Pegasos

A amigaspirit.hu - pegasos.hu Wiki wikiből

(Változatok közti eltérés)
56. sor: 56. sor:
A [[Genesi]] bejelentette, hogy hamarosan elkezdik a gyorsabb és még kevesebb energiát fogyasztó [[Motorola]] [[PowerPC]] "G4" 7447A és az IBM PowerPC "G3" 750GX processzorral szerelt változatok forgalmazását is. Az új processzorokat tartalmazó kártyák önállóan is kaphatók lesznek.
A [[Genesi]] bejelentette, hogy hamarosan elkezdik a gyorsabb és még kevesebb energiát fogyasztó [[Motorola]] [[PowerPC]] "G4" 7447A és az IBM PowerPC "G3" 750GX processzorral szerelt változatok forgalmazását is. Az új processzorokat tartalmazó kártyák önállóan is kaphatók lesznek.
 +
== A Firmware ==
== A Firmware ==
-
A Pegasos [[OpenFirmware]] implementációval rendelkezik. A Firmware képes az [[OpenFirmware]]/[[PPC|PowerPC]] és [[BIOS]]/[[x86]] szabványú bővítőkártyák inicializációjára is. Az utóbbiakat a beépített real-mode [[x86]] emulátor segítségével. Ez a funkció igen hasonlít az Alphákban található ekvivalens megoldásra. A firmware [[Forth]] nyelven scriptelhető, képes kezelni a PC-s [[BIOS]]-ok [[MBR]] szabványú particióit használó merevlemezeket éppúgy mint az [[AmigaOS]] [[RDB]] formátumát használó eszközöket. Közvetlenül olvassa az [[ISO9660]], [[FAT]], [[Amiga]]-[[FFS]] valamint [[ext2]] filerendszereket, képes bootolni CD-ROM-ról és TCP/IP alapú hálózatról is.
+
A Pegasos [[OpenFirmware]] implementációval rendelkezik. A Firmware képes az [[OpenFirmware]]/[[PowerPC|PPC]] és [[BIOS]]/[[x86]] szabványú bővítőkártyák inicializációjára is. Az utóbbiakat a beépített real-mode [[x86]] emulátor segítségével. Ez a funkció igen hasonlít az Alphákban található ekvivalens megoldásra. A firmware [[Forth]] nyelven scriptelhető, képes kezelni a PC-s [[BIOS]]-ok [[MBR]] szabványú particióit használó merevlemezeket éppúgy mint az [[AmigaOS]] [[RDB]] formátumát használó eszközöket. Közvetlenül olvassa az [[ISO9660]], [[FAT]], [[Amiga]]-[[FFS]] valamint [[ext2]] filerendszereket, képes bootolni CD-ROM-ról és TCP/IP alapú hálózatról is.
 +
 
 +
 
 +
== Pegasos alapú konfigurációk==
 +
 
 +
[[Image:P2-odw.jpg|thumb|250px|Open Desktop Workstation]]
 +
===  Open Desktop Workstation ===
 +
 
 +
Az [[Open Desktop Workstation]] (ODW) a [[Genesi]] által forgalmazott komplett számítógép konfiguráció, mely a Pegasos II alaplapra építkezik és [[Linux]] operációs rendszerrel szállították.
 +
 +
Specifikációja a következő:
 +
 
 +
* Pegasos II alaplap, Freescale PowerPC G4 1.0GHz processzorral
 +
* 512MB DDR RAM
 +
* 80GB ATA100 Hard Disk
 +
* Dual-Layer DVD±RW Drive
 +
* ATI Radeon 9250 graphics -
 +
  DVI, VGA és S-Video kimenet
 +
* Kis helyigényű ház -
 +
  Torony vagy Desktop elhelyezés (92x310x400mm)
 +
* USB 2.0 (High Speed) expansion
 +
 
 +
=== Home Media Center ===
 +
 
 +
A [[Genesi]] otthonra szánt média és kommunikáció rendszere, Pegasos II alapokon. Teljesen aluminium egyedi házba szerelve, mely jól mutat a meglévő Hi-Fi erősítő vagy a TV mellett.
 +
 
 +
Specifikációja a következő:
 +
 
 +
* Pegasos II alaplap Freescale PowerPC 1.0GHz G4 processzorral
 +
* 500+ óra felvételi lehetőség TV-ből
 +
* Dual-Layer DVD±RW Drive
 +
* ATI Radeon graphics
 +
* 802.11g Wireless (54Mbit/s)
 +
* Bluetooth 2.0
 +
* THX minősítésű hang
 +
 
