Pegasos

A amigaspirit.hu - pegasos.hu Wiki wikiből

(Változatok közti eltérés)
(A lap teljes tartalmának eltávolítása)
1. sor: 1. sor:
 +
== Ismertető ==
 +
 +
[[bPlan]] által tervezett és a [Genesi] által forgalmazott [[PowerPC]] architektúrára épülő platform, amely elsősorban a [[MorphOS]] nevű operációs rendszert hivatott futtatni, de emellett számos nyílt forrású operációs rendszer is rendelkezésre áll. Elsőként a [[Linux]] majd az [[OpenBSD]] készült fel a támogatására.
 +
 +
 +
== Története ==
 +
 +
=== A kezdetek ===
 +
 +
A Pegasos alaplap első változata 2002-ben jelent meg. Főtervezője az a [[Gerald Carda]], aki a hagyományos [[Amiga]] gépekben használható [[CyberStormPPC]] és [[BlizzardPPC]] CPU-kártyákat ([[APUS]]) is tervezte. Ezek a kártyák elsőként biztosították a teljesítménybeli továbblépést az [[M68K]] CPU család fejlesztésének leállása után az [[Amiga]] felhasználók számára.
 +
 +
A Pegasos tehát felfogható ezen kártyák következő generációjának is, amely azonban teljes mértékben függetlenné vált a régi [[Amiga]] hardvertől.
 +
 +
 +
=== Pegasos I ===
 +
 +
A Pegasos I alaplap nagy vonalakban a következőket tartalmazza:
 +
 +
* IBM [[PowerPC]] "G3" 750CXe processzor amely 600Mhz-n működik, passzív hűtéssel, buszsebessége 100Mhz. A processzor cserélhető kártyán kapott helyet.
 +
* [[MAI]] [[Articia]] S A660BNGP northbridge
 +
* VIA 8231 southbridge
 +
* 2db PC133 SDRAM foglalat
 +
* 1db AGP és 3db PCI foglalat
 +
* 10/100 Ethernet csatlakozó (VIA Rhine chipset)
 +
* IEEE1394/Firewire™ csatlakozási lehetőség az integrált VIA VT6306 chipnek köszönhetően
 +
* AC97 hangrendszer Sigmatel STAC 9766 codec-kel, hagyományos ki- és bemenetekkel, valamint SPDIF optikai kimenettel
 +
* 3db USB 1.1 csatlakozó, IRDA csatlakozó
 +
* 2db ATA100 szabványú IDE csatlakozó, PC-szabványú floppy meghajtó csatlakozó
 +
* soros, párhuzamos és gameport
 +
* PS/2 csatlakozók a billentyűzet és az egér számára
 +
* az alaplap kompatibilis a microATX szabvánnyal
 +
 +
 +
=== Problémák a Pegasos I-gyel ===
 +
 +
Csak az első Pegasos alaplapok legyártása után derült ki, hogy a felhasznált [[Articia]] S chip sajnos nem felel meg a specifikációinak, így súlyos stabilitási és adatvesztési problémákat okozhat, valamint a teljesítménye is elmarad a várttól. [[Gerald Carda]] az [[Articia]] S hibáinak javítására tervezte az újabb Pegasos I alaplapokra került April1 és April2 chippeket, amelyek így - jelentős teljesítményvesztés árán - stabil működést tesznek lehetővé. A Pegasos I alaplapot így fejlesztői és bétateszter alaplapként árusították egészen 2003 közepéig. Kevesebb mint 1000 példány készült. Az alaplap megvásárlóinak kedvezményes cserelehetőséget biztosítottak Pegasos II-re.

A lap 2007. május 16., 09:59-kori változata

Tartalomjegyzék

Ismertető

bPlan által tervezett és a [Genesi] által forgalmazott PowerPC architektúrára épülő platform, amely elsősorban a MorphOS nevű operációs rendszert hivatott futtatni, de emellett számos nyílt forrású operációs rendszer is rendelkezésre áll. Elsőként a Linux majd az OpenBSD készült fel a támogatására.


Története

A kezdetek

A Pegasos alaplap első változata 2002-ben jelent meg. Főtervezője az a Gerald Carda, aki a hagyományos Amiga gépekben használható CyberStormPPC és BlizzardPPC CPU-kártyákat (APUS) is tervezte. Ezek a kártyák elsőként biztosították a teljesítménybeli továbblépést az M68K CPU család fejlesztésének leállása után az Amiga felhasználók számára.

A Pegasos tehát felfogható ezen kártyák következő generációjának is, amely azonban teljes mértékben függetlenné vált a régi Amiga hardvertől.


Pegasos I

A Pegasos I alaplap nagy vonalakban a következőket tartalmazza:

 • IBM PowerPC "G3" 750CXe processzor amely 600Mhz-n működik, passzív hűtéssel, buszsebessége 100Mhz. A processzor cserélhető kártyán kapott helyet.
 • MAI Articia S A660BNGP northbridge
 • VIA 8231 southbridge
 • 2db PC133 SDRAM foglalat
 • 1db AGP és 3db PCI foglalat
 • 10/100 Ethernet csatlakozó (VIA Rhine chipset)
 • IEEE1394/Firewire™ csatlakozási lehetőség az integrált VIA VT6306 chipnek köszönhetően
 • AC97 hangrendszer Sigmatel STAC 9766 codec-kel, hagyományos ki- és bemenetekkel, valamint SPDIF optikai kimenettel
 • 3db USB 1.1 csatlakozó, IRDA csatlakozó
 • 2db ATA100 szabványú IDE csatlakozó, PC-szabványú floppy meghajtó csatlakozó
 • soros, párhuzamos és gameport
 • PS/2 csatlakozók a billentyűzet és az egér számára
 • az alaplap kompatibilis a microATX szabvánnyal


Problémák a Pegasos I-gyel

Csak az első Pegasos alaplapok legyártása után derült ki, hogy a felhasznált Articia S chip sajnos nem felel meg a specifikációinak, így súlyos stabilitási és adatvesztési problémákat okozhat, valamint a teljesítménye is elmarad a várttól. Gerald Carda az Articia S hibáinak javítására tervezte az újabb Pegasos I alaplapokra került April1 és April2 chippeket, amelyek így - jelentős teljesítményvesztés árán - stabil működést tesznek lehetővé. A Pegasos I alaplapot így fejlesztői és bétateszter alaplapként árusították egészen 2003 közepéig. Kevesebb mint 1000 példány készült. Az alaplap megvásárlóinak kedvezményes cserelehetőséget biztosítottak Pegasos II-re.

Személyes eszközök