Mac OS X

A amigaspirit.hu - pegasos.hu Wiki wikiből

(Változatok közti eltérés)
(aktualizacije)
a (typofix)
 
1. sor: 1. sor:
-
A Mac OS X az [[Apple]] 2001-ben megjelent és azóta is folyamatosan továbbfejlesztett [[operációs rendszer]]e. Szakítva a korábbi Mac OS-ek felépítésével a tízes rendszert [[UNIX]] alapokra helyezték és a forráskód nagy részét a [[Darwin Project]] keretein belül nyílttá tették. A teljes váltás hátránya volt, hogy a korábbi rendszerek alá írt programokat csak a Classic nevű [[emulátor]]ban képes futtatni; előnyeként viszont azt említhetjük, hogy modernebb, stabilabb általános felhasználású [[operációs rendszer]]t kaptak végeredményként.
+
A Mac OS X az [[Apple]] 2001-ben megjelent és azóta is folyamatosan továbbfejlesztett [[operációs rendszer]]e. Szakítva a korábbi Mac OS-ek felépítésével a tizes rendszert [[UNIX]] alapokra helyezték és a forráskód nagy részét a [[Darwin Project]] keretein belül nyílttá tették. A teljes váltás hátránya volt, hogy a korábbi rendszerek alá írt programokat csak a Classic nevű [[emulátor]]ban képes futtatni; előnyeként viszont azt említhetjük, hogy modernebb, stabilabb általános felhasználású [[operációs rendszer]]t kaptak végeredményként.
== Verziók ==
== Verziók ==

A lap jelenlegi, 2010. november 9., 11:43-kori változata

A Mac OS X az Apple 2001-ben megjelent és azóta is folyamatosan továbbfejlesztett operációs rendszere. Szakítva a korábbi Mac OS-ek felépítésével a tizes rendszert UNIX alapokra helyezték és a forráskód nagy részét a Darwin Project keretein belül nyílttá tették. A teljes váltás hátránya volt, hogy a korábbi rendszerek alá írt programokat csak a Classic nevű emulátorban képes futtatni; előnyeként viszont azt említhetjük, hogy modernebb, stabilabb általános felhasználású operációs rendszert kaptak végeredményként.

Verziók

A rendszer főbb változatai hagyományosan nagymacskákról kapják (kód)nevüket, melyek a 10.2-es verzió óta hivatalos névként is szolgálnak, a dobozon és marketing-ben is szerepelnek.

  • 2001. 10.0-ás Cheetah
  • 2001. 10.1-es Puma
  • 2002. 10.2-es Jaguar
  • 2003. 10.3-as Panther
  • 2005. 10.4-es Tiger
  • 2007. 10.5-ös Leopard
  • 2009. 10.6-os Snow Leopard

A Tiger és a Leopard még támogatja mind a PowerPC, mind az Intel x86 alapú Macintosh gépeket. A Mac OS X jelenlegi verziója a 10.6 Snow Leopard, amely csak Intel alapú gépekre jelent meg. A következő 10.7-es verzió a Lion kódnevet kapta.

Ma már elmondhatjuk az OS X-ről, hogy megjelent rá minden olyan jelentős program, amely azelőtt az OS 9-en létezett. Sőt, a Mac OS X Aqua felületkezelője mellett párhuzamosan futtatható hagyományos X11-es ablakkezelő is, így a UNIX-okra utolérhető rengeteg program közül is válogathat a felhasználó.

Mac OS X Pegasoson

A Mac OS X noha nem hivatalosan, de futtatható Pegasos-on a MacOnLinux virtuális környezet segítségével. Több erre a célra készített mini Linux kernel is készült (MOLK, PegXMac), melyekkel Linux telepítése nélkül közvetlenül OSX-be bootolhatunk be gépünkön.

Személyes eszközök