a sok vermet igénylõ programokat az összeomlásban és az adatterület felülírásában.- Beépített támogatás a PCI bõvítõkártyákhoz


Intuition

Reaction2.gif

A legtöbb alkalmazás látható kezelõfelületének vezérlését az Intuition végzi. Az Amiga OS ezen része felügyeli az egérmutatót, képernyõket, ablakokat, nyomógombokat, menüket, és az ehhez kapcsolódó eseményeket és API-kat, beleértve a GadTools-t, ami a programok számára nyújt egységes kezelõfelületet. A beállítások segítségével az Intuition majdnem minden eleméhez színátmenetet és képet rendelhetsz, így az ablakkereteid, menüid, nyomógombjaid és képernyõfejléceid a saját ízlésednek megfelelõen állíthatóak be, anélkül, hogy kockáztatnád a géped stabilitását hack és patch programokkal. Az ablakok is végre kihúzhatóak a képernyõrõl, mint a többi grafikus OS-ben, lehetõvé téve az átláthatóbb ablakkezelést. Ez a funkció kikapcsolható a felhasználó kívánságára, mert pár régi programnál gondot okozhat.


Grafikus rendszer

Gfx.gif

Az Amiga OS számára mindig szükség volt külsõ programokra, ha az Amiga chipseten kívüli grafikus hardvert akart kezelni, a Picasso96 és a CyberGraphX volt a leggyakrabban használt két rendszer. Az AmigaOS 4 most elõször ezt már tartalmazni fogja (szükséges is, mert az új gépeken már nincs natív grafikus chipset). A Picasso96 lett kiválasztva az OS4 grafikus rendszerének, de mivel ez a rendszerbe lesz integrálva, nem szükséges patch-elni a rendszert, ami gyorsabb és biztonságosabb mûködést tesz lehetõvé. Minden assembly kód el lett távolítva, az intuition.library, a graphics.library és a layers.library újra lett írva, hogy közvetlenül támogassa a grafikus kártyák használatát, beleértve a ikonizálást és a képernyõn kívüli ablakmozgatást. Az összes jelentõs hiba ki lett javítva, és a kritikus részek már natív PPC kódban vannak, óriásit dobva a teljesítményen. Újabb meghajtóprogramok is elérhetõek az elterjedtebb videókártyák számára a meglévõ Picasso96 által támogatottak mellett, például az ATI Radeon kártyákhoz. A 3D grafika a már meglévõ Warp3D rendszer alapján lett kidolgozva, de ez késõbb ki lesz cserélve a Warp3D Nova rendszerre, amely hozzáférést biztosít a videókárták olyan képességei számára, amelyek a jelenlegi rendszerrel nem elérhetõek. Egy MesaGL port is elérhetõ, amely lehetõvé teszi az OpenGL vagy MesaGL rendszert használó programok könnyebb átírását, ez a Warp3D mellett lesz elérhetõ.


Hangrendszer

Audio.jpg

A jelenlegi Amigán mindenki számára ismerõs az AHI, a Picasso96 hangi megfelelõje. A jelenlegi rendszer lehetõvé teszi a natív Paula-n kívüli hangkártyák használatát standard API-n és meghajtóprogramokon keresztül. Az AHI v6 integrálva lesz az OS4-be, és így az Amigás és PC-s világból ismert sokféle hangkártya használatára nyílik lehetõség. Egy NallePuh nevü kis programocska segítségével a régi, AHI-t nem támogató programok többsége is megszólal az AHI rendszeren keresztül. A legtöbb modern program használja az AHI-t, és mûködni fog az OS4 új hangrendszerével.


Betûtípusok

Font.gif

Az AmigaOS 4 egy teljesen új betûtípus-kezelõ rendszer tartalmaz, amely lehetõvé teszi a legtöbb betûtípus formátum használatát, beleértve a TrueType, a PostScript és a Windows betûtípusait. Ezek a betûtípusok a standard diskfont.library-n és bullet.library API-n keresztül érhetõek el, ezért a rendszerbarát programok számára ezek a betûtípusok automatikusan rendelkezésre állnak. Egy betûtípus-kezelõ program, hasonlóan az OS 3.x Intellifont-jához, teszi lehetõvé az össze betûtípus egy helyrõl való kezelését, többek között a bitmap formátummá konvertálást az olyan alkalmazások számára, amelyek nem támogatják a méretezhetõ betûtípusokat. A diskfont.library lehetõvé teszi a betûtípusok simítását, eltüntetve az érdes széleket a képernyõn való megjelenítéskor, és az egész rendszer támogatja a különbözõ karakterkészletetekt patch vagy programbeállítás nélkül, biztosítva az idegen karakterek és pénzjegyek hordozhatóságát különbözõ platformok között.


