RDB

A amigaspirit.hu - pegasos.hu Wiki wikiből

(Változatok közti eltérés)
(RDB, copy a hupwikiről, ezt is még én írtam anno...)
(fix fix, lovely fix.)
 
1. sor: 1. sor:
-
Az RDB vagy Rigid Disk Block az [[AmigaOS]]-t és [[MorphOS]]-t futtató számítógépek natív merevlemez és [[partíció]] formátuma. Feladata hasonló a [[PC]]-k [[MBR]]-jéhez, de annál bővebb funkcionalitással bír.
+
Az RDB vagy '''Rigid Disk Block''' az [[AmigaOS]]-t és [[MorphOS]]-t futtató számítógépek natív merevlemez és [[partíció]] formátuma. Feladata hasonló a [[PC]]-k [[MBR]]-jéhez (vagy újabb gépeken a [[GPT]]-hez), de annál bővebb funkcionalitással bír.
-
Az RDB először az [[AmigaOS]] 2.0-s verziójában jelent meg. Támogatja tetszőleges számú [[partíció]] létrehozását, továbbá valamennyi [[partíció]]nál beállítható, hogy [[boot]]olható vagy sem, illetve hogy a rendszer induláskor automatikusan [[mount]]olja-e vagy sem. Ha több [[boot]]olható partíciónk van, 7 és -7 között prioritásokat adhatunk a [[partíció]]knak, ezzel meghatározva melyik [[partíció]]ról szeretnénk elsődlegesen [[boot]]olni. Ez igen hasznos, ha több merevlemezünk van, vagy gyakran helyezünk ideiglenesen külső merevlemezeket a gépbe.
+
Az RDB támogatása először az [[AmigaOS]] ([[Kickstart]]) 1.2-s verziójában jelent meg. [[Kickstart]] 1.3 óta az RDB formátumú háttértárak bootolhatók. Támogatja tetszőleges számú [[partíció]] létrehozását, továbbá valamennyi [[partíció]]nál beállítható, hogy [[boot]]olható vagy sem, illetve hogy a rendszer induláskor automatikusan [[mount]]olja-e vagy sem. Ha több [[boot]]olható partíciónk van, 7 és -7 között prioritásokat adhatunk a [[partíció]]knak, ezzel meghatározva melyik [[partíció]]ról szeretnénk elsődlegesen [[boot]]olni. Ez igen hasznos, ha több merevlemezünk van, vagy gyakran helyezünk ideiglenesen külső merevlemezeket a gépbe.
-
Érdekesség, hogy a rendszer támogatja [[filerendszer]]-[[driver]]ek elhelyezését az RDB-be. Ez igen egyszerűvé teszi a különböző [[filerendszer]]ek cseréjét, valamint lehetővé teszi hogy az ezt támogató [[operációs rendszer]] olyan [[filerendszer]]ekkel is mindenféle konfigurálás nélkül megbirkózzon, amelyekkel korábban nem találkozott, hiszen az ismeretlen típusú [[partíció]]hoz tartozó [[driver]] a szükséges paramétereivel együtt megtalálható az RDB-ben.
+
Érdekesség, hogy a rendszer támogatja [[filerendszer]]-[[handler]]ek elhelyezését az RDB-be. Ez igen egyszerűvé teszi a különböző [[filerendszer]]ek cseréjét, valamint lehetővé teszi hogy az ezt támogató [[operációs rendszer]] olyan [[filerendszer]]ekkel is mindenféle konfigurálás nélkül megbirkózzon, amelyekkel korábban nem találkozott, hiszen az ismeretlen típusú [[partíció]]hoz tartozó [[driver]] a szükséges paramétereivel együtt megtalálható az RDB-ben.
 +
 
 +
Ezt a funkcionalitást a [[Commodore]] a direkt merevlemezekhez fejlesztett '''FastFileSystem''' ([[FFS]]) támogatásának megkönnyítéséhez építette be, mivel a korai verziókban az [[FFS]] fájlrendszer kezelését a Kickstart nem tartalmazta. [[Kickstart]] 2.0 óta ugyan az [[FFS]] a ROM része, de a lehetőség később több külsős fejlesztők által készített fájlrendszer elterjedését is lehetővé tette, mint amilyen az [[SFS]] vagy a [[PFS]].  
Az RDB-t az [[AmigaOS]]-en és a [[MorphOS]]-en kívül a [[Linux]] valamint a különféle [[BSD]] variánsok is támogatják. Szintén támogatja használatát az [[AmigaOne]] és a [[Pegasos]] gépek [[firmware]]-je.
Az RDB-t az [[AmigaOS]]-en és a [[MorphOS]]-en kívül a [[Linux]] valamint a különféle [[BSD]] variánsok is támogatják. Szintén támogatja használatát az [[AmigaOne]] és a [[Pegasos]] gépek [[firmware]]-je.

A lap jelenlegi, 2017. december 6., 19:55-kori változata

Az RDB vagy Rigid Disk Block az AmigaOS-t és MorphOS-t futtató számítógépek natív merevlemez és partíció formátuma. Feladata hasonló a PC-k MBR-jéhez (vagy újabb gépeken a GPT-hez), de annál bővebb funkcionalitással bír.

Az RDB támogatása először az AmigaOS (Kickstart) 1.2-s verziójában jelent meg. Kickstart 1.3 óta az RDB formátumú háttértárak bootolhatók. Támogatja tetszőleges számú partíció létrehozását, továbbá valamennyi partíciónál beállítható, hogy bootolható vagy sem, illetve hogy a rendszer induláskor automatikusan mountolja-e vagy sem. Ha több bootolható partíciónk van, 7 és -7 között prioritásokat adhatunk a partícióknak, ezzel meghatározva melyik partícióról szeretnénk elsődlegesen bootolni. Ez igen hasznos, ha több merevlemezünk van, vagy gyakran helyezünk ideiglenesen külső merevlemezeket a gépbe.

Érdekesség, hogy a rendszer támogatja filerendszer-handlerek elhelyezését az RDB-be. Ez igen egyszerűvé teszi a különböző filerendszerek cseréjét, valamint lehetővé teszi hogy az ezt támogató operációs rendszer olyan filerendszerekkel is mindenféle konfigurálás nélkül megbirkózzon, amelyekkel korábban nem találkozott, hiszen az ismeretlen típusú partícióhoz tartozó driver a szükséges paramétereivel együtt megtalálható az RDB-ben.

Ezt a funkcionalitást a Commodore a direkt merevlemezekhez fejlesztett FastFileSystem (FFS) támogatásának megkönnyítéséhez építette be, mivel a korai verziókban az FFS fájlrendszer kezelését a Kickstart nem tartalmazta. Kickstart 2.0 óta ugyan az FFS a ROM része, de a lehetőség később több külsős fejlesztők által készített fájlrendszer elterjedését is lehetővé tette, mint amilyen az SFS vagy a PFS.

Az RDB-t az AmigaOS-en és a MorphOS-en kívül a Linux valamint a különféle BSD variánsok is támogatják. Szintén támogatja használatát az AmigaOne és a Pegasos gépek firmware-je.

A lap eredeti címe: „http://wiki.amigaspirit.hu/index.php/RDB
Személyes eszközök