CD32WB

Innen: amigaspirit.hu - pegasos.hu Wiki
A lap korábbi változatát látod, amilyen Neongod (vitalap | szerkesztései) 2010. szeptember 29., 12:13-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez
CD32WB boot képernyő
CD32WB képernyőkép

A CD32WB egy Workbench disztribúció CD32-höz, ami használható alapgépen is, billentyűzet nélkül, joypaddal.


Mire lehet használni a CD32WB-t?

Hallgathatunk modokat, sideket, nézhetünk az amigával és a scene-nel kapcsolatos képeket, animokat, kipróbálhatunk néhány játékot, demókat, amigás dokumentumokat olvashatunk (tartalmazza a komplett AmigaDOS manual-t, CD32 Developer Kit-et és sok CD32 témájú cikket), kilistázhatunk más CD-ket, hallgathatunk audio CD-t és nem utolsó sorban kiegészíthetjük, rápakolhatjuk a saját cuccainkat, kedvenc játékainkat, demoinkat, stb.


Hogyan kell használni?

Nagyon egyszerű. Letöltjük a zip-et (~130MB), kitömörítjük és kiírjuk CD-re a kedvenc CD író programunkkal. Arra kell ügyelni, hogy a lehető leglassabb sebességgel írjuk, és CD-R lemezt használjunk, mivel a CD32 nem olvassa a CDRW-ket. Tegyük be a lemezt a CD32-be és már indul is! Ennyi az egész.

A CD32WB alapból egy teljes értékű Workbench munkakörnyezetbe bootol (MagicWB ikonok, KingCON, MUI, ToolsDaemon, bekapcsolható MagicMenu, stb) és kb. 1.5Mb szabad memória marad. A folyamat optimalizált, amit lehet a RAM-ba tömörít ki és onnan indul, majd a boot végeztével törli a fölösleges fájlokat. Így a bootidő 2-3x gyorsabb lett, mintha mindent a CD-ről töltene, továbbá kíméli a meghajtót is. Ne felejtsük el, hogy a CD max 300Kb/s-el olvas, szemben a HDD-s Amigák 1.5Mb/s feletti sebességével és a seek idő is igen gyenge, ezért a folyamat még így sem néhány másodperces.

Ha a boot során nyomvatartjuk a joypad piros gombját, egy shell ablakot kapunk, egy képernyő billentyűzettel és kb. 1.8Mb szabad memóriával. Ennél több sajnos nem lehetséges, mivel a CD32 Extended ROM-ja is leeszik a memóriából és a JoyMouse illetve OSK keyboard is. Ez az üzemmód akkor hasznos, ha memóriaigényesebb dolgokat akarunk futtatni (pl. WHD demók és játékok). Többségük fut ugyan WB alól is, de PRELOAD kapcsoló nélkül és így akadhatnak. Ha begépeljük a shell-be, hogy "menu" (vagy még rövidebben "m") egy gyorsindító menüt kapunk.

Bővebb információ (pl. tippek a Shell-ben használható alias-okról) a CD-n lévő readme-ben található.


Külső hivatkozások