ISHAR Végigjátszás

Innen: amigaspirit.hu - pegasos.hu Wiki
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

(Kiegészítő mellékletek a végigjátszás végén!)

1., Pár lépésre, velünk szemben áll egy ember - BORMINH. Beszéljünk vele, és vegyük fel a csapatba.

2., Menjünk a kikötőhöz (ÉK-re van a parton, a teleport előtt), adjuk Borminhnak a kardot, és küldjük őt előre, hogy ő küzdjön meg a barbárral. Lehetőleg úgy öljük meg a barbárt, hogy Borminh is meghaljon - így nem kell kirúgni, vagy leölni. Mindkettő pénzét tegyük el, valamint Borminh tőrét is.

3., Vegyük fel GOLNAL-t, XYLAZ-t, és AZIREEK-et (a sorrend fontos, mert különben nem veszi be mindenkit a csapat a sorai közé). Legyenek ők hárman elől, a kardot adjuk Xylaz kezébe, a tőrt meg Golnalnak, vagy Azireeknek. Hallgassuk ki a beszélgetéseket a kocsmákban, mert sok érdekes információhoz jutunk. Ezt később is, minden kocsmában melegen ajánlom!

4., Déli irányból - azaz É felé nézünk - menjünk a teleporthoz, és teleportáljunk át Angarahn tartományba. Öljük le a ránk támadó goblinokat. Keresgéljünk a teleporttól picit ÉNy-ra a bokrokban, mert találni fogunk egy zsák pénzt. Kerüljük meg a bozótost, folyamatosan Ny-i, majd D-i irányba haladva, ahol látunk egy magányosan álló házat. A ránk támadó goblinoknak hagyjuk, hogy lemészárolják a Golnalt, és Azireeket, majd miután a kardot, és a pénzüket odaadtuk Aramirnak és Xylaznak, öljük le vele a goblinokat. Menjünk be a házba, és vigyük el a láda pénzt.

5.,Menjünk ÉK felé, míg ki nem érünk a folyópartra. Haladjunk É felé egészen addig míg át nem jutunk Fragonir tartományba, és menjünk tovább a partot figyelve, míg egy hidat nem találunk. Itt forduljunk meg - pár lépés után rátalálunk KYRIELRA-ra, akit érdemes felvennünk, mert tud támadó, és gyógyító varázslatot is (valamint dögösen néz ki ;) - ne felejtsük el hátra tenni a csapatfelállásban!

6., Menjünk tovább É felé, és térjünk vissza a kikötőbe, és válasszunk ki karaktereket kedvünk szerint. Ajánlott harcos Targhan, illetve még egy támadó varázslattal rendelkező személy, pl. Doriant, vagy egy helyet szabadon is hagyhatunk még. A kereskedőtől vegyünk egy íjjat.

7., Menjünk a teleporttal újra Aragarthba, a faluba. Itt keressük meg Jarel volt társát Akeert, aki elmesélmi, mi is történt az utóbbi időben Kendoriában, és mi a feladatunk. Vásároljunk a boltban 5 adag ételt, 2 páncélt, és adjuk annak a 2 harcosnak, aki elől áll (az ételt osszuk szét).

8., Menjünk K-re a folyóhoz, és keressük meg, még Angarhanban a hidat, menjünk át rajta Lotharia tartományba. Öljük le a ránk támadó medvéket, majd menjünk be a faluba. Vásároljunk a boltban egy láncos buzogányt, valamint 5 adag nyílvesszőt. Ha nem vettük fel Doriant, itt még felvehetjük az ismeretlen nevű okkult papot, akinek szintén van támadó varázslata.

9., Keressük meg a falutól ÉK-re lévő, közelben lévő hidat, és haladj tovább az É-on lévő házig. A lakója igen értékes információkkal szolgál Brozlról, a láthatatlan rovaremberről. A háztól K-re lévő bokorcsoportban újabb pénzeszsákot találunk. Menjünk tovább K felé, a folyó mentén. Útközben erdei rablók támadnak ránk, illetve találhatunk egy újabb zsák pénzt. Idővel kiérünk az erdőből, itt rövidesen kéri a program a kódot (ajánlott előtte menteni).

