PowerUP

Innen: amigaspirit.hu - pegasos.hu Wiki
(CyberStormPPC szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez
Amiga goes PowerPC

Amiga PowerUP System (APUS) a PowerPC processzorkártyákat tartalmazó Amiga számítógépek fantázianeve. Két féle ilyen bővítőkártya létezik, a BlizzardPPC az Amiga 1200, a CyberStormPPC pedig az Amiga 3000 és 4000 gépekben használható változat. Fő tervezőjük az a Gerald Carda, aki a Pegasost is elkövette.

A BlizzardPPC egy 68040-s vagy 68060-s M68K processzort és egy PowerPC 603 vagy 603e sorozatú processzort tartalmaz, ez utóbbit 160-240MHz-en, 2db SIMM memóriafoglalatot 32 bites memóriabusszal, opcionális SCSI-II vezérlővel és Permedia 2 alapú 3D gyorsítóval.

A CyberStormPPC-n szintén 68040 vagy 68060 M68K processzort találhatunk, mellette pedig egy PowerPC 604 vagy 604e sorozatú processzor teljesít szolgálatot. A kártyán ezen kívül 4db SIMM memóriafoglalat 64 bites memóriabusszal, Ultra-Wide SCSI vezérlő és opcionális Permedia 2 alapú 3D gyorsító kapott helyet.

BlizzardPPC

A két processzor mindkét kártyán közösen működik, osztott memóriával és címtartománnyal. Az AmigaOS az M68K processzoron futva elvégzi az I/O műveleteket és az operációs rendszer futtatását, a PowerPC pedig a teljesítményigényes részekkel foglalkozik a saját mini operációs rendszerét futtatva, amely szorosan együttműködik a másik processzoron futó AmigaOS-el. A rendszer elég rugalmas, megfelelő programozással gyakorlatilag bármely funkció átkerülhet a jóval gyorsabb PowerPC oldalra, akár úgyis, hogy ebből a többi program semmit sem vesz észre. Ilyen például az MP3 vagy Ogg Vorbis lejátszásra használható library-k PowerPC-s verziója, amelyből a továbbra is M68K oldalon futó lejátszók mindössze annyit vettek észre, hogy hirtelen lett egy csomó szabad CPU idő. :)

A hardver lehetőséget ad bármelyik processzor kikapcsolására a rendszerből, így vált lehetővé például az M68K processzor kikapcsolásával a teljesen PowerPC natív Linux, valamint kicsivel a kenyérpirító után :) a NetBSD port is.

Az APUS kártyákat használva készült el a MorphOS és az AmigaOS4 is, később pedig portolták őket a klasszikus Amiga hardvertől független PowerPC-s alaplapokra, Pegasosra és AmigaOne-ra.

Külső hivatkozások