„AmigaOS4” változatai közötti eltérés

Innen: amigaspirit.hu - pegasos.hu Wiki
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez
a (macmini port pletyka kiszedve, SAM460 es X1000 hozzaadva.)
a
 
124. sor: 124. sor:


Az OS 4.0 először az [[AmigaOne]] alaplapokra (AmigaOne SE, XE, MicroA1), illetve a [[PowerPC]] bővítőkártyával rendelkező Classic Amigákra (Amiga 1200, 3000, 4000) jelent meg.  
Az OS 4.0 először az [[AmigaOne]] alaplapokra (AmigaOne SE, XE, MicroA1), illetve a [[PowerPC]] bővítőkártyával rendelkező Classic Amigákra (Amiga 1200, 3000, 4000) jelent meg.  
A 4.1-es verzió megjelenése óta támogatott a [[SAM440EP]] és a [[Pegasos|Pegasos II]] alaplap is. A következő támogatott hardverek nagy valószínűség szerint a [[SAM460EX]] és az [[AmigaOne X1000]] alaplapok lesznek.
A 4.1-es verzió megjelenése óta támogatott a [[SAM440EP]] és a [[Pegasos|Pegasos II]] alaplap is. A következő támogatott hardverek nagy valószínűség szerint a [[SAM460EX]] és az [[AmigaOne]] X1000 alaplapok lesznek.

A lap jelenlegi, 2010. szeptember 29., 09:17-kori változata

AmigaOS4 Classic
AmigaOS4 képernyőkép
AmigaOS4.1 képernyőkép

Mostanáig az AmigaOS-nek három generációja volt, mindegyik generációhoz új Amigák és új lehetőségek tartoztak. De egy dolog változatlan maradt. Az OS nagyon szorosan kötődött a hardverhez, pontosabban az M68K processzorcsaládhoz, amelyet néhány éve már nem fejlesztenek. A negyedik generáció, az AmigaOS4, célja a hardvertől való elszakadás, és váltás a PowerPC architektúrára, ezzel biztosítva a jövőbeli fejlesztéseket.

Jelenleg a Hyperion nevű szoftvercég fejleszti az OS negyedik generációját, az Amiga Inc. megbízásából. Az OS ugyanolyan felhasználóbarát és egyszerű, mint az előző verziók, emellett nagyon sok újítást tartalmaz.


Exec SG

Execsg.gif

Az Exec minden AmigaOS szíve, ez a rész foglalkozik a feladatkezeléssel, vezérli az Amiga többfeladatos (multitasking) rendszerét, irányítja a rendszer megosztott library-jeinek megnyitását és megosztását és az egyéb erőforrásokat. Kezeli a programok és a feladatok közötti kommunikációt. Alapvetően ő felelős a rendszer belsejéért. Az OS4 számára teljesen át lett írva, kapott új nevet, miközben megtartotta az AmigaOS 3.9-ből ismert funkcióit és erősségeit, emellett új, fontos képességekre tett szert, mint például:

 • 68040+FPU emuláció a régi programok számára
 • Alapszintű memóriavédelem, amely megakadályozza, hogy a hibás programok az egész rendszert lefagyasszák
 • Továbbfejlesztett hibakeresés és kezelés
 • Lapozható memóriakezelés, amely lehetővé teszi a rendszer szintű virtuális memóriát
 • Gyorsabb és fejlettebb memóriakezelés, item pool-ok sok kicsi memóriaszelet gyors és hatékony foglalására
 • Teljes, rendszerszintű MMU vezérlés új API-n keresztül
 • Veremkezelés és bővítés, amely megakadályozza a sok vermet igénylő programokat az összeomlásban és az adatterület felülírásában.
 • beépített támogatás a PCI bővítőkártyákhoz


Intuition

Reaction2.gif

A legtöbb alkalmazás látható kezelőfelületének vezérlését az Intuition végzi. Az AmigaOS ezen része felügyeli az egérmutatót, képernyőket, ablakokat, nyomógombokat, menüket, és az ehhez kapcsolódó eseményeket és API-kat, beleértve a GadTools-t, ami a programok számára nyújt egységes kezelőfelületet. A beállítások segítségével az Intuition majdnem minden eleméhez színátmenetet és képet rendelhetsz, így az ablakkereteid, menüid, nyomógombjaid és képernyőfejléceid a saját ízlésednek megfelelően állíthatóak be, anélkül, hogy kockáztatnád a géped stabilitását hack és patch programokkal. Az ablakok is végre kihúzhatóak a képernyőről, mint a többi grafikus OS-ben, lehetővé téve az átláthatóbb ablakkezelést. Ez a funkció kikapcsolható a felhasználó kívánságára, mert pár régi programnál gondot okozhat.


