Faq

Innen: amigaspirit.hu - pegasos.hu Wiki
A lap korábbi változatát látod, amilyen Neongod (vitalap | szerkesztései) 2012. március 23., 22:10-kor történt szerkesztése után volt. (AROS update)
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a gyakori kérdéseket, melyeket egy, az Amiga világával most ismerkedő olvasó tenne fel:


Mi az Amiga?

Az Amiga szó spanyolul barátnőt jelent. Az Amiga egy számítógép család, melyet a Commodore forgalmazott a '90-es évek közepéig. Kiváló multimédiás képességeinek köszönhetően megelőzte korát és nagyban hozzájárult a számítógépes grafika és hang fejlődéséhez. A rengeteg játéknak és demónak köszönhetően népszerű hobbiszámítógéppé és a demoscene jeles szereplőjévé vált. A termékcsalád komolyabb és drágább modeljei főleg grafikával, tördeléssel és 3D animációval foglalkozó cégeknél leltek alkalmazásra, számos népszerű TV film és sorozat animációit készítették Amigával.


Mi az Amigaspirit?

Az Amigaspirit egy webportál, ahol az Amigával kapcsolatos híreket, cikkeket és fórumot lehet megtalálni. Emellett az Amigaspirit egy IRC-csatorna is ami az ircnet-en található. Itt az Amiga-gépek kedvelői találkoznak, akik meggyőződéssel használtak, vagy használnak Amiga gépeket. Túlnyomóan a Classic vonal képviseltetik a csatornán, de szívesen látunk bárki aki nosztalgikus, kreatív és alternatív társaságra vágyik.


Az AmigaSpirit foglalkozik más retro platformokkal is?

Az oldal - nevéből adódóan is - főleg az Amigával kapcsolatos témákra koncentrál. A látogatók minden bizonnyal nem fognak elitélni ha más platformmal kapcsolatos dolgokat vetsz fel a fórumban, de kérünk hogy inkább az adott platformmal kapcsolatos portálokat és oldalakat keresd fel.


Ki használ ma még Amigát?

Ahogy az oldal neve is mutatja, mindenki aki hisz az "Amiga szellemében" és abban a légkörben amit maga körül teremtett. Elég sokan meglévő más gyártmányú gépük mellett is használnak Amigát vagy Amiga-klón gépeket, azok jellemzői vagy nosztalgikus, szentimentális értékük miatt.


Miért jobb az Amiga mint a PC?

Nem célunk összehasonlítani a két platformot, így az oldalon sem találsz majd valószínűleg ehhez kapcsolódó információt. Eléggé tradicionális volt régebben a két platform közötti ellentét, főleg az Amigás oldalról, de napjainkban békésen megfér egymás mellett a két (vagy többféle) gép. Mindenki személyes meggyőződése alapján dönt, hogy melyiket használja és milyen okból. Mi megszállottak vagyunk és ez bizonyos fokú szubjektivitással jár.


Miért jobb az AmigaOS mint a Linux/Windows/MacOS (stb...)?

Szintén nem vállalkozunk az AmigaOS összehasonlítására más operációs rendszerekkel. Mindegyiknek megvan az előnye és hátránya. Mi az AmigaOS-t a felhasználóbarátsága, sebessége, innovatív megoldásai, remek bővíthetősége és időtállósága miatt kedveljük. A Classic vonal fénykorában az erőforrástakarékos rendszerek voltak sikeresek, ezért a korabeli (Amiga) gépeken kivétel nélkül AmigaOS-t futtattak. Napjaink egyre nagyobbra hízó, több gigabájt memóriát igénylő monstrum rendszerei mellett még jobban hangsúlyozhatnánk, hogy az AmigaOS talán legnagyobb előnye, hogy pici, nagyon gyorsan indul és villámgyorsan reagál a felhasználó kéréseire. Mindezek mellett pedig már a más rendszereken megszokott kényelmi szolgáltatások sem hiányoznak belőle.


Mi lett az Amigával?

A Commodore cég 1994-es csődjét követően egy még szomorúbb történet vette kezdetét. A jogokat felvásárló ESCOM AG a Commodore és Amiga márkát kettéválasztotta és egy ideig még gyártotta az Amiga 1200-es és 4000-es modelleket, "Amiga International" márkanév alatt. Később, miután az ESCOM is csődbement, a márkákat és jogokat különféle cégek adták vették. Az Amiga a Gateway tulajdonába került, majd a Gateway-ből kivált néhány dolgozó kivásárolta, licencelte a brand-et és megalapította a napjainkig létező Amiga Inc.-et, melynek Bill McEwen a vezetője.


