Escom

Innen: amigaspirit.hu - pegasos.hu Wiki
A lap korábbi változatát látod, amilyen Neongod (vitalap | szerkesztései) 2010. szeptember 30., 13:47-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „Az ESCOM AG egy, főként a PC piacon ismertté vált, német eredetű világcég volt. A Commodore 1994-es csődje után ők vásárolták meg a Commodore és az [[Am...”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

Az ESCOM AG egy, főként a PC piacon ismertté vált, német eredetű világcég volt. A Commodore 1994-es csődje után ők vásárolták meg a Commodore és az Amiga márkaneveket és jogokat. A cég célja a vétellel egyértelműen az volt, hogy az egyre erősödő PC klón versenyben megkülönböztesse magát, az akkor még ismert és elismert Commodore névvel. A Commodore és Amiga márkát szétválasztotta, megalapította az Amiga Technologies GmbH. divíziót, Commodore néven pedig PC klónokat kezdett forgalmazni. Az Amiga Technologies GmbH indította újra az Amiga 1200 és 4000T modellek gyártását, bár ez utóbbiból egyesek szerint csupán 2000 db készült.

A közhidelemmel ellentétben az Escom halálát nem a Commodore felvásárlása okozta és nem is az Amiga gyártásának magas költségei, de kétségtelenül ezek is hozzájárultak ahhoz, hogy az ESCOM túl nagyra hízott és rugalmatlanná vált. 1996-ban a PC árak a piac túltelítettsége miatt zuhanni kezdtek, gyors lépésekre és a költségek lefaragására volt szükség, viszont a saját bolthálózattal is rendelkező és az elmúlt években duplájára hízott ESCOM (2000+ alkalmazott) ezt nem bírta követni. A cég 1996-ban csődbement, a Commodore és Amiga márkákon viszont túladott. A licitálásnál versenyben volt a VisCorp és a Gateway 2000. A VisCorp visszalépése után a jogok végül az utóbbihoz, a Gateway-hez kerültek.