TCP/IP Stack

Net.gif

A hálózatok és internetkapcsolat területén nagy elõrehaladást jelent az OS4 saját beépített hálózati rendszere a két meglevõ külsõ rendszer után, mivel egyikük nem engedélyez sok specifikus beállítást, a másik pedig már hoszú idõ óta elérhetetlen. A Roadshow, az OS4 új TCP/IP stack-je, olyan új, meggyõzõ tulajdonságokkal rendelkezik, mint a teljesen szabadon beállítható tûzfal és IP szûrõ, PPPoE és DHCP támogatás, amely segítségével az olyan modern hálózatokhoz lehet csatlakozni, mint a DSL és kábel rendszerek. Fõ tulajdonságai:

 • Teljeskörûen beállítható tûzfal
 • NAT (Network Address Translation), hogy útvonalválaszóként vagy átjáróként mûködjön egy másik hálózatba
 • Teljes bsdsocket.library kompatibilitás, így a meglévõ alkalmazások gond nélkül mûködnek
 • automatikus, intelligens hálózatbeállítás, hogy a lehetõ legkevesebbet kelljen a felhasználónak közremûködnie a hálózatokhoz való csatlakozáskor
 • SANA-II meghajtóprogram-rendszer használata, hogy a meglévõ hálózati hardverek is mûködjenek
 • bõvített API a rugalmasabb programokért és a könnyebb használatért
 • Amiga-specifikus beállító programok - nem kell megtanulni semmilyen Unix port kezelését

Az AmiSSL is jelen lesz az OS4-ben, hogy kezelje a hálózati titkosítást, lehetõvé téve a biztonságos kommunikációt az ezt támogató programokkal (például IBrowse, YAM, SimpleMail stb.)


Fájlrendszerek

Hdd.gif

Az OS4-ben az Amigás fájlrendszer, az FFS új verziója található meg. A FastFileSystem egy jól bevált és megbízható fájlrendszer, viszont sok hiányossága van a modern fájlrendszerekkel szemben. Ezek az FFS2-ben lettek megvalósítva, amely támogatja a hosszú fájlneveket (107 karakter), a több felhasználót, jobb az adat-integritása, hogy megakadályozza az érvénytelen meghajtókat, és további fejlesztések a régi rendszerhez képest, például:

 • teljesen újraírt, tiszta C kód
 • többszálas rendszer, a jobb reagálás érdekében
 • natív 64-bites címzés a nagy merevlemezek és média támogatására
 • cserélhetõ média támogatása
 • hard és soft link támogatás

Az SFS egy életképes (és ingyenes) alternatívája volt az FFS-nek, jóval fejlettebb volt sebességben, adatstabilitásban, fájlnév támogatásban, lemezméretekben és így tovább. Az OS4 külsõ programként tartalmazni fogja az SFS-t is, ami újra lett fordítva PPC processzorra és jópár hiba ki lett javítva. Ezt a kiegészítést leginkább a haladó felhasználók fogják értékelni.

A HDToolbox-nak is van már OS 4.0 megfelelõje, úgy hívják, hogy Media Toolbox, mivel most már támogatja az eltávolítható médiát is, és tartalmazza több kisebb, különálló program funkcionalitását, például SCSI vezérlés lemezparaméterek beállításához, meghajtó teszteléshez és így tovább. A Partition Wizard is be van építve, ami egy lemez javító segédprogram, nagyon sok hasznos trükköt tud. Vissza tud állítani törölt fájlokat és partíciókat, fájlokat a gyorsformázott partíciókról, adatot ment sérült partícióról, és át tudja konvertálni a régi FFS partíciót új FFS2 rendszerré a partíció újraformázás nélkül, ezek az opciók viszont csak FFS vagy FFS2 partíciókon mûködnek. Ezenkívül még tudja optimalizálni az FFS és SFS partíciókat a még jobb hozzáférés érdekében.

