Merevlemez partícionálása egyszerűen

A amigaspirit.hu - pegasos.hu Wiki wikiből

A lap korábbi változatát látod, amilyen Chain-Q (vitalap | szerkesztései) 2017. december 6., 19:42-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Tartalomjegyzék

Bevezető

Vigyazat.png FIGYELEM! Az ebben a szócikkben bemutatott eljárások nem megfelelő használata adatvesztéshez vezethet! Csak olyan háttértáron kísérletezzünk, amelyről előtte biztonsági mentést készítettünk, vagy biztosak vagyunk benne, hogy a rajta tárolt adatokra már nincs szükségünk!

Ez a leírás a merevlemezek és hasonló háttértárak (pl. Compact Flash, vagy SD kártya) használatának előkészítését - azaz partícionálását és formázását - ismerteti az AmigaOS részét képező HDToolBox nevű segédprogrammal. A célja, hogy kezdőknek segítsen az elindulásban és megkönnyítse az első lépéseket a rendszer telepítésében. A leírás feltételezi, hogy a hardver megfelelően működik, a csatlakoztatott háttértár pedig kompatibilis az AmigaOS rendszerrel és a gép hardverével.

  • A leírás az AmigaOS 3.1-s verziójára épül és az ahhoz csomagolt HDToolBox programot ismerteti. Ennek oka, hogy az újabb verziókban a HDToolBox programot jelentősen átalakították és könnyebben használható lett, viszont az abban szerzett ismeretek nem használhatók a régebbi HDToolBox verziókkal. Ezen túlmenően a későbbi AmigaOS verziók nem kompatibilisek valamennyi Amiga számítógéppel azok gyári, bővítetlen formájában. A leírás csak a legelterjedtebb hardverek ismert problémáira tér ki, nem célja valamennyi lehetséges konfiguráció lefedése.
  • A leírás a "merevlemez" kifejezéssel hivatkozik az összes lehetséges háttértár típusra. Bár manapság a háttértárak széles skálája létezik, az Amiga szempontjából funkcionalitásuk a korabeli merevlemezekével egyezik meg, ezért az egyszerűség és érthetőség kedvéért így hivatkozunk rájuk. A lent részletezett eljárás természetesen működik SSD-vel, vagy pl. Compact Flash vagy SD kártya használatával is.

Az Amiga és a merevlemezek

Kezdetben az Amiga csak floppy lemezzel működött, de korán megjelentek az első külső merevlemez bővítések. A különféle korai gyártók kvázi szabványait és merevlemez formátumait a Commodore a Rigid Disk Block (RDB) formátum bevezetésével a Kickstart 1.2-ben egységesítette. Az RDB formátum tulajdonságait lásd a vonatkozó szócikknél.

Első lépések

Amennyiben új háttértárat csatlakoztattunk a géphez, az első lépés az AmigaOS telepítése. Ehhez az Install lemezt kell az elsődleges floppy meghajtóba helyezni, majd megvárni amig a Workbench betöltődik.

Amennyiben már meglévő rendszerünkhöz szeretnénk egy további meghajtót csatlakoztatni, a HDToolBox programot a már feltelepített rendszeren a SYS:HDTools könyvtárban találjuk meg.

A megfelelő vezérlő beállítása és a HDToolBox indítása

Merevlemez detektálása és kiválasztása

Partíciók készítése

A fájlrendszerek beállítása

A beállítások mentése

Haladó beállítások

További fájlrendszerek használata

Hibalehetőségek és megoldásaik

Driverproblémák

Sajnos az Amiga számítógépekhez készült merevlemez vezérlők meghajtóprogramjainak minősége erősen változó, a gyári Commodore vezérlőket is beleértve. A legtöbben ezekkel a problémákkal 600-as és 1200-as gépeken találkoznak.

Méretproblémák

HDInstTools

Személyes eszközök