10., Ha továbbjutottunk, menjünk tovább K-re, a hídhoz, amit egy brutálisan erős minotaurusz őriz. Nyilazzuk, és lődözzünk rá varázslatokat, amíg csak lehet. Ha elfogyott minden, akkor küldjük rá a harcosokat. Aramirt kíméljük, a másik két harcos élete kevésbé fontos, illetve, ha egyikük meghal, még felvehetjük a híd mellett álló Fragornt, de ővele vigyázzunk, mert az első kocsmabeli alvásnál lelép. Fragorntól pár lépésnyire D-re, egy fenyőligetben még egy zsák pénzt találhatunk.

11., Menjünk át a hídon, tovább K, DK-re, Silmatil tartományba, de gyorsan fussunk, és ne álljunk le a barbárokkal harcolni, mert még gyengék vagyunk hozzá. Menjünk D, DK felé, míg Urshurak tartományba nem érünk. Keressük fel a várost (újabb kódkérés a program részéről, mikor bemegyünk), lehetőleg a K-i kapuján át. Itt várhatóan csak egy ork fog ránk támadni - ez a szörny fajta még igen kemény számunkra, úgyhogy igyekezzünk kerülni a velük való találkozást -, és a közelben megtaláljuk a fogadót, ahol velvehetjük KARORN-t, a paladint, aki amellett, hogy jó harcos, még gyógyító varázslatot is tud. Ha még egyik "ideiglenes" harcosunk (Targhan, Xylaz) sem halt meg, érdemes Xylazt feláldozni a városban az orkokkal vívott harcban, mert Karorn sokkal jobb választás, ráadásul mind Xylaz, mind Targhan rontja a csapatmorált...

12., Kilépve a fogadóból gyorsan hagyjuk el a várost, mielőtt újabb orkokba botlanánk. Menjünk É, É-K felé. Hamarosan átérünk Baldaron tartományba. Haladjunk tovább K-re, míg átjutunk Zendorián keresztül Halindorba. Forduljunk É-ra, míg egy faluba nem érünk. Itt ajánlott felvenni ZELORAN-t, aki tehetséges mágus, ráadásul 2. szinttű, valamint a Regeneration varázslata igen hasznos lehet a végső csatánál... A boltban vegyünk egy mágikus pajzsot, és adjuk annak harcosnak, akinél a láncos buzogány van.

13., Ha elég sok pénzünk van, menjünk D felé Elwingil tartományba, és térjünk be a kisvárosba a K-i kapun. Itt ismét orkok támadnak ránk, jobb esetben csak egy. Ha nem sikerül leölni őket, hátráljunk ki a kapun, nem fognak követni. Ha sikerül legyőzni őket, menjünk tovább a városban, és a fegyverkovácsnál vegyünk 2 mágikus sisakot a harcosoknak, illetve ha még maradt pénzünk, ajánlott az egyik harcosunknak egy nehéz kardot (+3) is vennünk.

14., Ötödik karakternek mindegy, hogy kit választunk, mert egy idő után úgyis meg kell válnunk tőle. Lehet harcos, mágus, vagy pap is, illetve felvehetjük Urshurak városában OBARMON-t, a clericet, aki egyedüli ilyen kasztú karakter a játékban. Rangert annyira nem érdemes felvenni, mert nem túl erős harcosnak, és a játék leírásával ellentétben nem tud (magasabb szinten sem) varázsolni.

15., Térjünk vissza Halindoron-Zendorián-Baldaronon keresztül Silmatilba. Haladjunk ÉNy, majd Ny felé, fussunk át a barbárok közt, menjünk át a hídon, tovább Ny felé az erdőn, vissza az aragarth-i faluba, ahol olcsón ehetünk, aludhatunk, élelmet vásárolhatunk, felerősíthatjük csapatunkat. A tulajdonképpeni kalandot innentől kezdjük, most, hogy már jó felszerelésünk, és ideális karaktereink vannak.