Grafikus rendszer

Gfx.gif

Az AmigaOS számára mindig szükség volt külső programokra, ha az Amiga chipset-en kívüli grafikus hardvert akart kezelni, a Picasso96 és a CyberGraphX volt a leggyakrabban használt két rendszer. Az AmigaOS4 most először ezt már tartalmazni fogja (szükséges is, mert az új gépeken már nincs natív grafikus chipset). A Picasso96 lett az OS4 grafikus rendszere, de mivel ez integrálva van, nem szükséges patch-elni a rendszert, ami gyorsabb és biztonságosabb működést tesz lehetővé. Minden assembly kód el lett távolítva, az intuition.library, a graphics.library és a layers.library újra lett írva, hogy közvetlenül támogassa a grafikus kártyák használatát, beleértve a ikonizálást és a képernyőn kívüli ablakmozgatást. Az összes jelentős hiba ki lett javítva, és a kritikus részek már natív PowerPC kódban vannak, óriásit dobva a teljesítményen. Újabb meghajtóprogramok is elérhetőek az elterjedtebb videókártyák számára a meglévő Picasso96 által támogatottak mellett, például az ATI Radeon kártyákhoz. A 3D grafika a már meglévő Warp3D rendszer alapján lett kidolgozva, de ez később ki lesz cserélve a Warp3D Nova rendszerre, amely hozzáférést biztosít a videókárták olyan képességei számára, amelyek a jelenlegi rendszerrel nem elérhetőek. Egy MesaGL port is elérhető, amely lehetővé teszi az OpenGL vagy MesaGL rendszert használó programok könnyebb átírását, ez a Warp3D mellett lesz elérhető.


Hangrendszer

Audio.jpg

A jelenlegi Amigán mindenki számára ismerős az AHI, a Picasso96 hangi megfelelője. A jelenlegi rendszer lehetővé teszi a natív Paula-n kívüli hangkártyák használatát standard API-n és meghajtóprogramokon keresztül. Az AHI v6 integrálva van az OS4-be, és így az Amigás és PC-s világból ismert sokféle hangkártya használatára nyílik lehetőség. Egy NallePuh nevü kis programocska segítségével a régi, AHI-t nem támogató programok többsége is megszólal az AHI rendszeren keresztül. A legtöbb modern program használja az AHI-t, és működni fog az OS4 új hangrendszerével.


Betűtípusok

Font.gif

Az AmigaOS 4 egy teljesen új betűtípus-kezelő rendszer tartalmaz, amely lehetővé teszi a legtöbb betűtípus formátum használatát, beleértve a TrueType, a PostScript és a Windows betűtípusait. Ezek a betűtípusok a standard diskfont.library-n és bullet.library API-n keresztül érhetőek el, ezért a rendszerbarát programok számára ezek a betűtípusok automatikusan rendelkezésre állnak. Egy betűtípus-kezelő program, hasonlóan az AmigaOS 3.x Intellifont-jához, teszi lehetővé az össze betűtípus egy helyről való kezelését, többek között a bitmap formátummá konvertálást az olyan alkalmazások számára, amelyek nem támogatják a méretezhető betűtípusokat. A diskfont.library lehetővé teszi a betűtípusok simítását, eltüntetve az érdes széleket a képernyőn való megjelenítéskor, és az egész rendszer támogatja a különböző karakterkészletetekt patch vagy programbeállítás nélkül, biztosítva az idegen karakterek és pénzjegyek hordozhatóságát különböző platformok között.


