Commodore

Innen: amigaspirit.hu - pegasos.hu Wiki
A lap korábbi változatát látod, amilyen Chain-Q (vitalap | szerkesztései) 2009. május 6., 10:34-kor történt szerkesztése után volt. (typo fix)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez
Commodore logo
A legendás Commodore 64

Az otthoni számítógépek térhódításának idejében meghatározó szerepet betöltő cég, az ő terméke a minden idők legtöbb példányban eladott géptípusa, a Commodore 64. Ezek mellett említést érdemel a Commodore 128, illetve az Amiga család, mely utóbbi a filmiparban is komoly pozíciót töltött be még nem is olyan régen.


Ismertető

Teljes nevén Commodore Business Machines (CBM), majd később Commodore International néven működő elektronikai cég, melyet Jack Tramiel alapított 1954-ben New York-ban. A cég eleinte írógépek szervizelésével és gyártásával foglalkozott, később asztali számológépekkel végül számítógépekkel bővítve a palettát. A Commodore (sorhajóskapitány) nevet Tramiel azért választotta, mert katonai csengésű titulust szerett volna, ám minden magasabb rang (General, Admiral, stb). már foglalt volt.

A Commodore az 1980-as évek számítástechnikájának talán legjelentősebb szereplője volt. Bár 1994-ben, több hibás döntéssorozat és elhibázott marketing következtében csődbe ment, azóta is nagy rajongótáborral rendelkezik. A jogbirtokosok azóta több próbálkozást is tettek a márkanév újraélesztésére, ám a felhasználókból ez inkább ellenérzést váltott ki, mellyel szerintük egy legendát gyaláznak meg napjaink pénzéhes cégei.

Az eddigi legsikeresebb próbálkozás a visszatérésre a Jeri Ellsworth által tervezett C64 Direct-To-Tv (DTV), mely a nosztalgiázó közönséget vette célba egy joystickba épített C64 formájában.