MiamiDx hálózati beállítások egyszerűen

A amigaspirit.hu - pegasos.hu Wiki wikiből

(Változatok közti eltérés)
(almost there)
(very almost there)
77. sor: 77. sor:
== Végeredmény ==
== Végeredmény ==
-
Ha mindent jól csináltunk, mostantól a classic Amigánkon is netezhetünk, pl. IRC-zhetünk az #amigaspirit csatornán, vagy böngészhetjük az [http://amigaspirit.hu amigaspirit.hu]-t. :)
+
Ha mindent jól csináltunk, mostantól a classic [[Amiga|Amigánkon]] is netezhetünk, pl. IRC-zhetünk az [[Amigaspirit|#amigaspirit]] csatornán, vagy böngészhetjük az [http://amigaspirit.hu amigaspirit.hu]-t. :)
[[Kép:Miami-17-amirc.PNG|frame|none]]
[[Kép:Miami-17-amirc.PNG|frame|none]]
[[Kép:Miami-18-ibrowse.PNG|frame|none]]
[[Kép:Miami-18-ibrowse.PNG|frame|none]]

A lap 2012. augusztus 16., 07:44-kori változata

Tartalomjegyzék

Bevezető

Ez a leírás a Miami Deluxe (rövidítve MiamiDx) classic AmigaOS-re készült AmiTCP kompatibilis TCP/IP hálózati stack egyszerű beállítását ismerteti. A célja hogy kezdőknek segítsen az elindulásban, classic Amigájuk hálózatra kötésében. Feltételezi, hogy az Amigánkat már egy bejáratott hálózati környezetben szeretnénk használni, ahol ismertek a hálózati beállítások és/vagy van DHCP szerver (vagyis a gépek automatikusan kapják meg a szükséges beállításokat), valamint feltételezi, hogy a hardver tökéletesen működik és megfelelően van csatlakoztatva. Arról is győződjünk meg, hogy a hálózati kártyánkhoz szükséges eszközmeghajtót beszereztük és bemásoltuk a DEVS:Networks könyvtár alá.

A leírás classic Amiga hardver mellett használható WinUAE emulátorhoz is, amennyiben nem a beépített bsdsocket.library emulációt, hanem az uaenet.device emulációt és/vagy a Commodore A2065 emulációt használjuk, valamint MorphOS 1.4.x-et futtató Pegasos I/II számítógépekhez is. Az egyes konfigurációkhoz tartozó specifikus beállításokra a cikk nem tér ki.

Telepítés

A MiamiDx telepítője elérhető az Amineten. A cikkben ismertetett GUI használatához MUI előtelepítése szükséges.

A két telepítendő archívot tömörítsük ki egyetlen közös könyvtárba, majd futtassuk a telepítő scriptet.

Ha mindent jól csináltunk a MiamiDx ikonra kattintva a következő képernyőt kell hogy lássuk:

Miami-01-mainwindow.PNG

A hardver konfigurációja

Első lépésként meg kell adnunk melyik hardverünket ill. hozzá tartozó eszközmeghajtót szeretnénk használni. Ennek lépései a következők. Kattintsunk a Hardware fülre, majd nyomjuk meg a New gombot. A felugró ablakból válasszuk az Ethernet-et.

Miami-02-newhardware.PNG

Első körben el kell neveznünk a kártyánkat. A hardvert nem tudjuk létrehozni, amíg nincs egy azonosító neve, amivel később hivatkozhatunk rá. Célszerű a kártya típusára emlékeztető elnevezést adni, amelyet a Name mezőbe kell írni. Amennyiben a kártyánkhoz a MiamiDx rendelkezik beépített (ún. MNI) driverrel, érdemes azt használnunk. Ez esetben a Type legördülő listából válasszuk az MNI driver típust, adjuk meg a beviteli mezőben a drivert, majd kattintsunk a Find boards... gombra. A felugró listában jelöljük ki a kívánt hardvert.

Miami-03-mnidriver-01.PNG

A hardver működését ellenőrizhetjük a MNI Parameters... gombra kattintással megjelenő ablakban. Ha a Query device-re kattintva megjelenik a hardverünk MAC címe, akkor az eszköz megfelelően működik.

Miami-04-mnidriver-02.PNG

Amennyiben a hálózati kártyánkhoz csak SANA-II driverrel rendelkezünk, ugyanebben az ablakban válasszuk a SANA-II driver lehetőséget és adjuk meg a beviteli mezőben a drivert. A hardver működését itt is a SANA-II Parameters...-re megjelenő ablakban, a Query device-re kattintva ellenőrizhetjük.

Miami-05-sanaiidriver.PNG

Amennyiben minden rendben működik, az OK gombra kattintva visszakerülünk a hardver listába, ahol immár megjelent az újonnan létrehozott hardverünk. A MiamiDx-ben természetesen több hardvert is létrehozhatunk ilyen módon. Pl. ha még soros modemet vagy null-modem kábelt használunk, esetleg Amiga 1200 vagy Amiga 600 esetén használunk WiFi és vezetékes hálózati kártyát is. A korábban létrehozott hardvereket az alul található gombokkal törölhetjük, szerkeszthetjük.

Miami-06-hwdone.PNG

A hálózati interfész konfigurációja

Ha már van hardverünk, rátérhetünk a hálózati interfész beállítására. Természetesen először itt is egy új interfészt kell létrehoznunk. Ezt az Interfaces fülön, a New gombra kattintva tehetjük meg. A felugró ablakból válasszuk az Ethernet és az Internet lehetőségeket, majd kattintsunk az OK gombra.