Mit csinál az Amiga Inc?

Az Amiga Inc. mindeddig nem tett le komoly eredményeket az asztalra. Elkezdték fejleszteni az AmigaDE-t (Digital Environment) és az AmigaAnywhere-t, melyekből nem lett kézzelfogható termék. Talán a legnagyobb eredményük az AmigaOS továbbfejlesztésének megkezdése, melyre külsős fejlesztő cégekkel szerződtek. Az AmigaOS 3.5-öt és 3.9-et a Haage und Partner készítette el, majd később a Hyperion VOF kezdte el és fejleszti a mai napig is az AmigaOS4-et. Az Amiga Inc. mindeközben mobiltelefonokra és PDA-kra adott ki főként régi játékokat.


Mi a helyzet az AmigaOS4-el?

Az AmigaOS4 elkészült és a Hyperion kiadta az AmigaOne-nak nevezett alaplapokra és PowerPC-s bővítőkártyákkal rendelkező Classic Amigákra. Mivel a Hyperion az OS4-et az Amiga Inc. megbízásából fejlesztette, a szerződés szerint át kellett volna adnia a forrásokat az Amiga Inc.-nek. A Hyperion szerint viszont az Amiga Inc. többszörösen megsértette a szerződést és így az semmisnek tekinthető. Az Amiga Inc. pert indított a Hyperion ellen, mely végül egy megállapodás keretében a Hyperion győzelmével zárult. A Hyperion megkapta az exklúziv jogokat az AmigaOS 3.1-re, mely lehetővé teszi, hogy fejlessze és forgalmazza az AmigaOS4-et (és minden azt követő verziót, beleértve az AmigaOS 5-öt is), korlátozás nélkül bármilyen létező, vagy a jövőben megjelenő hardverre, az AmigaOS márkajel kizárólagos használatával, beleértve minden hozzátartozó márkajelet (mint például a "Boingball" logo). A rendszer fejlesztése a pereskedés ideje alatt sem torpant meg, a közelmúltban megjelent az AmigaOS4.1.


Milyen gépeken fut az OS4?

Az AmigaOS4 -et alapvetően az AmigaOne alaplapokra kezdték fejleszteni. Az első AmigaOne terveit az angol Eyetech cég készítette el, ám a projekt sikertelensége miatt végül megállapodtak a MAI Logic-al, akiknek már gyártásra készen állt több PowerPC-s alaplapjuk is. Az alaplapokat AmigaOne név alatt hozták forgalomba. Az AmigaOne-ok gyártása később a MAI Logic csődje miatt megszűnt.

A Hyperion elkészítette és elérhetővé tette a rendszer PowerPC processzorral felszerelt Classic Amigákon futó változatát és megállapodott az ACube Systems nevű olasz hardver fejlesztő céggel is, akik elkészítették a SAM440EP névre hallgató PowerPC-s alaplapot, mely képes az AmigaOS4 futtatására. A 4.1-es válozat óta a rendszer a SAM440EP mellett támogatja a Pegasos II alaplapot is. Az AmigaOS4 következő célplatformja az A-EON nevű cég által, a Hyperion-nal partnerségben készített AmigaOne X1000 névre keresztelt gépe.


Milyen programok vannak Amigára?

Amigára megszámlálhatatlan mennyiségű szoftver készült, nagy részük a Classic Amigák hardveréhez kötődik, mert közvetlenül használja azt (főként a régi játékok, demók, lemezújságok, floppyról futó felhasználói szoftverek). Az AmigaOS fejlődésével azonban megjelentek a rendszerbarát programok, melyek az amigás rendszerek sokkal szélesebb spektrumán működnek, mert olyan komponenseket használnak, melyeket a legtöbb AmigaOS, vagy kompatibilis rendszerre megírtak. 1992-ben az internet elterjedésével létrejött az AmiNet, az ingyenes amigás programok adatbázisa, mely egyike a legnagyobb szoftvergyűjteményeknek a világon. AmigaOS4-re is találhatunk itt szoftvereket, de van külön OS4-es programokkal foglalkozó gyűjtemény is, az OS4depot. A fizetős programokért a fejlesztők, vagy a kiadó cég weboldalát kell felkutatnunk. A legnépszerűbb amigás programokat mi is megpróbáltuk csokorba szedni és képernyőképekkel is illusztrálni, lásd itt.


