ISHAR játékleírás

A amigaspirit.hu - pegasos.hu Wiki wikiből

A lap korábbi változatát látod, amilyen Uhu (vitalap | szerkesztései) 2009. április 29., 19:11-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Ebben a leírásban a Silmarils kiadó által készített, 1992-ben Atari ST-re, Falcon 030-ra, Amigára (500, 1200), Macintosra, és PC-re (DOS) kiadott játék végigjátszását teszem közzé. A nagy népszerűségnek örvendő Ishar sorozat első része az Ishar - Legend of the Fortress címet viseli, és bár van néhány hibája is, mégis - gyönyörű grafikája, és hangulatos hangeffektjei a mai napig élvezetes szerepjátékká teszik. Nekem az első "szerelmem": az első szerepjáték, amivel anno még egy Atari STE-n találkoztam. Azóta kisebb-nagyobb megszakításokkal újra, és újra végigjátszottam, úgyhogy bátran kijelenthetem, hogy igazi Ishar szakértővé váltam. :)

Ishar cover - mini.jpg


No, de félre az érzelgősséggel, Kendoria megmentése vár ránk!

Aki már ismeri az Ishar kezelését, menürendszerét, annak itt van rögtön a végigjátszás.

A rövid bevezető után máris a Kendoria szigetén találjuk magunkat. Mielőtt bármit is kezdenénk, érdemes szemügyre vennünk - egyelőre egyetlen - karakterünket, illetve a játék menüjét. Mozogni 4 irányba tudunk, egérrel, vagy a numerikus billentyűzettel. Érdemes mindig figyelni a képernyő jobb felső sarkában található égtáj-jelzőt, hogy mindig be tudjuk határolni, éppen merre megyünk. Alatta balra a csapatunkat tudjuk elrendezni, azaz hogy ki álljon elöl, és ki hátrább. Értelemszerűen az erős páncélzattal rendelkező harcosokat érdemes előre állítani, és a varázstudókat hátra - kivétel, ha a leírásban más tippet adok. A jobbra található floppy ikonra kattintva mentésre, töltésre, illetve a játék újrakezdésére van lehetőségünk. A mentés 1000 aranyba kerül, ami elsőre sokkolóan hathat, de mint arról majd a leírásban is szólok, ez csak a legelső időben jelent, és akkor is csak kisebb gondot.


A képernyő alsó sorában hőseink képe látható, valamint egy Action, és egy Attack menügomb. Az ATTACK-ra kattintva megsuhogtatjuk fegyverünket, és ha van valaki a közelünkben (velünk szemben), akkor arra ezzel a mozdulatunkkal rá is támadunk. A harc nincs túlbonyolítva: valós időben támad az ellen, és mi is, taktikázás nincsen, maximum annyi, hogy kicsit távolabbról küldünk rá nyilakat, vagy varázslatokat, illetve ha nagyon legyengültünk, akkor megpróbálhatunk el is menekülni. Az ACTION gombra kattintva odaadhatunk egy tárgyat valakinek (GIVE ITEM), pénzt adhatunk (GIVE MONEY), megölhetjük egy csapattársunkat (KILL) - ez elég veszélyes, mert az áldozat magával ránthatja a gyilkosát is a halálba! -, elküldhetünk egy csapattagot (DISMISS). Ez csak akkor fog működni, ha a csapat többsége utálja. Ha szeretik, akkor ragaszkodnak hozzá, és nem engedik el (erre is van megoldás, lásd később). Felvehetünk valakit a csapatba (RECRUIT). Erre a kocsmákon kívül időnként a szabadban is van lehetőség, ha összefutunk valakivel. Varázsolhatunk (CAST SPELL), de erre jobb megoldás, hogy a gyakran használt varázslatot rúnára írjuk (WRITE RUNES), mert ilyenkor nem kell mindig a menükben bóklászni egy varázslat aktiválásához, hanem elég egy pergamentekercs ikonra kattintani. Zárat nyithatunk (LOCKPICK) - erre egy magas szinttű tolvajnál lenne lehetőség, de a játékban erre semmi szükség, úgyhogy sosem fogjuk ezt használni. Tájékozódhatunk (ORIENTATION): erre nagy szükségünk lesz, mert a statikus térkép mellett ez ad eligazítást, hogy épp merre járunk. Ezt egy jó orientációs képességekkel rendelkező karakterrel kell megejteni, aki el fogja árulni, hogy milyen tartományok, régiók vannak a közelünkben. Elsősegélyt nyújtunk egy csapattagunknak (FIRST AID): ez különösen az első időben lesz hasznos - a csaták után egy komoly elsősegély tudású karakter minden sérült csapattagot néhány életerő ponttal tud gyógyítani - kivétel, amennyiben utálja az illetőt.

A csapatösszetartás (ALIGNMENT) fontos része a játéknak. Azt jelenti, hogy egyes karaktereink mennyire kedvelnek másokat. Ez határozza meg, kit vehetünk fel a csapatba, kit küldetünk el, illetve kit részesíthatünk elsősegélyben. Emellett van egy speciális viszonyulás is a játék egyes szereplői részéről: őket felvehetjük a csapatunkba, de az első, kocsmában alváskor szedik a cuccaikat, és köszönés nélkül lelépnek! Hogy milyen a csapattagok között a viszony, a pszichonikusok tudják megmondani 1000 aranyért. A pszichonikusok egyébként a mérgezést is tudják gyógyítani. Ha rákattintunk karakterünk képére, a portré átvált egy menüre. Itt az aktuális csapattag két kezét láthatjuk. Itt fegyvereket, vagy egyéb tárgyakat cserélhetünk a két keze, vagy a többi csapattag kezében lévő tárgyak között. A felette lévő 3 négyzetben az aktuálisan ható varázslatok jelei láthatóak. A kezektől balra lévő területen, amennyiben egy varázslatot rúnára írtunk, akkor itt megjelenik egy pergamentekercs, amelyre kattintva tudjuk aktiválni a varázslatot. Ha még egyet kattintunk a menüre, akkor egy tájékoztstó panelt láthatunk meg, ahol karakterünk erőnlétét, mágikus energiáját (varázstudóknál érdekes), alatta pedig a tapasztalati pontokat, és az adott karakternél lévő arany mennyiségét szemlélhetjük meg. Ez alatt pedig a karakter életerő-csíkját láthatjuk folyamatosan. Ha még egyet kattintunk, ismét a kalandozó portréját láthatjuk.

