Phase5

A amigaspirit.hu - pegasos.hu Wiki wikiből

A lap korábbi változatát látod, amilyen Neongod (vitalap | szerkesztései) 2009. január 20., 13:56-kor történt szerkesztése után volt.
Phase5 logo

A Blizzard és Cyberstorm típusú bővítőkártyáiknak köszönhetően az amigások körében szinte kultikussá vált német hardvergyártó cég, mely Amigához és Macintosh-hoz is gyártott különféle bővítéseket.

CPU bővítőkártyáik kezdetben M68K, később már PowerPC processzort is tartalmaztak, de gyártottak SCSI és grafikus kártyákat is. A Phase5 fejlesztette ki a PowerUP-ra keresztelt PowerPC kernel-t is, mely lehetővé tette, hogy az M68K-n futó AmigaOS alól az alkalmazások kihasználják a PowerPC processzort is. Később a szintén német Haage & Partner kifejlesztett egy ezzel konkuráló kernel-t, a WarpOS-t.

Bár egy új generációs kizárólag PowerPC (G3) processzort tartalmazó kártya már tervezés alatt állt, a Phase5 2000-ben beszüntette tevékenységét és megszűnt. A Blizzard és Cyberstorm kártyák gyártásának és forgalmazásának jogát a DCE Computer szerezte meg, aki egy ideig még ellátta az amigás piacot.

A Phase5 dolgozóinak egy része felbukkant a bPlan GmbH nevű cégben, mely a Genesi-vel partnerségben kifejlesztette a Pegasos alaplapot, ezzel egy alternatív amigás vonalat teremtve.


Külső hivatkozások

Személyes eszközök