Linux

Innen: amigaspirit.hu - pegasos.hu Wiki
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

A Linux egy nyílt forrású POSIX kompatibilis operációs rendszer, csúnyán fogalmazva UNIX klón. Egy finn-svéd egyetemista, Linus Torvalds indította útjára Intel 386 és kompatibilis processzorokra a kilencvenes évek elején. Azóta a Linux komoly mainstream operációs rendszerré nőtte ki magát, a nyílt forrásnak köszönhetően pedig portolták más processzorokra és architektúrákra is. Ma a Linux mobiltelefonoktól és kisteljesítményű embedded eszközöktől a szuperszámítógépekig szinte mindenben megtalálható. Ez a wiki oldal csak a Linux Amiga, Pegasos (és egyéb PowerPC vagy M68K hardver) vonatkozásait tárgyalja, általános információ a külső hivatkozásoknál linkelt oldalakon található.

Az M68K és Amiga port az első nem-x86 rendszer volt, amit a Linux támogatott. A Linux valamilyen formában valamennyi PowerPC alapú Amiga klón rendszert támogatja, bár a Pegasos I és az AmigaOne gépek támogatása nem része az alapéertelmezett kernelnek, csak módosított változatban futtatható. A Linux régebben az APUS kártyákat is támogatta, de karbantartás és érdeklődés hiánya miatt ezen kártyák támogatását mára eltávolították a kernelből.

A Linux 68k Amigán

A Linux klasszikus M68K Amiga hardveren történő futtatásához MMU-val felszerelt processzorra van szükség, így a Linux a legtöbb alapkiépítésű Amigán nem futtatható. Az elfogadható teljesítményhez legalább egy 68030 processzort tartalmazó bővítőkártya és 32MB RAM ajánlott. Jó ha van FPU-nk is, bár ennek hiánya esetén a kernel biztosít szoftveres emulációt, ez azonban igen lassú. A Linux a legtöbb Amiga bővítőkártyát, grafikus kártyákat, hálózati SCSI kártyákat is támogatja.

A gyakorlatban a mai Linux disztribúciók igen lassúak a legtöbb klasszikus Amiga hardveren, a sokkal nagyobb teljesítményű gépekre tervezett grafikus szoftverekről nem is beszélve. A Linux tehát ezeken a gépeken maximum érdekesség, nem több. A Debian Linux ennek ellenére a mai napig tartalmaz M68K hardverekhez, igy Amigákhoz is támogatást.

A Linux PowerPC-s gépen

A Linux a már fent említett kivételeket leszámítva igen jól működik PowerPC alapú hardvereken, több nagy disztribúció mint pl. a Debian, vagy az OpenSuSE alapból támogatja ezeket a gépeket, valamennyi kiegészítőjükkel együtt.

Linuxszal kapcsolatos egyéb szócikkek

Külső hivatkozások