Amiga Inc

Innen: amigaspirit.hu - pegasos.hu Wiki
A lap korábbi változatát látod, amilyen Neongod (vitalap | szerkesztései) 2010. szeptember 29., 12:03-kor történt szerkesztése után volt. (McEwen link)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez
Amiga Inc.

A Commodore és az Escom csődje után több cég adta-vette az Amiga trademark-okat, míg végül az akkori tulajdonos Gateway-ből kilépett néhány dolgozó kivásárolta az Amiga nevet és megalapították az Amiga Inc. nevű céget, washingtoni székhellyel. A cégnél olyan azóta az amigás közösségben legendás és ismert nevek dolgoztak, mint Petro Tyschtschenko, Fleecy Moss és Bill McEwen.

Az Amiga Inc. azonban nem tett le komoly eredményeket az asztalra. Elkezdték fejleszteni az AmigaDE-t (Digital Environment) és az AmigaAnywhere-t, melyekből nem lett kézzelfogható termék. Legnagyobb eredményüknek az AmigaOS továbbfejlesztésének megkezdését mondhatjuk, melyre külsős fejlesztő cégekkel szerződtek. Az AmigaOS 3.5-öt és 3.9-et a Haage und Partner készítette el, majd később a Hyperion VOF kezdte el és fejleszti a mai napig is az AmigaOS4-et. Az Amiga Inc. mindeközben mobiltelefonokra és PDA-kra adott ki főként régi játékokat.

A cég sok zűrös időszakon ment keresztül és megy napjainkban is. Lépéseikkel eltávolodtak az amigások közösségétől, ahol elég erős ellenszenv alakult ki az "anyacéggel" kapcsolatban. Sokan érzik úgy, hogy az Amiga Inc. akár szándékosan, akár akaratlanul, de nem az Amiga javát szolgálja tevékenységével. Hozzájárult ehhez az AmigaOS4 körül zajló per is, melyben sok amigás a Hyperion oldalára állt.

A Hyperion és az Amiga Inc. között az AmigaOS4 jogaiért zajló per végül megegyezéssel és gyakorlatilag a Hyperion győzelmével zárult. A Hyperion megkapta az AmigaOS és AmigaOne trademarkok használati és az AmigaOS4 és az azt követő verziók forgalmazási jogát. Az Amiga Inc. ezt követően láthatatlanná vált, a weboldaluk eltűnt. Vannak akik szerint a cég gyakorlatilag megszűnt.


Külső hivatkozások