MorphOS PowerUP

A amigaspirit.hu - pegasos.hu Wiki wikiből

(Változatok közti eltérés)
122. sor: 122. sor:
* Valójában, a probléma főleg az [[Amiga]] 1200-hoz használt [[Mediator]] boardokat érinti, mivel az A1200 alaplap 24 bites címbusza miatt itt a PCI ablaknak mindössze 4MB, maximum 8MB terület jut, amely általában jóval kevesebb, mint amit a boardban futó kártyák használnak. Az [[Amiga]] 3000/4000-hez használt [[Mediator]] boardok 512MB-s ablakot használnak, de a [[MorphOS]] egyelőre ezt sem támogatja.
* Valójában, a probléma főleg az [[Amiga]] 1200-hoz használt [[Mediator]] boardokat érinti, mivel az A1200 alaplap 24 bites címbusza miatt itt a PCI ablaknak mindössze 4MB, maximum 8MB terület jut, amely általában jóval kevesebb, mint amit a boardban futó kártyák használnak. Az [[Amiga]] 3000/4000-hez használt [[Mediator]] boardok 512MB-s ablakot használnak, de a [[MorphOS]] egyelőre ezt sem támogatja.
 +
 +
 +
== Támogatja a MorphOS a 4IDE hardverem? ==
 +
 +
A [[MorphOS]] nem támogatja a 4IDE kártyákat, mivel ezek a kártyák többnyire az [[Amiga]] hardver "megerőszakolásával" működnek. Felülírják az egyik ritkán használt alaplapi vezérlőregisztert, így biztosítva helyet a másodlagos (secondary) IDE csatoló vezérlésének. Probléma esetén távolítsd el a másodlagos (secondary) csatolóra kötött eszközöket, vagy magát a 4IDE hardvert.
 +
 +
 +
== Támogatja a MorphOS az Elbox FastATA kártyám? ==
 +
 +
A [[MorphOS]] a FastATA kártya elsődleges (primary) csatlakozójára kötött eszközöket fogja kezelni. Egyes FastATA verziókon működhet a másodlagos (secondary) csatlakozó is, de ez nem garantált. Probléma esetén távolítsd el a másodlagos (secondary) csatolóra kötött eszközöket.
 +
 +
 +
== BVisionPPC vagy CyberVisionPPC grafikus kártyám van. Működni fog a 3D gyorsítás MorphOS alatt? ==
 +
 +
Jelenleg a [[MorphOS]] saját 3D driverei nem támogatják a BVisionPPC és a CyberVisionPPC grafikus kártyákon található 3DLabs Permedia2 chip 3D megjelenítő részét. Ennek ellenére a [[Warp3D]]-s alkalmazások működnek, ha feltelepíted az [[AmigaOS]] [[Warp3D]] csomagjának [[CyberGraphX]]-et használó verzióját, bár ez hivatalosan nem támogatott. Az OpenGL támogatásról viszont egyelőre teljesen le kell mondanod. (Tervben van a Permedia2 chipek 3D támogatása, de konkrét fejlemények még nincsenek.)
 +
 +
 +
== Mi a szerepe a MOSSYS:-nek és a SYS:MorphOS-nek? ==
 +
 +
A MOSSYS: egy a SYS:MorphOS-re mutató [[assign]]. Az a koncepció az egészben, hogy a SYS:MorphOS egy privát terület a MorphOS számára, és normál esetben nem szükséges bármihez nyúlni ezen a könyvtáron belül. Például a rendszerfrissítések is csak ezt a könyvtárt fogják érinteni, így nem történhet meg, hogy bármilyen beállításod, vagy telepített programod véletlenül felülíródik. Például a saját boot beállításaid tedd az S:user-startup-ba, és ne a MOSSYS:S/user-startupba!
 +
 +
 +
== Telepíthetek bármilyen külső szoftvert a MOSSYS:-be? ==
 +
 +
Ez nagyon rossz ötlet lenne. Előfordulhat, hogy működik, de erre semmi garancia nincs. Csak a [[MorphOS]] fejlesztő csapat tudja pontosan, melyik MOSSYS:-ben található komponensnek mire van szüksége, így bármilyen nem a [[MorphOS]] csapat által kiadott, a MOSSYS:-be telepített szoftver, veszélyeztetheti a rendszer működését és stabilitását.
 +
 +
 +
== Hogyan formázhatok lemezt, vagy merevlemezt MorphOS alatt? ==
 +
 +
Ellentétben a [[Workbench]]-el, az [[Ambient]] desktopon nem jelennek meg a formázatlan meghajtók ikonjai. Az [[Ambient]] viszont tartalmaz egy ''Format...'' menüpontot, amin belül már látszódni fognak a formázatlan meghajtók, és formázhatod őket.
 +
 +
 +
== Hova tegyem a különféle MUI custom class-okat (.mcc-ket)? ==
 +
 +
[[MorphOS]]-en nincs külön [[MUI]]: assign. A külső [[MUI]] classokat tehát a SYS:Classes/MUI-ba telepítheted.
 +
 +
* Ne tegyél egyetlen külső custom classt sem a MOSSYS:Classes/MUI alá!
 +
* Lásd még a Mi a szerepe a MOSSYS:-nek és a SYS:MorphOS-nek? kérdést.
 +
* Lásd még a Telepíthetek bármilyen külső szoftvert a MOSSYS:-be? kérdést.
 +
 +
 +
== Hova lettek a beállító ikonok a SYS:Prefs-ből? ==
 +
 +
MorphOS alatt egyetlen nagy rendszerbeállító utility létezik. Ez az [[Ambient]] menüjéből érhető el, ''System preferences...'' néven.