Miami-07-newinterface.PNG

Ezután ki kell választanunk a korábban létrehozott hardvereink közül, hogy ez az interfész melyik hardveren akar kommunikálni. Több hardver esetén a későbbiekben válthatunk közöttük, de most ki kell választani egyet. Majd nyomjunk az OK gombra.

Miami-08-newinterface-hw.PNG

És ezzel végre eljutottunk a lényegi beállításokhoz. Itt megadhatjuk, hogy az interfész milyen beállításokkal csatlakozzon a hálózatra. Amennyiben DHCP szerverrel rendelkező routerünk van, vagyis a gépeink automatikusan kapják meg a hálózati konfigurációjukat induláskor (manapság ez szinte mindig így van), valamennyi mező típusát állítsuk static-ról DHCP-re. Ez a legegyszerűbb. Ugyanitt, ha ismerjük a beállításokat vagy kézi beállításokat szeretnénk, megadhatunk statikus IP-t, alhálózati maszkot és átjárót is. Nagyon fontos, hogy az alapértelmezett interfészünkhöz jelöljük be a GUI Default-ot! Ha itt végeztünk és DHCP-t használunk, kattintsunk a TCP/IP settings... gombra, ahol további beállításokat fogunk elvégezni. (Megjegyzés: amennyiben statikus beállításokat használunk, lásd a További beállítások fejezetet a DNS szerver beállításához.)

Miami-09-interfacedef.PNG

A felugró ablakban állítsuk a Get dynamic DNS servers opciót ignore-ról add-ra. Ezt nagyon sokan elmulasztják, aminek következtében később a névfeloldás nem működik. Az itt található opciók közül mást általában nem kell átállítani. A kilépéshez kattintsunk az OK gombra.

Miami-10-interface-tcpip.PNG

Ezután az OK gombbal zárjuk be az interfész definiáló ablakot is. A listában megjelenik az újonnan létrehozott interfészünk amely csak arra vár, hogy végre Online-ba helyezzük.

Miami-11-interface-done.PNG

Amennyiben mindent jól csináltunk, és a hálózatunk is jól működik, a MiamiDx betölti a hálózati kártya driverét, elküldi a DHCP szervernek az IP kéréseket, ha kapott IP-ket alkalmazza azokat, majd Online-ba helyezi az interfészünk. Hogy a hálózat valóban megfelelően működik-e a legegyszerűbben pl. shell-ből a miamiping paranccsal tudjuk ellenőrizni. Ha kapunk választ, az interfészünket sikeresen bekonfiguráltuk, az amigánk végre fent van a neten! (Tipp: a miamiping parancs végrehajtását a CTRL-C billentyűkombinációval állíthatjuk le.)

Miami-12-interface-online.PNG

A konfiguráció elmentése

A korábbi lépésekben beállított konfigurációt el kell menteni. A MiamiDx képes különböző eltárolt konfigurációk betöltésére és mentésére, de ha nincsenek extra igényeink legegyszerűbb mindent alapértelmezettként elmenteni. Ez esetben a MiamiDx következő indításkor a most beállított konfigurációval fog indulni. Ezt a Settings menüben, a Save as default-ra kattintva tehetjük meg.

Miami-13-savesettings.PNG

További beállítások

Ebben a szekcióban néhány olyan beállítást ismertetünk, amely kényelmesebbé teszi a MiamiDx mindennapi használatát. Természetesen ezen opciók beállítása esetén se felejtsük el a konfigurációt menteni.

Amennyiben a MiamiDx-et automatikusan szeretnénk elindítani a gépünk indulásakor, de nem szeretnénk a GUI-jával szembesülni minden alkalommal, a GUI fülön kapcsoljuk be a No GUI on startup opciót. Amennyiben az ikonokat is kikapcsoljuk, a MiamiDx vagy a szintén itt beállítható gyorsbillentyűvel, vagy az Exchange-en át lesz elérhető.

Miami-14-guisettings.PNG

Amennyiben azt szeretnénk, hogy a MiamiDx automatikusan helyezze Online-ba az alapértelmezett interfészünk, az Events fülön kapcsoljuk be az auto-online opciót. Ha esetleg az előző fülön nem kapcsoltuk ki a GUI-t teljesen, itt beállíthatjuk, hogy az interfész Online-ba kerülése után automatikusan elrejtésre kerüljön.

Miami-15-eventssettings.PNG

Amennyiben kézi DNS beállításokat szeretnénk, azt a Databases fülön, a középső léptető gadgetet DNS servers-re állítva tehetjük meg. Itt tetszőleges - akár interfésztől függően - statikus DNS beállításokat végezhetünk el. Amennyiben automatikusan hozzáadott (pl. DHCP szerver által) DNS szervereink vannak, azokat a Temp. oszlopban lévő X jelzi. (Tipp: Rutinosabbak, Unixot ill. hálózatot jól ismerők ugyanitt a Databases fül egyéb szekcióiban sok egyéb erősen haladóknak szóló, igen fejlett beállítási lehetőséget is találhatnak.)

Miami-16-dnssettings.PNG

Ez nem igazán konfigurációs beállítás, inkább csak trükk: a grafikus felületet kézzel is elrejthetjük vagy teljesen kikapcsolhatjuk, a Project menüben lévő Iconify illetve Kill GUI opciókkal. A MiamiDx ez esetben a háttérben működik tovább, a GUI-ja az ikonján át, a GUI fülön beállított gyorsbillentyűvel vagy az Exchange-en át lesz elérhető.

Miami-19-killgui.PNG

Végeredmény

Ha mindent jól csináltunk, mostantól a classic Amigánkon is netezhetünk, pl. IRC-zhetünk az #amigaspirit csatornán, vagy böngészhetjük az amigaspirit.hu-t. :)

Miami-17-amirc.PNG
Miami-18-ibrowse.PNG
Személyes eszközök