Az OS4 tudja futtatni a régi programokat?

Egy részüket igen. Az OS4 tartalmaz egy M68K emulációs réteget, mely a régi programok futtatását teszi lehetővé PowerPC processzoron és mellesleg magyar fejlesztésű. Ezzel a módszerrel csak az ún. rendszerbarát szoftverek futtathatók, melyek nem függnek a régi gépek hardverétől. Gond nélkül használhatjuk pl. az irodai szoftverek, a képkezelő és zenei alkalmazások, internetes eszközök sokaságát, ugyan úgy, mintha azok natív OS4-es alkalmazások lennének. Ám a régebbi (főként lemezes) játékok és demók futtatásához az UAE segítségére van szükségünk.


Lehet bővíteni az Amigákat?

Természetesen. Az Amiga modellekhez bővítések széles palettáját kínálták. A Commodore által tervezett és forgalmazott bővítéseken kívül más hardver cégek is elkészítették saját bővítéseiket. Az Amiga remekül bővíthető, a nagyobb Amigákban található bővítő slot-okba (Zorro) a később PC-knél is elterjedt módon rakhatunk különféle kártyákat. A kisebb Amiga gépek nehezebben bővíthetők, de a leleményes hardver tervezőknek köszönhetően minden lehetséges helyet és csatlakozót sikerült kihasználni. Például lehetőségünk van akár egy Amiga 1200-est is erősebb processzort tartalmazó bővítőkártyával, több memóriával, SCSI kártyával, MP3 gyorsítós hangkártyával, USB kártyával, hálózati kártyával bővíteni.

Az AmigaOS4-et futtató újgenerációs gépek (AmigaOne, SAM440EP, Pegasos) már PC kompatiblis szabványokat követnek, így -meghajtóprogram megléte esetén- a legtöbb PC-s boltban használható PCI-os kártyát használhatjuk bennük. Például Radeon videokártyákat, hálózati kártyákat, Sound Blaster-eket, USB2.0 kártyákat, TV kártyákat, stb.

Az amigás bővítéseket több weboldal is megkísérelte összegyűjteni, leírással és képekkel bemutatni. A legismertebbek az Amiga Hardware Database és a Big Book of Amiga Hardware


Hallottam, hogy van egy alternatív amigás vonal is. Az micsoda?

Nem egy, több is. Még a két processzoros amigás bővítőkártyák idejében néhány amigás programozó elkezdett fejleszteni egy kizárólag PowerPC-n futó AmigaOS klónt, a MorphOS-t. Később a Genesi nevű cég vette szárnyai alá a projektet és elkészítették a Pegasos névre hallgató PowerPC-s alaplapot, melynek a MorphOS lett az alapértelmezett operációs rendszere. A Pegasos forgalmazása 2006-ban megszűnt. A MorphOS 2.0 megjelenése óta a rendszer támogatja a miniatűr Efika alaplapot is, illetve a legújabb MorphOS verziók számos PowerPC alapú Apple Machintosh gépen is futtathatók (egyes eMac, MacMini G4 és PowerMac G4 modelleken).

Az AmigaOS4-el és a MorphOS-el párhuzamosan kezdték el fejleszteni az AROS-t, ami eredetileg az Amiga Research Operating System rövidítése, de a jogi problémákat megelőzendő a nevet később megváltoztatták "AROS Research Operating System"-re. Az AROS project célja, hogy az AmigaOS 3.1-et újraírják és továbbfejlesszék x86-os platformra, vagyis hagyományos PC-kre. Az AROS projekt elegendő fejlesztő hiányában meglehetősen lassan halad, ám az utóbbi időben kezdi elérni a használható szintet. Több disztribúciója (előre konfigurált és programokkal csomagolt kiadása) is létezik, az Icaros Desktop, az AROS Broadway és az Acer netbookra optimalizált AspireOS.

Az AmigaOS PC-re ültetésére több kísérlet is volt a múltban, ilyen a Haage und Partner kiadásában napvilágott látott Amithlon/AmigaXL is, mely valójában egy testreszabott Linux kernel, ami egy gyorsított (és AmigaOS futtatásra kihegyezett) UAE emulátor segítségével azonnal az AmigaOS 3.9-es verziójával indul. Az AmigaXL egy hasonló emulátoros megoldás QNX rendszerhez.