 +
A vele szállított szofter tulajdonságai:
 +
 
 +
* Digitális Video Rögzítő
 +
* Két műsor párhuzamos rögzítése dual tunert használva
 +
* Automatikus reklám felismerés és kihagyás
 +
* Kép-a-Képben
 +
* DVD és video lejátszó
 +
* Audio CD, MP3, Ogg & FLAC formátumok másolása, tömörítése és kategorizálása
 +
* Digitális fotó slideshow
 +
* Időjárás jelentés modul
 +
* Streaming media (audio, video, TV & DVD)
 +
* Web böngészés, email és video konferencia
 +
 
 +
 
 +
== Futtatható operációs rendszerek ==
 +
 
 +
=== MorphOS ===
 +
 
 +
A Pegasos elsődleges operációs rendszere a [[MorphOS]]. A zárt forrású rendszert eredetileg a [[PowerPC]] kártyás [[Amiga]] számítógépekhez ([[APUS]]) kezdték el fejleszteni. Fő fejlesztője [[Ralph Schmidt]]. A rendszer belső felépítése igen hasonlít az [[AmigaOS]]-re, sőt rendelkezik egy teljesen [[AmigaOS]]-kompatibilis [[API]]-felülettel, amelyet [[A/Box|A/Boxnak]] hívnak. A létező Amigás binárisok futtatása is megoldott a beépített dinamikus-újrafordítást használó [[M68K]] emulátor segítségével. Természetesen azok a programok, amelyek a kezdetlegesség vagy a sebesség miatt közvetlenül nyúlnának az [[Amiga]] hardveréhez, nem működnek. A [[MorphOS]] készítői együttműködnek a nyílt forrású [[AmigaOS]]-klón, az [[AROS]] fejlesztőivel. Az [[AROS]] forráskódjának egy részét felhasználják a [[MorphOS]] fejlesztéséhez, majd a [[MorphOS]]-csapat által a kódbázis közös részén végzett fejlesztések visszakerülnek az [[AROS]] forráskódjába is.
 +
 
 +
Mivel a Pegasos felhasználók legnagyobb része jelenleg a volt [[Amiga]] felhasználók közül kerül ki, így ezt használják a gépen a legtöbben.
 +
 
 +
=== Linux ===
 +
 
 +
Remekül futtatható a [[Linux]] [[PowerPC]]-s változata. A Debian, a Crux, a Yellow Dog és a Gentoo Linux beépítve tartalmazza a Pegasos támogatást. Ezen kívül gyakorlatilag bármilyen PowerPC-s disztribúció használható, amennyiben Pegasost támogató kernelt fordítunk hozzá. A [[Linux]] valamennyi az alaplapon található eszközt támogatja, viszont az alaplapon található AGP-slot és a DRI egyelőre csak ún. PCIGART módban használható azokkal a driverekkel és kártyákkal, amelyek ezt támogatják (pl. ATI Radeon).
 +
 
 +
Köszönhetően annak, hogy az [[Apple]] [[Macintosh]] is [[PowerPC]] processzorra épül, lassú CPU emuláció nélkül, a [[MacOnLinux]] virtuális-gép szoftverrel futtathatjuk a [[Mac OS]] különböző verzióit Linux alatt. A teljesítménye így nem sokkal marad el egy hagyományos Macintoshtól, a legfontosabb Mac szoftverek remekül használhatóak.
 +
 
 +
=== BSD ===
 +
 
 +
Az [[OpenBSD]] az első operációs rendszerek között volt, amelyek támogatták a Pegasos platformot. Sajnos azonban a [[Genesi]] és az [[OpenBSD]] fejlesztők kapcsolata megromlott, így a jelenlegi tervek szerint az [[OpenBSD]] következő verziójából eltávolítják a Pegasos támogatást. Más BSD rendszerek egyelőre nem támogatják a Pegasost.
 +
 
 +
=== Más rendszerek ===
 +
 
 +
A [[Genesi]] szeretné, ha minél több operációs rendszer elérhető lenne Pegasoson. Ennek megfelelően nagyon sok operációs rendszert fejlesztő csapat kapott Pegasos gépeket. A jelenleg készülő rendszerek között a különféle [[BSD]] variánsokat éppúgy megtaláljuk mint a [[QNX]]-et, vagy az [[OpenBeOS]]-t.
 +
 