16., Menjünk Lothariaba, D-re, és keressük meg Azalghornt, a szellemet. Ő is számos dolgot mesél a küldetésünkkel kapcsolatban. Egyúttal vegyük fel a tőle K-re, a part közelében lévő Rúnatáblát - ebből összesen 5 darabot össze kell gyűjtenünk, ha esélyesek akarunk lenni a Krogh elleni végső küzdelemben.

17., Keressük meg Rhudgast erdejében a labirintus bejáratát (É felé kell menni, egy szűk ösvényen). Itt kulcsok, és kapcsolók segítségével kinyitjuk az ajtókat. A bal oldali vágat egyik ágábában egy ogre fogja utunkat állni, aki kemény ellenfél, de legyőzhető. A mögötte lévő szobában megtaláljuk a mágikus flaskát, amely segítségével tudunk italokat kotyvasztani. A másik kamrában pedig egy újabb rúnatáblát találunk.

18., Ha rendbe tettük csapatunkat, vegyünk utunkat Oshgirodba, és K, majd É felé haladva egészen addig haladjunk, míg egy nagy, labirintus-szerű bokorcsoporthoz érünk. Ide menjünk be. Találni fogunk pénzt, illetve egy erős harcost, akit legyőzve egy sisakkal leszünk gazdagabbak. Ezt tegyük is fel egyik, nem-harcos karakterünk fejére.

19., Most már elmehetünk Fimnuirh erdejébe, ahol hosszas keresés után, egy tisztáson megtaláljuk Brozlt, a rovarembert. Ha sikerül legyőznünk őt, miénk lesz az 5 gyűrű, amelyek később majd megvédik hőseinket a sárkánylehellettől.

20., Térjünk vissza Aragarthba, ahol haladjunk É felé, míg egy kereskedőt nem találunk. Ha adunk neki 5000 aranyat, akkor egy olyan italt nyújt át nekünk, amire még nagy szükségünk lesz később. Most már kényelmesebb tempóban vehetjük utunkat, és harcba bocsájtkozhatunk a barbárokkal, egyúttal pénzt is gyűjtve tőlük.

21., Nyilván már észrevettük, hogy a főellenségeken kívüli szörnyek újraélednek, így őket akárhányszor lemészárolhatjuk, tapasztalatot, és általában pénzt gyűjtve tőlük. Én mégsem tanácsolnám kifejezetten erre a módszerre ráállni, mert olyan, mint a cheatelés: elveszi a játék hangulatát. Azt javaslom, hogy kikerülni ne kerüljük ki őket, ha arra vezet utunk, de direkt ezért ne térjünk vissza újra, meg újra az újratermelődési helyükre. Ha jól gazdálkodunk, így is mindig lesz elég pénzünk a szükséges felszerelésre.

22., Érdemes ellátogatnunk Kandomirba, ahol - az angarahni társaiknál - erősebb goblinok támadnak ránk, de ha leöltük őket, meglátogathatjuk Jont, az alkimistát. Jarel egykori társának a házából elhozhatjuk a pergament, amelyen a varázsitalok receptjei találhatóak. A mágikus flaska segítségével már mindenféle italt elkészíthetünk (lásd a mágikus ital recepteket!). Ha rosszul kevertük össze, és megmérgeződnénk, akkor vagy visszatöltjük az állást, vagy meglátogatjuk a pszichonikus gyógyítót Oshgirodban, vagy Halindorban, aki elmúlasztja a mérgezést.

23., Baldaronban, ha keresztülgyalogoltunk a szörnyeken, É-on rátalálunk a Beszélő Kardra. Ezt egykor Jarel használta, és idővel elvileg mi is tudnánk rántani a földből, de nekem sehogy sem sikerült kirántani. Se magas szinttű (10-10) csapattal, sem erős (20-as) karakterrel. (Ha valakinek sikerült, küldje el, hogyan!)