Az újgenerációs amigás rendszerek és hardverek megjelenéséig az Amithlon hozta az AmigaOS alatt elérhető legnagyobb sebességet (egy gyors PC-n a 68060-as processzor sebességének többszörösét).


Az nem jelent gondot, hogy több Amigás platform létezik?

Dehogynem. Mivel a különböző rendszerek technikailag egyre jobban távolodnak egymástól, egy Amigára fejlesztő programozónak egyre nagyobb munkát jelent, hogy a programját mindegyik platformra optimalizálja. A felhasználók felaprózódtak a rendszerek között, így egyik rendszeren sincs már akkora aktivitás, mint korábban.


Azért az amigás társadalom egységes maradt?

Részben. Az amigás közösség is 'szétszakadt' a rendszerek mentén. Az AmigaOS4 felhasználók az Amigans.net-en, a MorphOS felhasználói a MorphZone.org-on, míg az AROS-osok az AROS-Exec-en koncentrálódtak. A tematizálódás mellett azonban a legnagyobb Amigával foglalkozó oldalakon továbbra is megtalálhatjuk az összes amigás platform híreit, fórumait és felhasználóit (AmigaWorld.net, Amiga.org).


Ti az AmigaOS4-et vagy a MorphOS-t ajánlanátok inkább, mi a különbség?

Leginkább azt javasoljuk, hogy ha érdekel az újgenerációs Amigák világa, nézd meg az összes lehetőséget és magad döntsd el, melyik szimpatikus.

Általánosságban talán elmondhatjuk, hogy két új rendszer közül az AmigaOS4 az, amelyik felhasználói élményben és felületében valamennyire közelebb áll az AmigaOS 3.9-hez, viszont a háttérben jelentős fejlesztéseken és változtatásokon esett át. A MorphOS-t az AmigaOS 3.1-ből kiindulva kezdték el fejleszteni és bár sok mindenben hasonlít az AmigaOS-hez és kis konfigurálgatással szinte teljesen AmigaOS szerűvé tehető, mégis egy kicsit jobban eltávolodott az Amigán megszokott felülettől és színvilágtól (navigációs gombok a fájl és könyvtár ablakokban, átdolgozott Prefs rendszer, stb).

Classic Amigán is jellemző volt, hogy az egyes feladatokra és problémákra többféle megoldás született. A két újgenerációs rendszerről elmondható, hogy más-más megoldást választottak, tettek alapértelmezetté és fejlesztettek tovább. Például az AmigaOS4 grafikus alrendszere a Picasso96, míg a MorphOS a CyberGraphX-et használja, az AmigaOS4 felhasználói felülete a Reaction-re alapul, míg a MorphOS a MUI-t fejlesztette tovább. Az AmigaOS4-ben továbbfejlesztették az FFS fájlrendszert, míg a MorphOS az SFS-t, egy külső fejlesztő által készített és Amigán is népszerű fájlrendszert tett alapértelmezetté (de természetesen mindkét rendszeren használhatjuk a másik fájlrendszert is). Mindkét rendszerben megtalálható egy M68K emulátor, mely a régi programok futtatását teszi lehetővé.

Összehasonlító táblázat


Miért nem portolják az AmigaOS4-et vagy a MorphOS-t PC-re?

Erre nehéz egyszerűen válaszolni, mert több oka is van. Az egyik, hogy az amigás közösségen belül van egy ellenséges viszonyulás az x86-os platformhoz. Azok akik Amigára fejlesztenek és Amigát használnak nagyrészt azért teszik, mert élvezik a PC-től eltérő környezet kényelmességét és azt, hogy különbözhetnek a fősodortól. Emellett nem mellékesen a processzorváltás iszonyú nagy fejlesztői erőforrásokat igényelne, amik nem állnak rendelkezésre és az átállás nagy valószínűséggel a korábbi szoftverekkel való kompatibilitás elvesztésével is járna, ami a jelenlegi felhasználói bázist figyelembe véve egy öngyilkossággal érne fel. Ezeken felül már létezik x86-ra AmigaOS, az AROS projekt személyében.


Miért nem egyesítik az AmigaOS4-et és a MorphOS-t?