 +
 
 +
=== Jelentősége ===
 +
 
 +
A Pegasos nagy áttörést jelentett az Amigás világban, hiszen az első olyan önállóan működő [[Amiga]]-gyökerű platform volt, amely teljesen szakított az [[M68K]] CPU architektúrával, és szakított az évek óta lassan haladó hivatalos [[AmigaOS]] fejlesztési vonallal is, teljes értékű alternatívát kínálva a felhasználók számára. A gép nagy jelentőségű a [[PowerPC]] platformok között is, hiszen a legjobb ár/teljesítményű alternatív rendszerek között van, ráadásul olcsó és könnyen beszerezhető kártyákkal bővíthető. Nagy jelentősége lehet egyes nagy cégek stratégiájában is, ilyen pl. az [[IBM]], hiszen olcsó desktop kategóriájú gépként a Pegasos lehet az összekötő kapocs az [[IBM]] Linuxos stratégiája és az [[IBM]] [[PowerPC]] processzorcsalád között. Ezt a vonalat igyekszik meglovagolni a [[Genesi]] is az [[Open Desktop Workstation]] elnevezésű Pegasos-változattal, amelyet Linuxszal előtelepítve szállítanak több nagy megrendelőnek, köztük az [[IBM]]-nek és a [[Motorola|Motorolának]] is.

A lap 2007. május 16., 10:36-kori változata

Tartalomjegyzék

Ismertető

bPlan által tervezett és a Genesi által forgalmazott PowerPC architektúrára épülő platform, amely elsősorban a MorphOS nevű operációs rendszert hivatott futtatni, de emellett számos nyílt forrású operációs rendszer is rendelkezésre áll. Elsőként a Linux majd az OpenBSD készült fel a támogatására.


Története

A kezdetek

A Pegasos alaplap első változata 2002-ben jelent meg. Főtervezője az a Gerald Carda, aki a hagyományos Amiga gépekben használható CyberStormPPC és BlizzardPPC CPU-kártyákat (APUS) is tervezte. Ezek a kártyák elsőként biztosították a teljesítménybeli továbblépést az M68K CPU család fejlesztésének leállása után az Amiga felhasználók számára.

A Pegasos tehát felfogható ezen kártyák következő generációjának is, amely azonban teljes mértékben függetlenné vált a régi Amiga hardvertől.

Pegasos I

Pegasos I alaplap

A Pegasos I alaplap nagy vonalakban a következőket tartalmazza:

 • IBM PowerPC "G3" 750CXe processzor amely 600Mhz-n működik, passzív hűtéssel, buszsebessége 100Mhz. A processzor cserélhető kártyán kapott helyet.
 • MAI Articia S A660BNGP northbridge
 • VIA 8231 southbridge
 • 2db PC133 SDRAM foglalat
 • 1db AGP és 3db PCI foglalat
 • 10/100 Ethernet csatlakozó (VIA Rhine chipset)
 • IEEE1394/Firewire™ csatlakozási lehetőség az integrált VIA VT6306 chipnek köszönhetően
 • AC97 hangrendszer Sigmatel STAC 9766 codec-kel, hagyományos ki- és bemenetekkel, valamint SPDIF optikai kimenettel
 • 3db USB 1.1 csatlakozó, IRDA csatlakozó
 • 2db ATA100 szabványú IDE csatlakozó, PC-szabványú floppy meghajtó csatlakozó
 • soros, párhuzamos és gameport
 • PS/2 csatlakozók a billentyűzet és az egér számára
 • az alaplap kompatibilis a microATX szabvánnyal

Problémák a Pegasos I-gyel

Csak az első Pegasos alaplapok legyártása után derült ki, hogy a felhasznált Articia S chip sajnos nem felel meg a specifikációinak, így súlyos stabilitási és adatvesztési problémákat okozhat, valamint a teljesítménye is elmarad a várttól. Gerald Carda az Articia S hibáinak javítására tervezte az újabb Pegasos I alaplapokra került April1 és April2 chippeket, amelyek így - jelentős teljesítményvesztés árán - stabil működést tesznek lehetővé. A Pegasos I alaplapot így fejlesztői és bétateszter alaplapként árusították egészen 2003 közepéig. Kevesebb mint 1000 példány készült. Az alaplap megvásárlóinak kedvezményes cserelehetőséget biztosítottak Pegasos II-re.