24., Ha már kicsit erősebbek vagyunk, érdemes visszatérni Urshurakba, és bejárni a várost, a kocsmákat, a boltokat... Keressük meg Olbart, aki szintén Jarel volt társa, és szintén tovább igazít a küldetésünkben.

25., Menjünk Silmatilba, keressük meg É-on az óriást, aki igen kemény ellenfél, de ha sikerül legyőznünk, mögötte találunk egy teknőst, amire szintén szükségünk lesz. Ha felszedtük, menjünk Zendoriába, és adjuk a ligetben álló italkereskedőnek, aki ezért egy fontos italkomponenst ad. Ajánlott egyébként a többi italhozzávalóért, illetve ételért, alvásért sokáig visszatérni a Ny-i tartományokba, mert ott sokkal alacsonyabbak az árak, mint keleten. Érdemes egyúttal visszamenni a lothariai varázsiskolába is, és megtaníttatni Zelorannak a Lightning (villámlás) varázslatot, ami a legjobb támadó mágia a játékban.

26., Ha megvan minden összetevőnk a "Vakság gyógyítása" italhoz, menjünk el Uldonyaron keresztül Gil-Arasba. Itt olyan sötét van, hogy az orrunkig sem látunk, de ha megisszuk az előbb említett italt, máris fény jelenik meg az életünkben, és hamar rátalálunk a harmadik rúnatáblára. Szintén ebben a tartományban találunk rá egy ellenséges tűzvarázslóra, aki már messziről tűzlabdákkal köszönt minket. Ha elég erősek vagyunk, és harc közben gyógyítgatjuk karaktereinket, akkor nem történhet nagyobb baj. Halindorban, a teleport kapu közelében megtaláljuk a társát is, aki szintén tűzlabdákkal dobálódzik, érdemes őt is kiiktatnunk, mert nem kevés pénz is található nála.

27., Nézzük meg, mi kell az "Agymosás" italhoz, és vegyünk belőlük 4 adagnyit. Menjünk el Zendoriába, az elátkozott házhoz, amely É-on található (nem összekeverendő a pszichonikus-gyógyító házával). Mielőtt belépnénk, itassunk meg minden karakterünkkel egy-egy adagot. Igen, egy hiányzik - aki eddig ideiglenes csapattagunk volt, neki ne adjunk... Menjünk be, és vegyük fel a negyedik rúnatáblát. Hagyjuk el a házat. Amint az látható, a házon egy halálos átok volt, így a karakterünk, aki nem ivott, most szép lassan elpatkol...Mielőtt ez bekövetkezne, vegyük el a cuccait. (Persze vehetünk egy 5. adag italt is, akkor nem hal meg, viszont később akkor is el kell bocsájtanunk, ezzel a megoldással viszont elkerülhetjük az ezzel járó bonyodalmakat.)

28., Térjünk be a halindori faluba, és keressük meg Erwant, aki szintén Jarel volt társa, és megbíz minket, hogy szabadítsuk ki a lányát, akit Elwingilben tartanak fogva. Látogassunk tehát vissza Elwingil városába, és verekedjük át magunkat az orkok hordáin, egészen addig, míg egy térre nem érünk. Itt keressük meg az az ajtót, amelyen átlépve megtaláljuk Deloriát, Erwan lányát. Mivel van egy üres hely a csapatunkban, így fel tudjuk venni. Vásároljunk a "Bájolás megszüntetése" italhoz egy adagnyi hozzávalót, majd térjünk vissza Halindorba, Erwanhoz. Itt egyik karakterünk ellenáll: nem akarja Deloriát elengedni az apjához, mert beleszeretett. Itassuk meg vele az italt, így máris észhez tér, mi pedig beléphetünk Erwan házába, aki hálából egy kulcsot ad nekünk. Erre szükségünk is lesz, mert ez nyitja az utolsó dungeont!