A lap 2007. május 18., 12:47-kori változata

Ez a leírás a MorphOS 1.4.5-s változatát Amiga PowerUP hardveren futtató, vagy futtatni szándékozó felhasználóknak kíván segítséget nyújtani. A válaszok egy Amiga felhasználó szemszögéből vizsgálják a kérdéseket, így a MorphOS Pegasos változatára nem vonatkoznak.

Tartalomjegyzék

Mi az a MorphOS?

A MorphOS alapvetően egy PowerPC natív, AmigaOS kompatibilis operációs rendszer. Bővebb általános információt a MorphOS szócikkben találhatsz.


Honnan szerezhetem be a MorphOS PowerUP verzióját?

A MorphOS PowerUP verzióját CD image formában, a http://powerup.morphos-team.net oldalról töltheted le. A letöltés jelenleg ingyenes. A CD image-t ezután tetszőleges szoftverrel lemezre írva állíthatod elő a saját MorphOS PowerUP Telepítő CD-det.


Szükséges regisztrálni a MorphOS-t?

Nem szükséges, de ajánlott. A MorphOS letölthető verziója két órás beépített időkorláttal rendelkezik, ezen túl csak regisztráció után használható a rendszer. Ezenkívül ha sokan regisztrálnak, az motiváció a fejlesztőknek, hogy fordítsanak további figyelmet a classic Amiga támogatásra is, hiszen jelenleg az elsődleges platform a Pegasos.

 • A regisztráció jelenleg ingyenes, használatához internetkapcsolat szükséges. A regisztrációs utility a rendszerpartíció gyökerében található regtool néven.
 • Fontos tudni, hogy a MorphOS regisztráció a PowerUP kártyák belső azonosítója alapján történik, így a regisztrációs fájl nem másolható különböző kártyákon futó rendszerek között. Akinek több kártyája van, többször is regisztrálhat.


Meg fog jelenni a MorphOS következő verziója is PowerUP-ra?

Ez a kérdés még nem dőlt el, bár a jelenlegi fejlesztői verzióban is megtalálható a PowerUP támogatás. A végleges válasz a regisztrációk számától és az esetleges PayPal támogatások mértékétől függ.

 • Lásd még a Szükséges regisztrálni a MorphOS-t? kérdést.


Hogyan kaphatok hozzáférést a MorphOS levelezőlistához és a hivatalos MorphOS portálhoz?

