Jay Miner

Innen: amigaspirit.hu - pegasos.hu Wiki
A lap korábbi változatát látod, amilyen Neongod (vitalap | szerkesztései) 2008. október 28., 15:48-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez
Jay Miner, 1990-ben
Jay aláírása az Amiga 1000-es belsejében

Jay Glenn Miner (1932 május 31 - 1994 június 20) híres chiptervező, aki multimédia chip-ek területén végzett munkája miatt vált ismertté.

1958-ban végzett elektromérnökként a Berkley egyetemen.

Karrierje kezdetén az egészségügyben dolgozott, többek között szívritmusszabályozót tervezett. 1970-től az Atarinál dolgozott, ahol az ő nevéhez kötődik a TIA (Television Interface Adapter), ami az Atari 2600 grafikus egysége volt. Ő készítette el a 8bit-es Atari számítógépek ANTIC és CTIA névre keresztelt chip készletét is.

Miután az Atari vezetésével nézeteltéréseik támadnak Jay és több Atari alkalmazott kilép és új céget alapít Hi-Toro néven. Itt egy új chipkészlet tervezésébe fognak és a céget később Amigára nevezik át. Egy Lorraine fedőnevű, Motorola 68000-on alapuló gép fejlesztésén dolgoznak, melynek fő funkciója a játék, de teljes értékű számítógéppé is bővíthető. A gép fejlesztésének költségeit joystick-ok eladásából fedezték.

A folyamatos anyagi problémák miatt tárgyalásokat kezdtek a Commodore-al, mely végül azzal zárult, hogy az Amiga a Commodore tulajdonába került. Jay évekig dolgozott a Commodore-Amiga kaliforniai központjában, Los Gatos-ban. Ám a kezdeti sikerek után, ahogy a Commodore vezetése is cserélődött, egyre rosszabb helyzetbe került az eredeti Amiga csapat, míg végül a dolgozók többsége vagy felmondott, vagy kirúgták. Végül a Los Gatos-i irodát is bezárták. Jay a Commodore csődjéig tanácsadóként dolgozott a cégnél.

Mindenhová Mitchy nevű a kutyája kísérte. Az Atari-nál Mitchy-nek saját belépőkártyája is volt, lábnyoma megtalálható az első Amiga 1000-es házának belsejében, a fejlesztők aláírásai mellett.

Jay élete nagy részét elégtelenül működő vesékkel élte le. Kezelésekre szorult, egyik veséjét hugától kapta, ám négy évvel később veseleállás miatt halt meg, 62 évesen.

Az Amiga felhasználók az géptípus atyjaként tisztelik.