MiamiDx hálózati beállítások egyszerűen

A amigaspirit.hu - pegasos.hu Wiki wikiből

A lap korábbi változatát látod, amilyen Chain-Q (vitalap | szerkesztései) 2012. augusztus 15., 22:45-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Tartalomjegyzék

Bevezető

Ez a leírás a Miami Deluxe (rövidítve MiamiDx) classic AmigaOS-re készült TCP/IP hálózati stack egyszerű beállítását ismerteti. A célja hogy kezdőknek segítsen az elindulásban classic Amigájuk hálózatra kötésében. Feltételezi, hogy az Amigánkat már egy bejáratott hálózati környezetben szeretnénk használni, ahol ismertek a hálózati beállítások és/vagy van DHCP szerver (vagyis a gépek automatikusan kapják meg a szükséges beállításokat), valamint feltételezi, hogy a hardver tökéletesen működik és megfelelően van csatlakoztatva. Arról is győződjünk meg, hogy a hálózati kártyánkhoz szükséges eszközmeghajtót beszereztük és bemásoltuk a DEVS:Networks könyvtár alá.

A leírás classic Amiga hardver mellett használható WinUAE emulátorhoz is, amennyiben nem a beépített bsdsocket.library emulációt, hanem az uaenet.device emulációt és/vagy a Commodore A2065 emulációt használjuk, valamint MorphOS 1.4.x-et futtató Pegasos I/II számítógépekhez is. Az egyes konfigurációkhoz tartozó specifikus beállításokra a cikk nem tér ki.

Telepítés

A MiamiDx telepítője elérhető az Amineten. A cikkben ismertetett GUI használatához MUI előtelepítése szükséges.


A két telepítendő archívot tömörítsük ki egyetlen közös könyvtárba, majd futtassuk a telepítő scriptet.

Ha mindent jól csináltunk a MiamiDx ikonra kattintva a következő képernyőt kell hogy lássuk:

Miami-01-mainwindow.PNG


Hardver konfigurációja

Első lépésként meg kell adnunk melyik hardverünket ill. hozzá tartozó eszközmeghajtót szeretnénk használni. Ennek lépései a következők. Kattintsunk a Hardware fülre, majd nyomjuk meg a New gombot. A felugró ablakból válasszuk az Ethernet-et.

Miami-02-newhardware.PNG

Amennyiben a kártyánkhoz a MiamiDx rendelkezik beépített (ún. MNI) driverrel, érdemes azt használnunk. Ez esetben válasszuk ki a drivert, majd kattintsunk a Find boards... gombra. A felugró listában jelöljük ki a kívánt hardvert.

Miami-03-mnidriver-01.PNG

A hardver működését ellenőrizhetjük a MNI Parameters... gombra kattintással megjelenő ablakban. Ha a Query device-re kattintva megjelenik a hardverünk MAC címe, akkor az eszköz megfelelően működik.

Miami-04-mnidriver-02.PNG

Amennyiben a hálózati kártyánkhoz csak SANA-II driverrel rendelkezünk, ugyanebben az ablakban válasszuk a SANA-II lehetőséget és adjuk meg a drivert. A hardver működését itt is a SANA-II Parameters...-re megjelenő ablakban, a Query device-re kattintva ellenőrizhetjük.

Miami-05-sanaiidriver.PNG

Amennyiben minden rendben működik, az OK gombra kattintva visszakerülünk a hardver listába, ahol immár megjelent az újonnan létrehozott hardverünk. A MiamiDx-ben természetesen több hardvert is létrehozhatunk ilyen módon. Pl. ha még soros modemet vagy null-modem kábelt használunk, esetleg Amiga 1200 vagy Amiga 600 esetén használunk WiFi és vezetékes hálózati kártyát is. A korábban létrehozott hardvereket az alul található gombokkal törölhetjük, szerkeszthetjük.

Miami-06-hwdone.PNG

Hálózati interfész konfigurációja

Személyes eszközök