Sajnos a MorphOS PowerUP felhasználók nem kaphatnak hozzáférést levelezőlistához és a különféle MorphOS-specifikus letöltéseket tartalmazó portálhoz, mivel a MorphOS PowerUP verziója ingyenesen, mindenféle támogatás és garancia nélkül került kiadásra. Támogatást a többi felhasználótól és a MorphOS közösségtől kaphatsz, például a MorphZone portálon vagy a Magyar Pegasos.hu weboldalon.


Milyen processzorkártyára van szükségem a MorphOS futtatásához?

A MorphOS a phase5/DCE BlizzardPPC és CyberStormPPC processzorkártyákat támogatja. Más (esetleg fejlesztés alatt lévő) processzorkártyákat nem támogat, és a támogatás nincs tervben sem.


Futtatható a MorphOS PowerUP verziója PC-n, például valamelyik elterjedt Amiga emulátorban?

Nem. A MorphOS teljesen PowerPC natív operációs rendszer, míg az elterjedt Amiga emulátorok csak az M68k processzort emulálják. Emiatt a MorphOS futtatása emulátoron jelenleg lehetetlen.


Mennyi memória szükséges a MorphOS futtatásához?

A MorphOS futtatásához min. 64MB memória ajánlott. A rendszer működésre bírható ennél kevesebb memóriával is, például ha lecseréled az Ambient desktopot valamely classic Amigás helyettesítőjére, és/vagy egyszerűbb MUI skint választasz.


Használja a MorphOS a 68k processzort is?

Nem, a MorphOS nem használja az PowerUP kártyákon található 68040 vagy 68060 processzort. Az M68k processzorra írt programok működését ugyanúgy egy JIT emulátor biztosítja, mint Pegasos hardveren. Az oka ennek főleg a teljesítményben keresendő. A PowerUP kártyákon található PowerPC processzor sok esetben gyorsabb emulációra képes, mint maga a hardveres M68k processzor. Ezenkívül a hibrid rendszerben a két különböző processzor kommunikációja már korábban is rengeteg sebességi problémát szült, az emuláció használata ezeket is segít elkerülni.


Támogatja a MorphOS az OCS/ECS/AGA chipsetet?

A MorphOS nem támogatja az OCS/ECS/AGA chipseteken a grafikus megjelenítést. Ez azt jelenti, hogy bár a chipsetek más részei, pl. az I/O és a hang működnek, de a grafikus része a chipsetnek inaktív marad. A programok azonban közvetlenül is hozzáférhetnek a chipsethez, így amelyik program a rendszertől függetlenül, maga programozza fel a hardver egyes részeit, az működhet. De erre semmi garancia sincs.


Támogatja a MorphOS a grafikus kártyámat?

A MorphOS PowerUP változata jelenleg a következő grafikus kártyákat támogatja:

 • phase5/DCE BVisionPPC és CyberVisionPPC (3DLabs Permedia2)
 • PCI-s 3DLabs Permedia2 és Permedia2V kártyák (G-Rex busboard esetén)
 • PCI-s 3dfx Voodoo3, Voodoo4 és Voodoo5 kártyák (G-Rex busboard esetén)
 • PCI-s SiS 6326 és SiS 305 alapú kártyák (G-Rex busboard esetén)

A MorphOS Pegasos verziójához képest eltérés, hogy az ATI Radeon alapú kártyák nem támogatottak. Ez azért van, mert a MorphOS Radeon drivere jelenleg függ a kártya BIOS-ának inicializációjától, amely classic Amiga hardveren nem történik meg.

 • Fontos: 3D támogatás jelenleg csak 3dfx Voodoo3, Voodoo4 és Voodoo5 esetén van.
 • Lásd még a BVisionPPC vagy CyberVisionPPC grafikus kártyám van. Működni fog a 3D gyorsítás MorphOS alatt? kérdést.
 • Lásd még a Használhatok a CyberGraphX 5.0-n kívül más RTG alrendszert is MorphOS alatt? kérdést.


Használhatok a CyberGraphX 5.0-n kívül más RTG alrendszert is MorphOS alatt?

Nem. A MorphOS beépítve tartalmazza a CyberGraphX 5.0-s változatát, amely nem távolítható el a rendszerből, ez pedig lehetetlenné teszi a CyberGraphX korábbi verzióinak, vagy más RTG rendszereknek (mint pl. a Picasso96) használatát.