29., Feltehetően ekkkor már elég magas szinttű Zeloran, akinek így már megtaníttathatjuk a Mentális védelem varázslatot. Nem jut eszembe, hogy melyik varázsiskolában tanítják: vagy Halindorban, vagy Urshurakban, vagy Elwingilben. Ha megvan, jól szerelkezzünk fel ételekből, italokból. Vegyük meg a "Disznóból visszaváltoztatás" ital összetevőit. Ha nagyon sok pénzünk van, érdemes beruházni 1, vagy 2 mágikus páncélra is, darabonként 20.000 aranyért. Ha most még nincs annyi pénzünk, az nem baj fogunk még eleget találni.

30., Halindorból teleportáljunk át Valatharba. Menjünk egészen az erdő széléig, majd mentsünk állást. Haladjunk É felé, és számoljuk a lépteinket. Ha egyszercsak varázslatok tömegeit nyomják ránk, akkor jó helyen járunk! Töltsük vissza az állást, és menjünk annyi lépést, ahol még nem támadtak ránk varázslattal. Itt küldjünk legalább a 2 harcosunkra mentális védelmet, és ezt folyamatosan újítsuk is meg addig, amíg meg nem öltük a varázslót. Ha van védelmünk, nem tud túl sokat tenni, de azért öljük csak le gyorsan, mielőtt nagyobb bajt okozna. Ugyan a mágiát használókat sikeresen megátkozta Confusion varázslattal, ez minket nem kell érdekeljen, mert csak a harcosok támadnának harc közben egymásra, ha őket átkozta volna meg. A megölt varázsló a nagy dungeon bejáratát őrizte, ahová így már szabad az út, de előbb még más dolgunk van. Az erdő szélén D felé haladva rövidesen egy kereskedőbe botlunk, aki valójában Zach, Jarel egykori társa. Egy flaska italt nyújt át nekünk, és elmondja, hogy fontos lesz számunkra a küldetésünk sikeres teljesítése szempontjából.

31., Miután elbúcsúztunk Zach-tól, menjünk tovább menjünk D felé, míg Fhullgrodba érünk. Itt majd újabb erdei haramiák támadnak ránk. Ne tévesszen meg külsejük, mert jóval keményebbek a rhudgasti társaiknál - ajánlott ellenük a tömeges villámlás... Keressünk az erdőben K-ÉK felé, amíg egy tisztáson rá nem találunk egy disznóra. Keverjük ki a "Disznóból visszaváltoztatás" italt, és adjuk oda neki (nem a Give item opcióval, hanem a karakterlapról exit gombbal). Csodák-csodája, a disznóból egy még rondább teremtmény, egy boszorkány válik! Ő Morgula, Krogh anyja (!), aki szívesen velünk tartana. Vegyük is gyorsan fel. Vigyázzunk rá, mert igen romos állapotban van, gyenge a kondiciója, így kb. olyan gyakran kell élelmezni, mint egy csecsemőt. Ha nincs nálunk elég kaja, persze jó az erősítő ital is. A villámlás varázslata viszont remekül kiegészíti Zeloranét, Anti-Krogh varázslata pedig később lesz hasznos...

32., Térjünk vissza a civilizációba, és tankoljunk fel, mindenekelőtt vegyünk 5 adag összetevőt a "Worgaz" italhoz. Most már lemehetünk a nagy dungeonbe. Itt mindenféle népség támad ránk, többek között egy káoszlovag is, de ezen a szinten már ő sem jelenthet komoly veszélyt. A kulcsokat, és egyéb tárgyakat, pénzt szedjük fel. Ha eljutottunk a kapcsolók rendszeréig, akkor vagy próbálkozzunk kedvünkre (mindegyik kapcsoló 2 ajtót mozgat), vagy az alább található megoldás segítségével jussunk túl rajtuk.

