MorphOS

A amigaspirit.hu - pegasos.hu Wiki wikiből

(Változatok közti eltérés)
a (Mac mini linkek)
(2.4 screenshotok)
4. sor: 4. sor:
== A MorphOS ==
== A MorphOS ==
-
[[Image:MorphOSCD.jpg|thumb|250px|MorphOS 1.4.5 CD-ről bootolás után]]
+
[[Image:MorphOSCD_2.4.jpg|thumb|250px|MorphOS 2.4 CD-ről bootolás után]]
 +
[[Image:MorphOSLiveCD_2.4.jpg|thumb|250px|MorphOS 2.4 Live CD üzemmódban]]
 +
[[Image:MorphOSCD.jpg|thumb|200px|MorphOS 1.4.5 CD-ről bootolás után]]
A MorphOS tartalmaz egy [[AmigaOS]] kompatibilis [[API]] layert, ezt [[A/Box]]-nak hívjuk. Ennek, és a beépített [[JIT]] [[M68K]] [[CPU]] [[emulátor|emulátornak]] köszönhetően képes azokat az [[Amiga]] programokat futtatni, amelyek nem igénylik a klasszikus [[Amiga]] hardver jelenlétét. Természetesen amennyiben a MorphOS-t [[PowerPC]] kártyás Amigán futtatjuk, ahol ezek a harverelemek is rendelkezésre állnak, ezek a régebbi programok is működnek.
A MorphOS tartalmaz egy [[AmigaOS]] kompatibilis [[API]] layert, ezt [[A/Box]]-nak hívjuk. Ennek, és a beépített [[JIT]] [[M68K]] [[CPU]] [[emulátor|emulátornak]] köszönhetően képes azokat az [[Amiga]] programokat futtatni, amelyek nem igénylik a klasszikus [[Amiga]] hardver jelenlétét. Természetesen amennyiben a MorphOS-t [[PowerPC]] kártyás Amigán futtatjuk, ahol ezek a harverelemek is rendelkezésre állnak, ezek a régebbi programok is működnek.

A lap 2009. október 26., 13:34-kori változata

Butterfly2.png

A MorphOS egy eredetileg PowerPC processzorkártyákkal felszerelt Amiga számítógépekhez (APUS) készült zárt forrású operációs rendszer. Ma főleg mint a Genesi/bPlan Pegasos gépek elsődleges operációs rendszere ismert. Fejlesztője a Ralph Schmidt vezette MorphOS-Team.

Tartalomjegyzék

A MorphOS

MorphOS 2.4 CD-ről bootolás után
MorphOS 2.4 Live CD üzemmódban
MorphOS 1.4.5 CD-ről bootolás után

A MorphOS tartalmaz egy AmigaOS kompatibilis API layert, ezt A/Box-nak hívjuk. Ennek, és a beépített JIT M68K CPU emulátornak köszönhetően képes azokat az Amiga programokat futtatni, amelyek nem igénylik a klasszikus Amiga hardver jelenlétét. Természetesen amennyiben a MorphOS-t PowerPC kártyás Amigán futtatjuk, ahol ezek a harverelemek is rendelkezésre állnak, ezek a régebbi programok is működnek.

A MorphOS-t eredetileg az AmigaOS következő generációjának szánták, amelyet már teljesen a PowerPC architektúrához terveztek. Sajnos azonban készítői nem tudtak megegyezni az Amiga jogok birtokosaival, így a MorphOS önálló operációs rendszer lett, a hivatalos AmigaOS vonal konkurense. Az AmigaOS kompatibilitáshoz szükséges még hiányzó részeket, például a dos.library-t, a hivatalos AmigaOS forrásához való hozzáférés hiányában, a nyílt forrású AROS projektből emelték át. Az átvett részeken a MorphOS csapat által végzett jelentős fejlesztések végül az AROS projekt forrásába is visszakerültek.

Belső felépítés

MorphOS képernyőkép
MorphOS képernyőkép

A MorphOS belső felépítése igen hasonló az AmigaOS felépítéséhez. A rendszer lelke a Quark névre hallgató mikrokernel, erre épülnek a különböző feladatokat ellátó device-ok és library-k. A MorphOS tervezésekor a legfontosabb szempont a gyors reakciósebesség volt, így a contextswitchhez szükséges idő és az IRQ latency is jóval alacsonyabb mint más operációs rendszereknél. Emellett a rendszer igen flexibilis, szinte valamennyi része kicserélhető, akár futás közben is.

GUI

A MorphOS GUI-ja MUI-ra épül, ennek köszönhetően teljesen a felhasználó igényei szerint cicomázható ki. A MorphOS a MUI egy továbbfejlesztett, és teljesen PowerPC natív változatát tartalmazza. Az 1.4.5-ös MorphOS-ben a 3.9-es, a 2.0-ban a 4.0-s MUI változatot találjuk. A MorphOS desktopja az Ambient, amely igen hasonlít az Amigás Workbenchre, de sokkal fejlettebb annál. Az Ambient a teljes rendszerrel ellentétben szabad forráskódú projekt, az operációs rendszertől függetlenül is frissíthetjük. A grafikus alrendszer a szintén Amigás eredetű CyberGraphX.