Bár mindenki jobban járna ha csak egy rendszerre koncentrálódna az a kevés fejlesztő és felhasználó aki még foglalkozik Amigával, ennek történelmi okai vannak. Úgy alakult, hogy a Commodore csődje után az Amiga gyakorlatilag vezető kéz nélkül maradt. Csak a közösség törekvéseinek köszönhetően fejlődött, különböző irányokba. A "hivatalos" AmigaOS késlekedése miatt egyes amigás fejlesztők megunták a helyzetet, összeálltak és a régi nyomdokain elkezdtek fejleszteni egy új rendszert. A MorphOS-t eredetileg az AmigaOS következő generációjának szánták, amelyet már teljesen a PowerPC architektúrához terveztek. Sajnos azonban készítői nem tudtak megegyezni az Amiga jogok birtokosaival, így a MorphOS végül önálló operációs rendszer lett, a hivatalos AmigaOS vonal konkurense. Időközben a hivatalos vonal is felzárkózott az AmigaOS4-el. Mindkét csapat az Amigán ismert technológiákból különbözőket preferált és tett alapértelmezetté. Mindketten iszonyú nagy munkát fektettek bele saját rendszerükbe, ezért egyikük sem akarja veszni hagyni azt, amit eddig elért és mindketten meg van győződve arról, hogy az adott feladatra vagy problémára az ő megoldásuk a jobb.


Hány Amiga felhasználó van a világban?

Erre a kérdésre nehéz pontos választ adni, mivel az adatokat csak becsülni tudjuk. 1995 és 1997 között az Amiga Technologies GmbH 120.000 db AmigaOS 3.1-et értékesített (hivatalos adat). Az AmigaOS 3.5-ből 1999 és 2000 között 12.000 db kelt el (hivatalos adat), míg az AmigaOS 3.9-ből 2000 és 2005 között már csupán kb. 6000 db (becsült). Az újgenerációs rendszerek eladási adatai még az utóbbinál is szerényebbek, pár ezres darabszámról beszélhetünk. Persze az eladási adatok nem egyeznek a jelenlegi Amiga felhasználók számával, hiszen sok ember több rendszert is megvett, mások pedig kalóz forrásból jutottak hozzá. Ha csak az újgenerációs rendszereket nézzük, akkor 5.000 alatti felhasználószámot becsülhetünk. Ha hozzávesszük azokat akik maradtak a Classic gépnél, továbbá az ingyenes AROS és az emulátorok felhasználóit is, akár több 10.000-en is lehetünk, ami sajnos még mindig csak egy nagyon kicsi piacot jelent.


Úgy hallottam, hogy lehet Amigát emulálni is. Az hogy működik?

A legnépszerűbb Amiga emulátor a Windows-os WinUAE. Emellett folyamatosan fejlesztik az E-UAE-t is, mely elérhető a legkülönfélébb géptípusokra és rendszerekre (pl. Linux, MacOS, BeOS, XBox, stb.). Az emulátor egy olyan program, ami egy gép egész hardverkiépítését szimulálja. Az Amiga emulátor segítségével futtathatjuk a régi amigás játékokat, demókat, alkalmazásokat, mintha egy igazi Amiga előtt ülnénk. Sőt, akár a régi amigás merevlemezünket is beolvastathatjuk vele. Manapság sokan használnak emulátort nosztalgiázásra, játékra, vagy akár fejlesztéshez. Az emulátor telepítője azonban nem tartalmazza az Amiga ROM-jában található programkódot (Kickstart), mely a mai napig jogvédett. Enélkül viszont az emulátor tulajdonképpen használhatatlan, hisz ez nélkülözhetetlen a virtuális gép működéséhez is. Tehát első körben egy Kickstart ROM-ot kell beszereznünk. A korábban floppy-n terjesztett programokat ún. "ADF" (amiga disk file) fájlok formájában szerezhetjük be és helyezhetjük be az emulátor képzeletbeli floppy meghajtójába.


Hogy lehet kiírni az ADF fájlokat floppy-ra?

A PC floppy vezérlője nem képes az Amiga 880KB-os floppy formátumának kezelésére, ezért PC-n közvetlenül nincs rá mód. Ha vásárolsz egy Catweasel névre hallgató PCI kártyát, ami képes amigásként kezelni a PC floppy meghajtóját, akkor megoldható. Enélkül más mód nincs, valahogy át kell juttatni az ADF-et egy valódi Amigára és ott kiírni floppy-ra. Erre több módszer is létezik, attól függően, hogy milyen Amigával rendelkezel.

Jól felszerelt Amigával ez a kérdés fel sem merül. Letöltheted az ADF-et a net-ről az Amigádon, vagy átmásolhatod CD-n, és kiírhatod floppy lemezre például az ADF2DISK eszköz segítségével.