 • Fontos: a CyberGraphX korábbi verzióihoz adott grafikus kártya meghajtók nem mind működnek. Ha az 5.0 nem támogatja a grafikus kártyádat, jelezd ezt a feljesztők felé, ez motivációt jelenthet, hogy az 5.0-hoz is elkészítsék a régebben még támogatott kártyák meghajtóit.
 • 2006 január elsején megjelent egy frissítés (4.3r6) a CyberGraphX 4-hez, amely frissített drivereket tartalmaz CyberVision 64, CyberVision 3D és PicassoIV grafikus kártyákhoz. Ezek a frissített driverek képesek együttműködni a MorphOS PowerUP verziójával. Elképzelhető, hogy a frissítésben lévő, más kártyákhoz való meghajtók is működnek, de ezeket nem tesztelték MorphOS alatt. A CGX4 frissítés letölthető innen.


Támogatja a MorphOS a SCSI kártyámat?

A MorphOS PowerUP verziója jelenleg a következő SCSI kártyákat támogatja:

A fentieken kívül természetesen működik az Amiga 1200, Amiga 4000 és Amiga 4000T típusú gépek alaplapi IDE vezérlője is. További SCSI és IDE eszközök is működhetnek, a hozzájuk adott 68k-s driverrel.

 • Lásd még a Támogatja a MorphOS a 4IDE hardverem? kérdést.
 • Lásd még a Támogatja a MorphOS az Elbox FastATA kártyám? kérdést.


Támogatja a MorphOS a hálózati kártyámat?

A MorphOS PowerUP verziójában jelenleg nem található közvetlen hálózati támogatás. Sem pl. TCP/IP stack, sem hálózati kártya meghajtók formájában. Viszont a legtöbb, ezzel kapcsolatos classic Amigás szoftver és kártya driver igen jól működik MorphOS alatt. Használd azokat a hálózati szoftvereket, amiket 68k-s AmigaOS-en is használtál! Ezen túl, néhány hálózati kártya típushoz (pl. egyes PCMCIA, vagy Realtek PCI-s típusokhoz) beszerezhető MorphOS PowerPC natív meghajtóprogram is az Internetről.


Támogatja a MorphOS a hangkártyámat?

A MorphOS tartalmaz egy PowerPC natív AHI drivert az Amiga alaplapi hangchipjéhez a Paulához. Más hangkeltő eszközökhöz nincs hivatalos támogatás, bár G-Rex busboard használata esetén vannak olyan PCI hangkártyák, amelyekhez létezik MorphOS driver. Ezek beszerezhetők az Internetről. Ezen kívül egyes Zorro buszos, vagy más Amigás hangkártyák is működhetnek a hozzájuk adott 68k-s meghajtóprogrammal. De erre semmi garancia sincs, mivel ezek közül csak nagyon keveset teszteltek MorphOS alatt.


Támogatja a MorphOS a DCE G-Rex PCI busboardomat?

Igen, a MorphOS teljes körűen támogatja a G-Rex PCI busboardot. A G-Rex közvetlenül kapcsolódk a PowerUP kártyára, így az Amiga alaplap esetleges korlátai nem befolyásolják a működését.


Támogatja a MorphOS az Eyetech Predator PCI busboardomat?

Az Eyetech Predator egy újracsomagolt, átmatricázott DCE G-Rex, így a MorphOS ezt is támogatja.


Támogatja a MorphOS az Elbox Mediator PCI busboardomat?

A MorphOS sajnos nem támogatja az Elbox Mediator PCI busboardokat. A Mediator busboardok ún. "lapozós" módszerrel kezelik a PCI címtartományt, amely a processzor felől egy jóval kisebb címterületen látszik. A hagyományos Amigás meghajtóprogramok egy MMU trükkel teszik lineárissá ezt az ablakozós tartományt. A MorphOS ezt az ablakozást nem támogatja.

 • Valójában, a probléma főleg az Amiga 1200-hoz használt Mediator boardokat érinti, mivel az A1200 alaplap 24 bites címbusza miatt itt a PCI ablaknak mindössze 4MB, maximum 8MB terület jut, amely általában jóval kevesebb, mint amit a boardban futó kártyák használnak. Az Amiga 3000/4000-hez használt Mediator boardok 512MB-s ablakot használnak, de a MorphOS egyelőre ezt sem támogatja.


