RTG

Innen: amigaspirit.hu - pegasos.hu Wiki
(Picasso96 szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

Az RTG a Retargetable Graphics rövidítése. Elsősorban Amigán használt fogalom, azt jelenti, hogy a grafikai megjelenítés átirányítható egy másik eszközre. Arra utal, hogy az eredeti AmigaOS grafikus alrendszere (graphics.library) csak a natív Amiga custom chipsetet támogatta, más eszközt nem. Ezért külön alrendszerek készültek, általában különböző hardvergyártók amelyek lehetővé tették a grafika átirányítását más eszközre. Másképpen fogalmazva megadta a lehetőséget, hogy driverek készüljenek különféle grafikus kártyákhoz, miközben az alkalmazások felé pedig megpróbálták minél magasabb szinten biztosítani a hagyományos graphics.library API-val való kompatibilitást, emellett kibővítve azt, hogy az erősebb hardverek új lehetőségeit is ki lehessen használni.

Jelentősebb RTG rendszerek

  • EGS - eredetileg a GVP Spectrum grafikus kártyák RTG rendszere, már nem fejlesztik.
  • CyberGraphX - eredetileg a phase5 grafikus kártyák RTG rendszere, de más gyártók hardvereit is támogatja. Jelenleg a MorphOS grafikus alrendszereként fejlesztik.
  • Picasso96 - eredetileg a Village Tronic grafikus kártyák RTG rendszere, de más gyártók hardvereit, valamint az UAE nevű Amiga emulátor "virtuális" grafikus kártyáját is támogatja. Jelenleg az AmigaOS4 grafikus alrendszereként fejlesztik. Rendelkezik egy CyberGraphX kompatibilis API réteggel is.