SSH kulcsok használata MorphOS-en

Innen: amigaspirit.hu - pegasos.hu Wiki
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

MorphOS alatt az SSH (Secure Shell) programok az OpenSSH szoftver portjai illetve azon alapulnak. Működésük az ixemul segítségével biztosított. Ennek megfelelően konfigurációjuk az Unix rendszerekhez igen hasonlóan történik, viszont a MorphOS által biztosított Amiga-stílusú környezethez vannak illesztve.

A jelen cikknek nem célja az OpenSSH működésének ismertetése, csak egyes MorphOS-specifikus konfigurációs kérdésekre fókuszál.

Az ixemul az usergroup.library segítségével biztosítja a többfelhasználós környezet emulációját, amely az AmiTCP eredetű NetStack része. A különböző felhasználók környezetének beállítását a MorphOS Preferences -> Users alatt találjuk.

Egy példa felhasználó konfigurációja

Mint az látható, szükséges megadni egy felhasználónevet, egy jelszót, valamint legfontosabbként a felhasználó Home könyvtárát. Ez természetesen nem fog biztosítani egy teljes Unix többfelhasználós környezetet MorphOS alatt, mindössze egyes POSIX rendszerekről portolt szoftvereknek segítség, hogy hol keressék a szabványos állományaikat. A fenti példában a Home könyvtár a telepített MorphOS SDK-n belül van kijelölve, azonban ez nem kötelező. (Tipp: egyes MorphOS verziókkal a beállítások érvényesítéséhez a rendszer újraindítása is szükséges lehet.)

Ezek után a más rendszereken már megismert, SSH által igényelt könyvtárstruktúrát hozhatjuk létre a Home könyvtáron belül:

Egy példa Home könyvtárstruktúra

Amely esetben az id_rsa a privát, az id_rsa.pub pedig a publikus kulcs. Ezután a publikus kulcsot a cél rendszeren adjuk meg. POSIX rendszereken ez általában a ~/.ssh/authorized_keys állományhoz való hozzáfűzést jelenti. Az SDK részét képező, valamint a SYS:Applications-ban lévő Remote Shellbe épített SSH, SCP, SFTP programok ezután használni fogják az SSH kulcsaink. Amennyiben nincs SDK-nk telepítve, a Remote Shell a SYS:Applications/RemoteShell/Files/conf alatt is keresi a megfelelő állományokat.

A kulcsok generálásához itt is az ssh-keygen parancsot használhatjuk, amely telepített SDK esetén a gg:bin/ssh-keygen, SDK nélkül pedig a SYS:Applications/RemoteShell/Files/ssh-keygen alatt található. Az OpenSSH által más rendszeren létrehozott kulcsok természetesen itt is használhatók.