FTPMount

Innen: amigaspirit.hu - pegasos.hu Wiki
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

Az FTPMount egy olyan hálózati segédprogram, amivel bármilyen FTP szervert (egyszerre akár többet is) egyszerű könyvtárként láthatunk és kezelhetünk az Amigánkon. A hagyományos Amigás eszközökkel kezelhetjük a rajta lévő fájlokat, könyvtárakat. Ez a leírás kezdőknek szól és az induló lépéseket írja le az FTPMount használatában. A későbbiekben a telepítés lépései és az FTPMounttal kapcsolatos felhasználói problémák megoldása is megtalálható lesz majd itt.

Használat

Nyissuk meg az FTPMount/Hosts könyvtárat a Workbenchen, majd a menüből hozzunk létre új könyvtárat. Fontos, hogy ezt a Workbenchből tegyük, és ne shellből, mert csak így jön létre ikon fájl is a könyvtárunkhoz, amiben az adott kapcsolathoz tartozó tooltype-ok tárolódnak majd.

Ftpmount01 newdrawer.png

A felugró ablakban adjunk egy a kapcsolatra jellemző nevet a könyvtárunknak.

Ftpmount02 namedrawer.png

Ha ez megvan, szerkesszük az újonan létrejött könyvtár ikonjában a tooltype-okat. Adjuk hozzá a következő tooltype-okat:

  • HOST=<hostnév, a szerver neve ahova kapcsolódni szeretnénk>
  • USER=<a felhasználónév, amivel kapcsolódni szeretnénk>
  • PASSWORD=<a felhasználónévhez tartozó jelszó, használata nem biztonságos, mivel olvasható formában tárolódik> (opcionális, nem javasolt)
  • ROOT=<az alapértelmezett könyvtár a szerveren, ahova kapcsolódni szeretnénk> (opcionális)

Az következő ábrán egy működő konfiguráció tooltype-jai láthatók.

Ftpmount03 addtooltypes.png

Ha ezzel megvagyunk, gyakorlatilag használhatjuk is az újonan létrehozott kapcsolatunkat. Ha még nem tettük meg, mountoljuk fel az FTP: eszközt, majd lépjünk át rá. Egyszerű cd paranccsal próbáljunk meg belépni az imént létrehozott könyvtárba.

Ftpmount04 mountandenterdir.png

Ha mindent jól csináltunk és a szerver is működőképes, akkor megkezdődik a login procedúra. Megjelenik egy ablak amely a kapcsolódást jelzi, valamint egy másik, amelyben megadhatjuk a jelszót, ha ezt nem tettük volna meg a tooltype-ok között:

Ftpmount05 connectandenterpass.png

A jelszó megadása után a bejelentkezés megtörténik, és erről egy újabb ablak tájékoztat minket. Az OK gomb lenyomása után már dolgozhatunk is a távoli állományokkal.

Ftpmount06 loginsuccess.png

És végre, amit látni szerettünk volna, az FTP szerver állományai, egyszerűen látszanak a helyi gépen.

Ftpmount07 useshell.png

Az FTPMounttal létrehozott kapcsolatokat természetesen Workbench-ből is használhatjuk.

Ftpmount09 useworkbench.png

Végül egy kis bónusz infó. Természetesen nem csak shellből kezdeményezhetünk kapcsolatot, hanem bármely alkalmazásból, amely az FTP: eszközön egy könyvtárat akar megnyitni. A könyvtár formátuma a következő: <felhasználónév>@<hostnév>/<további>/<könyvtárak>. Alul egy példa látható, hogy Directory Opus 4-ből hogyan kezdeményezhetünk FTP kapcsolatot. Természetesen a bejelentkezési procedúra itt is ugyanaz lesz, mint a shellből történő kapcsolatnál, hiszen ezek az alkalmazások mit sem tudnak arról, hogy egy FTP kapcsolaton keresztül látják az állományokat, tehát mindent az FTPMount intéz.

Ftpmount08 usedopus.png

Letöltések

Az FTPMount ingyenes és nyílt forrású szoftver. Az archívokban az adott platformhoz tartozó forráskód is megtalálható.