Pegasos II

Pegasos II alaplap

2003 végén megjelent a Pegasos II alaplap, amely az első változat hibáinak kijavítása mellett jelentős teljesítménybeli növekedést is hozott, valamint néhány kuriózumnak számító extrával is felszerelték. Specifikációja a következő:

 • Motorola PowerPC "G4" 7447 processzor 1Ghz-en aktív hűtéssel, vagy IBM PowerPC "G3" 750CXe processzor 600Mhz-en passzív hűtéssel. Buszsebességük 133Mhz. A processzor cserélhető kártyán kapott helyet. Az alaplap kétprocesszoros kártyákat is képes fogadni.
 • Marvell MV64361 "Discovery II" northbridge
 • VIA 8231 southbridge
 • 2db PC266 DDR SDRAM foglalat
 • 1db AGP és 3db PCI foglalat
 • Gigabit Ethernet csatlakozó, (MV64361 chipset)
 • 10/100 Ethernet csatlakozó (VIA Rhine chipset)
 • IEEE1394/Firewire™ csatlakozási lehetőség az integrált VIA VT6306 chipnek köszönhetően
 • AC97 hangrendszer Sigmatel STAC 9766 codec-kel, hagyományos ki- és bemenetekkel, valamint SPDIF optikai kimenettel
 • 3db USB 1.1 csatlakozó, IRDA csatlakozó
 • 2db ATA100 szabványú IDE csatlakozó, PC-szabványú floppy meghajtó csatlakozó
 • soros, párhuzamos és gameport
 • PS/2 csatlakozók a billentyűzet és az egér számára
 • az alaplap kompatibilis a microATX szabvánnyal

A Genesi bejelentette, hogy hamarosan elkezdik a gyorsabb és még kevesebb energiát fogyasztó Motorola PowerPC "G4" 7447A és az IBM PowerPC "G3" 750GX processzorral szerelt változatok forgalmazását is. Az új processzorokat tartalmazó kártyák önállóan is kaphatók lesznek.


A Firmware

A Pegasos OpenFirmware implementációval rendelkezik. A Firmware képes az OpenFirmware/PPC és BIOS/x86 szabványú bővítőkártyák inicializációjára is. Az utóbbiakat a beépített real-mode x86 emulátor segítségével. Ez a funkció igen hasonlít az Alphákban található ekvivalens megoldásra. A firmware Forth nyelven scriptelhető, képes kezelni a PC-s BIOS-ok MBR szabványú particióit használó merevlemezeket éppúgy mint az AmigaOS RDB formátumát használó eszközöket. Közvetlenül olvassa az ISO9660, FAT, Amiga-FFS valamint ext2 filerendszereket, képes bootolni CD-ROM-ról és TCP/IP alapú hálózatról is.


Pegasos alapú konfigurációk

Open Desktop Workstation

Open Desktop Workstation

Az Open Desktop Workstation (ODW) a Genesi által forgalmazott komplett számítógép konfiguráció, mely a Pegasos II alaplapra építkezik és Linux operációs rendszerrel szállították.

Specifikációja a következő:

 • Pegasos II alaplap, Freescale PowerPC G4 1.0GHz processzorral
 • 512MB DDR RAM
 • 80GB ATA100 Hard Disk
 • Dual-Layer DVD±RW Drive
 • ATI Radeon 9250 graphics -
 DVI, VGA és S-Video kimenet
 • Kis helyigényű ház -
 Torony vagy Desktop elhelyezés (92x310x400mm)
 • USB 2.0 (High Speed) expansion

Home Media Center

A Genesi otthonra szánt média és kommunikáció rendszere, Pegasos II alapokon. Teljesen aluminium egyedi házba szerelve, mely jól mutat a meglévő Hi-Fi erősítő vagy a TV mellett.

Specifikációja a következő:

 • Pegasos II alaplap Freescale PowerPC 1.0GHz G4 processzorral
 • 500+ óra felvételi lehetőség TV-ből
 • Dual-Layer DVD±RW Drive
 • ATI Radeon graphics
 • 802.11g Wireless (54Mbit/s)
 • Bluetooth 2.0
 • THX minősítésű hang

A vele szállított szofter tulajdonságai:

 • Digitális Video Rögzítő
 • Két műsor párhuzamos rögzítése dual tunert használva
 • Automatikus reklám felismerés és kihagyás
 • Kép-a-Képben
 • DVD és video lejátszó
 • Audio CD, MP3, Ogg & FLAC formátumok másolása, tömörítése és kategorizálása
 • Digitális fotó slideshow
 • Időjárás jelentés modul
 • Streaming media (audio, video, TV & DVD)
 • Web böngészés, email és video konferencia