Ishar game start -mini.jpg

Ha magára a karakter nevére kattintunk, egy újabb, a karakter adatlapjára bukkanunk. Jobbra a kalandozó felszereléseit, illetve a testét láthatjuk. Itt tudunk különböző páncélokat, sisakokat, illetve fegyvert aggatni rá. Egy csapattagnál összesen 5 adag étel lehet, és 10 adag varázsfőzet alapanyag, egy típusból. Ha egyszerre akarjuk mindet mozgatni, akkor nem a tárgyra, hanem a mennyiséget jelentő számra kell kattintanunk. Étkezni, illetve inni az ételt, illetve varázsitalt a száj ikonra víve lehet. Varázsitalt úgy tudunk keverni, ha rendelkezünk már a Mágikus Üvegcsével, majd beledobáljuk a szükséges összetevőket. A varázsitalok receptjei a leírás végén megtalálhatóak!Ha egy tárgyat a szem ikonra viszünk, akkor hősünk általában elmondja, hogy mi az. Kidobni egy tárgyat úgy lehet, ha a szemetes ikonra visszük. Ez alatt van a pénz: erre kattintva számolgathatjuk, és adhatjuk egymásnak, vagy egy külső karakternek a pénzt. A két könyv ikonra kattintva tudunk ide-oda lapozni a karakter adatlapján.

Az első oldalon láthatjuk hősünk nevét, alatta a foglalkozását, ez alatt pedig a faját. Ez alatt a tapasztalati szintet, a tapasztalati pontokat, majd az életerő pontokat, az erőnlétet, és a mágikus energia szintjét. Program hiba, hogy ha megetettük a karakterünket, akkor nem mutat változást az erőnlétben (de érzékeli, és figyelembe veszi), csak ha tovább, majd visszalapozunk az adatlapon. Lapozzunk egyet az adatlapon! Itt a csapattag képességeiről (SKILLS) láthatunk információkat. A LOCKPICKING-nek semmi jelentősége nem lesz a játékban. Az ORIENTATION a tájékozódáshoz fontos - minél magasabb, annál jobban be tudja határolni a karakter, hogy épp merre jár a csapat. FIRST AID - az elsősegély hatékonyságát mutatja. Az 1 HAND WEAPON, 2 HAND WEAPON az egy-, illetve kétkezes harcban való jártasságot mutatja. Ez a harcosoknál lényeges. THROWING - vannak dobófegyverek, ez mutatja, hogy mennyire tud velük bánni a karakterünk. SHOOTING - ez mutatja, mennyire tudunk bánni az íjjal. LANGUAGES - nem nagyon derül ki, mire jó, ha minden igaz, Jon (Jarel volt társa) receptgyűjteményét csak egy képzett hős tudja elolvasni. Ezen képességek értékei nem változnak a játék folyamán. Lapozzunk tovább, és nézzük meg a harmadik adatlapot!

! Ishar PC - 02.gif

Itt ATTRIBUTES címszó alatt a következőket találjuk: STRENGHT: a karakter erejét mutatja. Harcosoknál fontos - ez határozza meg a fegyver erőssége mellett, hogy mekkorát tud ütni. CONSTITUTION: a csapattag testfelépítését jelzi - minél magasabb, annál több életerő ponttal indít az illető, illetve jobban növekszik is az életereje a szintlépésekkor. Minél alacsonyabb, annál gyakrabban kell etetni is. AGILITY: azt mutatja, mennyire ügyesen kerüli el a kalandozó az ellenfél támadásait. INTELLIGENCE: elvileg a varázslóknál lenne érdekes, de semmiféle hatását nem fedeztem fel a játékban. WISDOM: elvileg a papoknál lenne érdekes, de ennek sincsen semmi hatása, jelentőssége. A Constitution kivételével minden képességet lehet fejleszteni iskolákban. A tréning drága, és sokszor sikertelen. Emellett szerintem kicsit cheatelés jellege is van a dolognak, úgyhogy javaslom a mellőzését.

Végezetül még pár általános információ: utunk során eljutunk falvakba. Ezek kis, kétemeletes torony formájú házakból állnak. Nem mindegyikbe lehet bemenni, de érdemes próbálkozni mindegyiknél. Vannak magányosan álló tornyos házak, ezekben mindig találunk valamit, vagy valakit. Létezik a kikötő, bár nincsenek hajók, csak cölöpökön álló házak, én mégis annak tekintem, Emellett van két nagy város, amelyekben vannak ugyanúgy, mint a falvakban kocsmák, boltok, iskolák, varázsiskolák, ahol az új varázslatokat tanulhatjuk, valamint a küldetés szempontjából fontos házak, ahová betérve találkozunk különböző szerzetekkel. Vannak föld alatti labirintusok (dungeon-ök), és még sok-sok minden más...

Személyes eszközök