Ha alapgéped van, akkor sem kell kétségbe esned. A Cloanto árul egy AmigaExplorer névre keresztelt szoftvert, ami egy egyszerű soros kábellel megoldja az átvitelt, szinte bármilyen Amigán. A programmal Windows alól közvetlenül tudjuk kezelni az Amiga meghajtóit.

Az AmigaKit-nél kapható EasyADF csomag az A600/1200 PCMCIA portját használja fel egy PCMCIA->CompactFlash adapter segítségével, így egy hagyományos CF kártyán bármit átvihetünk Amigára.

A dolog külön beruházás nélkül is megoldható, ha van az Amigádban merevlemez, vagy legalább egy kis memóriabővítés. Az AmigaOS3.0+ tartalmazza a PC-s lemezek kezeléséhez szükséges CrossDOS-t, így egy 'mount PC0:' paranccsal beolvashatod a 720KB-ra formázott PC-s lemezeket AmigaOS alatt. Az ADF-eket PC-n összetömörítheted, hogy ráférjenek a 720KB-os lemezre, Amigán pedig kitömöríted és kiírod floppy-ra.


Szükségem lenne Kickstart ROM-ra, keresek egy játékot, ide tudjátok nekem adni?

Ebben sajnos nem tudunk neked segíteni, viszont nagy valószínűséggel útba tudunk igazítani hol veheted meg az általad keresett programokat. Az Amiga Inc. és - meglepő módon - sok régebbi játék készítője is elég sok oldalnak a bezárását kezdeményezte általa illegálisnak tartott file-csere, vagy tartalom miatt. Mi szeretnénk egy fenyegetésektől mentes oldalt fenntartani és minél több látogatgatónak kellemes időtöltést szerezni.

A Kickstart ROM-ok továbbra is jogvédettek, az Amiga Inc. tulajdonát képezik. Hivatalosan megvásárolhatók a Cloanto Amiga Forever csomagjában, melyhez egy, az Amiga és a Commodore történetével foglalkozó filmeket tartalmazó DVD-t is kapsz. Ha rendelkezel egy valódi Amigával, a gépedben lévő ROM-okat legálisan használhatod akár emulátorhoz is. A ROM-ok tartalmát egy arra alkalmas programmal lementheted egy lemezre és betöltheted az emulátorba.

A játékok többsége sajnos szintén jogvédett még, annak ellenére, hogy a cégek többsége már nem foglalkozik a forgalmazásukkal, vagy esetleg már nem is létezik. Viszont több cég is gesztusként az amigás társadalom felé, szabaddá tette játékait. A legálisan letölthető játékok listáját megtalálhatod az AmigaFlame weboldalon.


Vásárolnék Amigát, bővítéseket, illetve szoftvereket. Merre induljak?

Amigát már csak használtan találsz, illetve egyes boltoknál lehetnek raktáron visszamaradt készletek, vagy felújított, kipucolt gépek. Sok használt Amigát találhatsz ebay-en, vaterán és nem utolsó sorban a legnagyobb magyar amigás apróhirdetési oldalon, az apro.amiga.hu -n.

Ha az újgenerációs amigás rendszerek (AmigaOS4, MorphOS) kipróbálásán töröd a fejed, ACube SAM440EP gépeket újonnan is vásárolhatsz. Érdemes meglátogatnod az AmigaSpirit főoldalán az "Online boltok" dobozban található cégek oldalait. Legtöbbjük szoftvereket, alkatrészeket, bővítőket és komplett gépeket is forgalmaz. Mivel a MorphOS egyes korábbi Apple gépeken is futtatható, érdemes ezeket a használt (többnyire olcsón kapható) gépeket is szemügyre venned. A támogatott Apple gépek listáját lásd itt.

Az AROS-t kipróbálhatod egy átlagos PC-n is. Használható natívan, vagy "hosted" módban Windows és Linux alatt is. Sőt, a legnépszerűbb AROS disztribúció, az Icaros Desktop kipróbálható virtuális gépként VMware alól is.


Elromlott a gépem, hova forduljak?

Manapság sajnos már csak elvétve találni olyan szakembert aki Amigák javításával foglalkozik. Magyarországon a hozzáértők elfoglaltak és általában nem vállalnak be újabb munkát, mert nem tudnak határidőt garantálni. Ezért sokan külföldre kényszerülnek küldeni meghibásodott gépüket, vagy bővítőkártyájukat. Az egyik legismertebb külföldi szervíz Franciaországban található és az AmigaCenter névre hallgat.