RDB

Innen: amigaspirit.hu - pegasos.hu Wiki
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

Az RDB vagy Rigid Disk Block az AmigaOS-t és MorphOS-t futtató számítógépek natív merevlemez és partíció formátuma. Feladata hasonló a PC-k MBR-jéhez (vagy újabb gépeken a GPT-hez), de annál bővebb funkcionalitással bír.

Az RDB támogatása először az AmigaOS (Kickstart) 1.2-s verziójában jelent meg. Kickstart 1.3 óta az RDB formátumú háttértárak bootolhatók. Támogatja tetszőleges számú partíció létrehozását, továbbá valamennyi partíciónál beállítható, hogy bootolható vagy sem, illetve hogy a rendszer induláskor automatikusan mountolja-e vagy sem. Ha több bootolható partíciónk van, 7 és -7 között prioritásokat adhatunk a partícióknak, ezzel meghatározva melyik partícióról szeretnénk elsődlegesen bootolni. Ez igen hasznos, ha több merevlemezünk van, vagy gyakran helyezünk ideiglenesen külső merevlemezeket a gépbe.

Érdekesség, hogy a rendszer támogatja filerendszer-handlerek elhelyezését az RDB-be. Ez igen egyszerűvé teszi a különböző filerendszerek cseréjét, valamint lehetővé teszi hogy az ezt támogató operációs rendszer olyan filerendszerekkel is mindenféle konfigurálás nélkül megbirkózzon, amelyekkel korábban nem találkozott, hiszen az ismeretlen típusú partícióhoz tartozó driver a szükséges paramétereivel együtt megtalálható az RDB-ben.

Ezt a funkcionalitást a Commodore a direkt merevlemezekhez fejlesztett FastFileSystem (FFS) támogatásának megkönnyítéséhez építette be, mivel a korai verziókban az FFS fájlrendszer kezelését a Kickstart nem tartalmazta. Kickstart 2.0 óta ugyan az FFS a ROM része, de a lehetőség később több külsős fejlesztők által készített fájlrendszer elterjedését is lehetővé tette, mint amilyen az SFS vagy a PFS.

Az RDB-t az AmigaOS-en és a MorphOS-en kívül a Linux valamint a különféle BSD variánsok is támogatják. Szintén támogatja használatát az AmigaOne és a Pegasos gépek firmware-je.