Pegasos

A amigaspirit.hu - pegasos.hu Wiki wikiből

(Változatok közti eltérés)
(MorphOS szócikk vázlat)
(A lap teljes tartalmának eltávolítása)
1. sor: 1. sor:
-
== A MorphOS ==
 
-
A MorphOS egy eredetileg [[PowerPC]] processzorkártyákkal felszerelt [[Amiga]] számítógépekhez ([[APUS]]) készült zárt forrású operációs rendszer. Ma főleg mint a [[Genesi/bPlan]] [[Pegasos]] gépek elsődleges operációs rendszere ismert. Fő fejlesztője [[Ralph Schmidt]] és a [[MorphOS-Team]].
 
-
 
-
Jelenleg az 1.4.5-s verziónál tart, de megjelenés előtt áll a 2.0-ás verzió, amely jelentős fejlesztéseket tartalmaz. A fejlesztők csak nagy vonalakban beszélnek ezekről fejlesztésekről, hiszen a verseny igen éles a MorphOS-t készítő csapat, és a hivatalos [[AmigaOS]] [[PowerPC]]-s verzióját ([[AmigaOS4]]) készítő [[Hyperion Entertainment]] között.
 
-
 
-
A MorphOS tartalmaz egy [[AmigaOS]] kompatibilis [[API]] layert, ezt [[A/Box]]-nak hívjuk. Ennek, és a beépített [[JIT]] [[M68K]] [[CPU]] [[emulátor]]nak köszönhetően képes azokat az [[Amiga]] programokat futtatni, amelyek nem igénylik a klasszikus [[Amiga]] hardver jelenlétét. Természetesen amennyiben a MorphOS-t [[PowerPC]] kártyás Amigán futtatjuk, ezek a programok is működnek.
 
-
 
-
A MorphOS-t eredetileg az [[AmigaOS]] következő generációjának szánták, amelyet már teljesen a [[PowerPC]] architektúrához terveztek. Sajnos azonban készítői nem tudtak megegyezni az [[Amiga]] jogok birtokosaival, így a MorphOS önálló operációs rendszer lett, a hivatalos [[AmigaOS]] vonal konkurense. Az [[AmigaOS]] kompatibilitáshoz szükséges még hiányzó részeket, például a [[dos.library]]-t, a hivatalos [[AmigaOS]] forrásához való hozzáférés hiányában, a nyílt forrású [[AROS]] projektből emelték át. Az átvett részeken a MorphOS csapat által végzett jelentős fejlesztések végül az [[AROS]] projekt forrásába is visszakerültek.
 

A lap 2007. május 16., 07:53-kori változata

Személyes eszközök