Támogatja a MorphOS a 4IDE hardverem?

A MorphOS nem támogatja a 4IDE kártyákat, mivel ezek a kártyák többnyire az Amiga hardver "megerőszakolásával" működnek. Felülírják az egyik ritkán használt alaplapi vezérlőregisztert, így biztosítva helyet a másodlagos (secondary) IDE csatoló vezérlésének. Probléma esetén távolítsd el a másodlagos (secondary) csatolóra kötött eszközöket, vagy magát a 4IDE hardvert.


Támogatja a MorphOS az Elbox FastATA kártyám?

A MorphOS a FastATA kártya elsődleges (primary) csatlakozójára kötött eszközöket fogja kezelni. Egyes FastATA verziókon működhet a másodlagos (secondary) csatlakozó is, de ez nem garantált. Probléma esetén távolítsd el a másodlagos (secondary) csatolóra kötött eszközöket.


BVisionPPC vagy CyberVisionPPC grafikus kártyám van. Működni fog a 3D gyorsítás MorphOS alatt?

Jelenleg a MorphOS saját 3D driverei nem támogatják a BVisionPPC és a CyberVisionPPC grafikus kártyákon található 3DLabs Permedia2 chip 3D megjelenítő részét. Ennek ellenére a Warp3D-s alkalmazások működnek, ha feltelepíted az AmigaOS Warp3D csomagjának CyberGraphX-et használó verzióját, bár ez hivatalosan nem támogatott. Az OpenGL támogatásról viszont egyelőre teljesen le kell mondanod. (Tervben van a Permedia2 chipek 3D támogatása, de konkrét fejlemények még nincsenek.)


Mi a szerepe a MOSSYS:-nek és a SYS:MorphOS-nek?

A MOSSYS: egy a SYS:MorphOS-re mutató assign. Az a koncepció az egészben, hogy a SYS:MorphOS egy privát terület a MorphOS számára, és normál esetben nem szükséges bármihez nyúlni ezen a könyvtáron belül. Például a rendszerfrissítések is csak ezt a könyvtárt fogják érinteni, így nem történhet meg, hogy bármilyen beállításod, vagy telepített programod véletlenül felülíródik. Például a saját boot beállításaid tedd az S:user-startup-ba, és ne a MOSSYS:S/user-startupba!


Telepíthetek bármilyen külső szoftvert a MOSSYS:-be?

Ez nagyon rossz ötlet lenne. Előfordulhat, hogy működik, de erre semmi garancia nincs. Csak a MorphOS fejlesztő csapat tudja pontosan, melyik MOSSYS:-ben található komponensnek mire van szüksége, így bármilyen nem a MorphOS csapat által kiadott, a MOSSYS:-be telepített szoftver, veszélyeztetheti a rendszer működését és stabilitását.


Hogyan formázhatok lemezt, vagy merevlemezt MorphOS alatt?

Ellentétben a Workbench-el, az Ambient desktopon nem jelennek meg a formázatlan meghajtók ikonjai. Az Ambient viszont tartalmaz egy Format... menüpontot, amin belül már látszódni fognak a formázatlan meghajtók, és formázhatod őket.


Hova tegyem a különféle MUI custom class-okat (.mcc-ket)?

MorphOS-en nincs külön MUI: assign. A külső MUI classokat tehát a SYS:Classes/MUI-ba telepítheted.

 • Ne tegyél egyetlen külső custom classt sem a MOSSYS:Classes/MUI alá!
 • Lásd még a Mi a szerepe a MOSSYS:-nek és a SYS:MorphOS-nek? kérdést.
 • Lásd még a Telepíthetek bármilyen külső szoftvert a MOSSYS:-be? kérdést.


Hova lettek a beállító ikonok a SYS:Prefs-ből?

MorphOS alatt egyetlen nagy rendszerbeállító utility létezik. Ez az Ambient menüjéből érhető el, System preferences... néven.

Személyes eszközök