A CD-ROM fájlrendszer is fel lett frissítve és támogatja az összes elterjedt formátumot, beleértve a Windows Joliet és Apple HFS(+) formátumát. Továbbá támogatja a DVD-ket és VideoCD-ket (természetesen a videók megtekintéséhez lejátszóprogram szükséges), és a Mount Rainier formátumú CD-RW-k véletlenszerû hozzáférése is megoldott. A zene CD-k adat CD-nek látszanak, melyen minden sáv egy AIFF fájlnak felel meg, így a rippeléshez nem szükséges további program.


AmiDock

Dock.gif

Az AmigaOS 3.9 programindítója, az AmiDock, hasznos dolog volt, de nem volt elég rugalmas. Az OS 4.0 verzió teljesen át lett dolgozva, olyan vizuális fejlesztésekkel, mint az animált ikonok támogatása, áttetszõség stb. Most már támogatja a többszintû ikon-elrendezést (mint a Start Menu), lehetõség van Docky-k használatára, amelyeket a dokkhoz lehet csatlakoztatni, és meg tudja jeleníteni az éppen futó alkalmazásokat, amelyek az application.library-t használják. A Docky-k olyan hasznos dolgokat tartalmaznak, mint órák, nagyítók, animáció lejátszók, és így tovább. Az is beállítható, hogy a dokk mindig az ablakok elõtt legyen, vagy pedig mindig a háttérben.


AmigaInput

Input.gif

Az AmigaInput egy olyan új rendszer, amellyel egységesíteni lehet a számítógép bemeneti eszköz kezelését, elsõsorban játékok számára. A lowlevel.library-t helyettesíti és sokféle irányító eszközt támogat egy meghajtó-rendszeren keresztül, pl. Amiga, Sega, PlayStation vezérlõk. Támogatja még a különbözõ típusú billentyûzeteket és egereket, amelyek majd elérhetõek lesznek, és a hangkártya joystick portjára kötött PC-s játékvezérlõket.


MooVidPPC

Moovid.gif

A népszerû MooVid videólejésztó lesz az OS 4.0 filmlejátszója, újrafordítva az OS 4.x számára PPC natív kódra. Sok videóformátumot támogat, beleértve a legtöbb AVI típust, a manapság elterjedt DivX és MPEG4 formátumot, és a QuickTime-ot is a 6-os verzióig. A lejátszó teljesítménye elég meggyõzõ az új hardveren.


MUI

Mui.gif

A MUI már nagyon régóta hozzátartozik a legtöbb felhasználó rendszeréhez, és nagyon sok shareware és kereskedelmi szoftver használja. Mivel nagyon sok olyan szoftverhez szükséges, amelyet az emberek futtatni szeretnének OS 4.0 alatt, a MUI rendszer teljes egészében át lett fordítva hogy az új OS alatt natív módon fusson. Ez nagy teljesítménynövekedéssel jár, és úgy lesz beállítva, hogy illeszkedjen az OS 4.0 standard kinézetéhez, így a programok ugyanúgy fognak kinézni, a GUI rendszertõl függetlenül. A regisztrált felhasználóknak lehetõségük van a rendszer teljeskörû beállítására is.


Lokalizációs rendszer

Locale.png

Az OS 4.0 a már meglévõ, eddig is nagyon jó lokalizációs rendszer továbbfejlesztett változatát használja. Az ország és a nyelv pillanatok alatt beállítható, és nem csak a rendszer lesz magyar nyelvû, hanem billentyûzet-kiosztás és betûtípusok is a szabványnak megfelelõ ékezetes és speciális karaktereket fogják használni, így megszûnik a platformok közötti nehéz átjárhatóság. A rendszerhez tartozó programok nagy része magyarul kommunikál a felhasználóval, ezzel is könnyebbé téve az operációs rendszer használatát.


Köszönet az intuitionbase.com-nak az eredeti cikkért és DM-nek a fordításért.

Személyes eszközök