TCP/IP Stack

Net.gif

A hálózatok és internetkapcsolat területén nagy előrehaladást jelent az OS4 saját beépített hálózati rendszere a két meglevő külső rendszer után, mivel egyikük (AmiTCP) nem engedélyez sok specifikus beállítást, a másik (MiamiDX) pedig már hoszú idő óta elérhetetlen. A Roadshow, az OS4 új TCP/IP stack-je, olyan új, meggyőző tulajdonságokkal rendelkezik, mint a teljesen szabadon beállítható tűzfal és IP szűrő, PPPoE és DHCP támogatás, amely segítségével az olyan modern hálózatokhoz lehet csatlakozni, mint a DSL és kábel rendszerek. Fő tulajdonságai:

 • Teljeskörűen beállítható tűzfal
 • NAT (Network Address Translation), hogy útvonalválaszóként vagy átjáróként működjön egy másik hálózatba
 • Teljes bsdsocket.library kompatibilitás, így a meglévő alkalmazások gond nélkül működnek
 • automatikus, intelligens hálózatbeállítás, hogy a lehető legkevesebbet kelljen a felhasználónak közreműködnie a hálózatokhoz való csatlakozáskor
 • SANA-II meghajtóprogram-rendszer használata, hogy a meglévő hálózati hardverek is működjenek
 • bővített API a rugalmasabb programokért és a könnyebb használatért
 • Amiga-specifikus beállító programok - nem kell megtanulni semmilyen Unix port kezelését

Az AmiSSL is jelen van az OS4-ben, hogy kezelje a hálózati titkosítást, lehetővé téve a biztonságos kommunikációt az ezt támogató programokkal (például IBrowse, YAM, SimpleMail stb.)


Fájlrendszerek

Hdd.gif

Az OS4-ben az Amigás fájlrendszer, az FFS új verziója található meg. A FastFileSystem egy jól bevált és megbízható fájlrendszer, viszont sok hiányossága van a modern fájlrendszerekkel szemben. Ezek az FFS2-ben lettek megvalósítva, amely támogatja a hosszú fájlneveket (107 karakter), a több felhasználót, jobb az adat-integritása, hogy megakadályozza az érvénytelen meghajtókat, és további fejlesztések a régi rendszerhez képest, például:

 • teljesen újraírt, tiszta C kód
 • többszálas rendszer, a jobb reagálás érdekében
 • natív 64-bites címzés a nagy merevlemezek és média támogatására
 • cserélhető média támogatása
 • hard és soft link támogatás

Az SFS egy életképes (és ingyenes) alternatívája volt az FFS-nek, jóval fejlettebb volt sebességben, adatstabilitásban, fájlnév támogatásban, lemezméretekben és így tovább. Az OS4 külső programként tartalmazza az SFS-t is, ami újra lett fordítva PowerPC processzorra és jópár hiba ki lett javítva. Ezt a kiegészítést leginkább a haladó felhasználók fogják értékelni.

A HDToolbox-nak is van már OS 4.0 megfelelője, úgy hívják, hogy Media Toolbox, mivel most már támogatja az eltávolítható médiát is, és tartalmazza több kisebb, különálló program funkcionalitását, például SCSI vezérlés lemezparaméterek beállításához, meghajtó teszteléshez és így tovább. A Partition Wizard is be van építve, ami egy lemez javító segédprogram, nagyon sok hasznos trükköt tud. Vissza tud állítani törölt fájlokat és partíciókat, fájlokat a gyorsformázott partíciókról, adatot ment sérült partícióról, és át tudja konvertálni a régi FFS partíciót új FFS2 rendszerré a partíció újraformázás nélkül, ezek az opciók viszont csak FFS vagy FFS2 partíciókon működnek. Ezenkívül még tudja optimalizálni az FFS és SFS partíciókat a még jobb hozzáférés érdekében.

A CD-ROM fájlrendszer is fel lett frissítve és támogatja az összes elterjedt formátumot, beleértve a Windows Joliet és Apple HFS(+) formátumát. Továbbá támogatja a DVD-ket és VideoCD-ket (természetesen a videók megtekintéséhez lejátszóprogram szükséges), és a Mount Rainier formátumú CD-RW-k véletlenszerű hozzáférése is megoldott. A zene CD-k adat CD-nek látszanak, melyen minden sáv egy AIFF fájlnak felel meg, így a rippeléshez nem szükséges további program.