Kompatibilitás

Szoftver

MorphOS képernyőkép
MorphOS képernyőkép

A MorphOS támogatja a legtöbb Amigán elterjedt API készletet. Az M68K processzorra készült programokon kívül nem okoz gondot sem a PowerUP, sem a WarpOS API-t használó PowerPC-s programok futtatása sem. A 3D-s grafikus hardvert a szintén Amigás eredetű Warp3D API-val, vagy OpenGL-en át programozhatjuk. A MorphOS bár nem POSIX kompatibilis, egy külső library segítségével a POSIX szabványt követő programok portolása igen egyszerű.

Hardver

A MorphOS 1.4.5-ös verziója Pegasos I és II alaplapokon illetve PowerPC kártyával bővített Amigán (APUS) fut. A 2.0-ás verziótól kezdve támogatja az Efika alaplapot is, valamint a 2.4-es verziótól kezdve az Apple Mac mini gépeket is.

  • Grafikus kártyák: A MorphOS az Amigás grafikus kártyákon kívül támogatja a 3DLabs Permedia2, 3DFX Voodoo 3/4/5, ATI Radeon R1x0/2x0, és egyes SiS chippel szerelt grafikus kártyákat, valamint a 2.1-es verziótól kezdve az XGI Volari V3XT kártyákat is, amelyet egyes Efika OpenClientekben szállítottak alapértelmezettként.
  • Hangkártyák: néhány AC97 kompatibilis chippen kívül a MorphOS támogatja a Sound Blaster család PCI-os tagjait.
  • SCSI/IDE: Az Amigás SCSI és IDE kártyákon kívül a MorphOS támogatja a Symbios chippel szerelt PCI-os SCSI kártyák legtöbbjét.
  • USB: A MorphOS jó USB kompatibilitással rendelkezik, támogatja az USB-s egereket, billentyűzeteket, MSD (Mass Storage Device) szabványú tárolóeszközöket (fényképező, pendrive), PTP szabványú eszközöket, nyomtatókat, játékvezérlőket, és néhány további más eszközt is. A rendszer a 2.0-s verziótól kezdve USB 2.0 (EHCI) kártyákhoz és eszközökhöz is tartalmaz teljes sebességű támogatást. Korábbi verziókon ehhez külső programokat kell igénybe vennünk.

A MorphOS jelene és jövője

A MorphOS jelenét a hosszú évek várakozása után 2008. június 30-án megjelent 2.0 határozza meg, amelyhez azóta négy kisebb-nagyobb frissítés is megjelent, 2.1, 2.2, 2.3 és 2.4 néven. A jelenleg aktuális verzió a 2.4, amely 2009. október 12-én jelent meg. A MorphOS jelenleg 150 EUR áron kapható a támogatott rendszerekre. Sajnos a MorphOS csapat kevés dolgot árul el a rendszerrel kapcsolatos jövőbeni terveiről, de mivel a már támogatott Mac mini mellett tovább Apple gépeken is demózták a MorphOS-t (eMac, PowerBook), ezért valószínű, hogy további PowerPC-s Macek támogatása is a rendszerbe kerülhet a közeli, vagy távolabbi jövőben.

A MorphOS PowerUP változatát nem frissítették 2.0-ra, továbbra is csak az 1.4.5-s változat elérhető. (Lásd még: MorphOS PowerUP kérdések-válaszok) A továbbra is az 1.4.5-s verziót használó felhasználóknak 2009. január elsején megjelent egy update pack, amely néhány a MorphOS 2.0-ban megjelent library-t tartalmaz, az 1.4.5 rendszerhez igazítva. Ez elsősorban a fejlesztőknek hasznos, akiknek így nem kell az új és a régi rendszerhez is elkészíteniük a programjaikat, nem kell kétféle változatot karbantartaniuk.

Regisztráció

A MorphOS 2.0 és újabb változatai kereskedelmi szoftverek, és nem járnak ingyen egyetlen támogatott gép mellé sem (mint pl. az 1.4.x, amely ingyenes volt a Pegasos felhasználók számára, illetve az ára benne foglaltatott az alaplap árában). Az ingyenesen letölthető CD-n lévő változat egy 30 perces, de teljesen működőképes demo verzió, amely azonban regisztrációval és egy kulcs megvásárlásával teljes értékű rendszerré tehető. A regisztrációs program a CD-n (vagy már telepített rendszer esetén a rendszerpartíción) a Tools könyvtárban található meg, RegTool néven.

Az ebben a programban megadott e-mail címre egy levelet fogunk kapni, amely leírja a regisztráció további szükséges lépéseit, valamint ide fogjuk kapni a kulcsfájt is, amelyet a rendszer árának PayPal-on át történt kifizetése után kaphatunk meg. A MorphOS 2.x jelenlegi ára 150 EUR.

  • FONTOS: Az így megvásárolt kulcs hardverfüggő, amely csak azzal az alaplappal fog működni, amellyel a regisztrációt (tehát a RegTool futtatását) végeztük. Az e-mailben megkapott kulcsfájlt (morphos.key) a feltelepített rendszer DEVS: könyvtárába kell másolni. A gép újraindítása után a 30 perces időkorlát megszűnik a rendszer korlátlanul használható lesz. A kulcsfájl névre és gépre egyaránt szól, tehát semmiképpen se adjuk tovább másnak (még akkor se, ha tudjuk, az ő gépén úgy sem fog működni).


Külső hivatkozások

Személyes eszközök