Futtatható operációs rendszerek

MorphOS

A Pegasos elsődleges operációs rendszere a MorphOS. A zárt forrású rendszert eredetileg a PowerPC kártyás Amiga számítógépekhez (APUS) kezdték el fejleszteni. Fő fejlesztője Ralph Schmidt. A rendszer belső felépítése igen hasonlít az AmigaOS-re, sőt rendelkezik egy teljesen AmigaOS-kompatibilis API-felülettel, amelyet A/Boxnak hívnak. A létező Amigás binárisok futtatása is megoldott a beépített dinamikus-újrafordítást használó M68K emulátor segítségével. Természetesen azok a programok, amelyek a kezdetlegesség vagy a sebesség miatt közvetlenül nyúlnának az Amiga hardveréhez, nem működnek. A MorphOS készítői együttműködnek a nyílt forrású AmigaOS-klón, az AROS fejlesztőivel. Az AROS forráskódjának egy részét felhasználják a MorphOS fejlesztéséhez, majd a MorphOS-csapat által a kódbázis közös részén végzett fejlesztések visszakerülnek az AROS forráskódjába is.

Mivel a Pegasos felhasználók legnagyobb része jelenleg a volt Amiga felhasználók közül kerül ki, így ezt használják a gépen a legtöbben.

Linux

Remekül futtatható a Linux PowerPC-s változata. A Debian, a Crux, a Yellow Dog és a Gentoo Linux beépítve tartalmazza a Pegasos támogatást. Ezen kívül gyakorlatilag bármilyen PowerPC-s disztribúció használható, amennyiben Pegasost támogató kernelt fordítunk hozzá. A Linux valamennyi az alaplapon található eszközt támogatja, viszont az alaplapon található AGP-slot és a DRI egyelőre csak ún. PCIGART módban használható azokkal a driverekkel és kártyákkal, amelyek ezt támogatják (pl. ATI Radeon).

Köszönhetően annak, hogy az Apple Macintosh is PowerPC processzorra épül, lassú CPU emuláció nélkül, a MacOnLinux virtuális-gép szoftverrel futtathatjuk a Mac OS különböző verzióit Linux alatt. A teljesítménye így nem sokkal marad el egy hagyományos Macintoshtól, a legfontosabb Mac szoftverek remekül használhatóak.

BSD

Az OpenBSD az első operációs rendszerek között volt, amelyek támogatták a Pegasos platformot. Sajnos azonban a Genesi és az OpenBSD fejlesztők kapcsolata megromlott, így a jelenlegi tervek szerint az OpenBSD következő verziójából eltávolítják a Pegasos támogatást. Más BSD rendszerek egyelőre nem támogatják a Pegasost.

Más rendszerek

A Genesi szeretné, ha minél több operációs rendszer elérhető lenne Pegasoson. Ennek megfelelően nagyon sok operációs rendszert fejlesztő csapat kapott Pegasos gépeket. A jelenleg készülő rendszerek között a különféle BSD variánsokat éppúgy megtaláljuk mint a QNX-et, vagy az OpenBeOS-t.


Jelentősége

A Pegasos nagy áttörést jelentett az Amigás világban, hiszen az első olyan önállóan működő Amiga-gyökerű platform volt, amely teljesen szakított az M68K CPU architektúrával, és szakított az évek óta lassan haladó hivatalos AmigaOS fejlesztési vonallal is, teljes értékű alternatívát kínálva a felhasználók számára. A gép nagy jelentőségű a PowerPC platformok között is, hiszen a legjobb ár/teljesítményű alternatív rendszerek között van, ráadásul olcsó és könnyen beszerezhető kártyákkal bővíthető. Nagy jelentősége lehet egyes nagy cégek stratégiájában is, ilyen pl. az IBM, hiszen olcsó desktop kategóriájú gépként a Pegasos lehet az összekötő kapocs az IBM Linuxos stratégiája és az IBM PowerPC processzorcsalád között. Ezt a vonalat igyekszik meglovagolni a Genesi is az Open Desktop Workstation elnevezésű Pegasos-változattal, amelyet Linuxszal előtelepítve szállítanak több nagy megrendelőnek, köztük az IBM-nek és a Motorolának is.

Személyes eszközök