AmiDock

Dock.gif

Az AmigaOS 3.9 programindítója, az AmiDock, hasznos dolog volt, de nem volt elég rugalmas. Az OS 4.0 verzió teljesen át lett dolgozva, olyan vizuális fejlesztésekkel, mint az animált ikonok támogatása, áttetszőség stb. Most már támogatja a többszintű ikon-elrendezést (mint a Start Menu), lehetőség van Docky-k használatára, amelyeket a dokkhoz lehet csatlakoztatni, és meg tudja jeleníteni az éppen futó alkalmazásokat, amelyek az application.library-t használják. A Docky-k olyan hasznos dolgokat tartalmaznak, mint órák, nagyítók, animáció lejátszók, és így tovább. Az is beállítható, hogy a dokk mindig az ablakok előtt legyen, vagy pedig mindig a háttérben.


AmigaInput

Input.gif

Az AmigaInput egy olyan új rendszer, amellyel egységesíteni lehet a számítógép bemeneti eszköz kezelését, elsősorban játékok számára. A lowlevel.library-t helyettesíti és sokféle irányító eszközt támogat egy meghajtó-rendszeren keresztül, pl. Amiga, Sega, PlayStation vezérlők. Támogatja még a különböző típusú billentyűzeteket és egereket, amelyek majd elérhetőek lesznek, és a hangkártya joystick portjára kötött PC-s játékvezérlőket.


MooVidPPC

Moovid.gif

A népszerű MooVid videólejésztó az OS 4.0 filmlejátszója, újrafordítva az OS 4.x számára PowerPC natív kódra. Sok videóformátumot támogat, beleértve a legtöbb AVI típust, a manapság elterjedt DivX és MPEG4 formátumot, és a QuickTime-ot is a 6-os verzióig. A lejátszó teljesítménye elég meggyőző az új hardveren.


MUI

Mui.gif

A MUI már nagyon régóta hozzátartozik a legtöbb felhasználó rendszeréhez, és nagyon sok shareware és kereskedelmi szoftver használja. Mivel nagyon sok olyan szoftverhez szükséges, amelyet az emberek futtatni szeretnének OS 4.0 alatt, a MUI rendszer teljes egészében át lett fordítva hogy az új OS alatt natív módon fusson. Ez nagy teljesítménynövekedéssel jár, és úgy van beállítva, hogy illeszkedjen az OS 4.0 standard kinézetéhez, így a programok ugyanúgy fognak kinézni, a GUI rendszertől függetlenül. A regisztrált felhasználóknak lehetőségük van a rendszer teljeskörű beállítására is.


Lokalizációs rendszer

Locale.png

Az OS 4.0 a már meglévő, eddig is nagyon jó lokalizációs rendszer továbbfejlesztett változatát használja. Az ország és a nyelv pillanatok alatt beállítható, és nem csak a rendszer lesz magyar nyelvű, hanem billentyűzet-kiosztás és betűtípusok is a szabványnak megfelelő ékezetes és speciális karaktereket fogják használni, így megszűnik a platformok közötti nehéz átjárhatóság. A rendszerhez tartozó programok nagy része magyarul kommunikál a felhasználóval, ezzel is könnyebbé téve az operációs rendszer használatát.


Támogatott platformok

Az OS 4.0 először az AmigaOne alaplapokra (AmigaOne SE, XE, MicroA1), illetve a PowerPC bővítőkártyával rendelkező Classic Amigákra (Amiga 1200, 3000, 4000) jelent meg. A 4.1-es verzió megjelenése óta támogatott a SAM440EP és a Pegasos II alaplap is. A következő támogatott hardverek nagy valószínűség szerint a SAM460EX és az AmigaOne X1000 alaplapok lesznek.


Kapcsolódó szócikkek


Külső hivatkozások


Köszönet az intuitionbase.com-nak az eredeti cikkért és DM-nek a fordításért.