Mac OS X

A amigaspirit.hu - pegasos.hu Wiki wikiből

(Változatok közti eltérés)
(kinezet fix, more linkmebitch)
a (pöh)
1. sor: 1. sor:
-
A Mac OS X az [[Apple]] 2001-ben megjelent és azóta is folyamatosan továbbfejlesztett [[operációs rendszer]]e. Szakítva a korábbi Mac OS-ek felépítésével a tízes rendszert [[UNIX]] alapokra helyezték és a forráskód nagy részét a [[Darwin Project]] keretein belül nyílttá tették. A teljes váltás hátránya volt, hogy a korábbi rendszerek alá írt programokat csak a Classic nevű emulátorban képes futtatni; előnyeként viszont azt említhetjük, hogy modernebb, stabilabb általános felhasználású [[operációs rendszer]]t kaptak végeredményként.
+
A Mac OS X az [[Apple]] 2001-ben megjelent és azóta is folyamatosan továbbfejlesztett [[operációs rendszer]]e. Szakítva a korábbi Mac OS-ek felépítésével a tízes rendszert [[UNIX]] alapokra helyezték és a forráskód nagy részét a [[Darwin Project]] keretein belül nyílttá tették. A teljes váltás hátránya volt, hogy a korábbi rendszerek alá írt programokat csak a Classic nevű [[emulátor]]ban képes futtatni; előnyeként viszont azt említhetjük, hogy modernebb, stabilabb általános felhasználású [[operációs rendszer]]t kaptak végeredményként.
== Verziók ==
== Verziók ==

A lap 2009. május 17., 17:04-kori változata

A Mac OS X az Apple 2001-ben megjelent és azóta is folyamatosan továbbfejlesztett operációs rendszere. Szakítva a korábbi Mac OS-ek felépítésével a tízes rendszert UNIX alapokra helyezték és a forráskód nagy részét a Darwin Project keretein belül nyílttá tették. A teljes váltás hátránya volt, hogy a korábbi rendszerek alá írt programokat csak a Classic nevű emulátorban képes futtatni; előnyeként viszont azt említhetjük, hogy modernebb, stabilabb általános felhasználású operációs rendszert kaptak végeredményként.

Verziók

A rendszer főbb változatai hagyományosan nagymacskákról kapják (kód)nevüket, melyek a 10.2-es verzió óta hivatalos névként is szolgálnak, a dobozon és marketing-ben is szerepelnek.

  • 2001. 10.0-es Cheetah
  • 2001. 10.1-es Puma
  • 2002. 10.2-es Jaguar
  • 2003. 10.3-as Panther
  • 2005. 10.4-es Tiger
  • 2007. 10.5-ös Leopard

A Tiger és a Leopard támogatja mind a PowerPC, mind az Intel x86 alapú Macintosh gépeket. A Mac OS X következő, jelenleg fejlesztés alatt lévő verziója a 10.6 Snow Leopard, amely valószínűleg csak Intel alapú gépekre jelenik majd meg.

Ma már elmondhatjuk az OS X-ről, hogy megjelent rá minden olyan jelentős program, amely azelőtt az OS 9-en létezett. Sőt, a Mac OS X Aqua felületkezelője mellett párhuzamosan futtatható hagyományos X11-es ablakkezelő is, így a UNIX-okra utolérhető rengeteg program közül is válogathat a felhasználó.

Mac OS X Pegasoson

A Mac OS X noha nem hivatalosan, de futtatható Pegasos-on a MacOnLinux virtuális környezet segítségével. Több erre a célra készített mini Linux kernel is készült (MOLK, PegXMac), melyekkel Linux telepítése nélkül közvetlenül OSX-be bootolhatunk be gépünkön.

Személyes eszközök