33., Továbbjutva egy teleporton is, forduljunk balra, és menjünk be egy kamrába, ahol meghúzva a kapcsolót, kiszabadul a mérgesgáz. Ezt megelőzve még előtte itassunk mindenkivel Worgazt, majd bátran menjünk be. Így nem fog minket halálra mérgezni a gáz, és szép kényelmesen összeszedegethetjük azt a rengeteg pénzt, ami a folyosó két oldalán hever a ládákban. A túloldalra kiérve további kulcsot, és egyéb felszerelést találunk. Visszafelé fussunk gyorsan át, mert már nem biztos, hogy hat még az ital. Ajánlott ezt követően visszatérni a városba, és a rengeteg pénzből maximálisan felszerelkezni. Most már megvehetjük biztosan a két mágikus vértet, illetve bőven vehetünk ételt, és ital hozzávalókat. Most már elég csak a mágiafeltöltő, és az erőnlétfeltöltő italhoz komponenseket vásárolnunk. Látogassuk meg Elwingilben Thormot, aki odaad nekünk 5 darab szerzetesruhát. Rakjuk gondosan el, mert csak ezeket felöltve juthatunk be Isharba.

34., Visszatérva a dungeonbe, a térkép segítségével nem akadhatuk el. A szobában, ahol az 5. rúnatáblát megtaláltuk, mindenfelé rejtett folyosók nyílnak. Ezeket keressük meg, mert így újabb kulcsokkal gazdagodunk, amivel már minden ajtót ki tudunk nyitni. Egyik mögött találunk egy Silmarils varázstárgyat is - hogy mire jó, az nem derült ki a játékban... A hármas kapcsolónál vigyázzunk, hogy mindig csak É-ról D-i irányba közelítsük meg, mert különben kapunk a képünkbe egy nem szükséges varázslatot... Ezt a 3 kapcsolót pedig úgy variáljuk, amíg kinyitja a bejelölt kard-kaput.

35., Haladjunk a hosszú folyosón előre, de közben már nyomjuk a mentális védelmet a harcosainkra. Rövidesen egy medúza állja utunkat, aki bőszen küldi ránk a varázslatait. Öljük le. Haladjunk tovább, közben osszuk szét a Brozltól zsákmányolt, sárkánylehellet elleni gyűrűket. A következő forduló után egy jól megtermett vörössárkány állja utunkat, a gyűrűk védelmében azonban legyőzhető. A következő helyszín már maga Ishar bejárata, ahol felöltve a szerzetescsuhákat, beléphetünk. Itt még egy mágus próbálja utunkat állni, de nem jelenthet akadályt. A teleport előtt mindenképpen mentsünk állást, illetve, ha nagyon kifogytunk a készletekből, akkor ajánlott még egy visszaút a várásokba, bevásárlás céljából, mert a teleportot átlépve már nem fordulhatunk vissza.

36., A teleporton átjutva Krogh több főmágusa állja utunkat, tűzlabdát, vagy mentális varázslatokat küldve ránk. Ha megöltük őket, figyeljünk rá, hogy minden karakterünknek osszunk a rúnatáblákból. A varázslókat legyőzve már Krogh-kal kerülünk szembe. Vessük be Morgula Anti Krogh varázslatát, és Zelorannal folyamatosan varázsoljunk Regeneration varázslatot a karaktereinkre, ha nem akarjuk, hogy elpatkoljanak. Meg lehet próbálni kézifegyverekkel is csapkodni Kroghot, mert van, amikor ezekkel is hatalmasakat lehet ütni. Ha végül sikerül a főgonoszt legyőznünk, Kendoria népének hálája fogad, de ez már egy másik történet...

THE END

Uhu


Mellékletek:

I., Kendoria régiói (tartományai)

! Ishar 1 Map-Regions.jpg

II., Kapcsolók nyitási sorrendje: 5-2-1-6-1

5-2-1-6-1.jpg

III., Italok receptjei:

Ishar 1 receptek01.jpg

Ishar 1 receptek02.jpg


IV., Biztonsági kódok:

Ishar 1 protection codes -mini.jpg