Faq

A amigaspirit.hu - pegasos.hu Wiki wikiből

A lap korábbi változatát látod, amilyen Neongod (vitalap | szerkesztései) 2009. január 14., 16:30-kor történt szerkesztése után volt.

Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a gyakori kérdéseket, melyeket egy, az Amiga világával most ismerkedő olvasó tenne fel:


Tartalomjegyzék

Mi az Amiga?

Az Amiga szó spanyolul barátnőt jelent. Az Amiga egy számítógép család, melyet a Commodore forgalmazott a '90-es évek közepéig. Kiváló multimédiás képességeinek köszönhetően megelőzte korát és nagyban hozzájárult a számítógépes grafika és hang fejlődéséhez. A rengeteg játéknak és demónak köszönhetően népszerű hobbiszámítógéppé és a demoscene jeles szereplőjévé vált. A termékcsalád komolyabb és drágább modeljei főleg grafikával, tördeléssel és 3D animációval foglalkozó cégeknél leltek alkalmazásra, számos népszerű TV film és sorozat animációit készítették Amigával.


Mi az Amigaspirit?

Elsődlegesen az Amigaspirit egy IRC-csatorna ami az ircnet-en található. Itt az Amiga-gépek kedvelői találkoznak, akik meggyőződéssel használtak, vagy használnak Amiga gépeket. Túlnyomóan a Classic vonal képviseltetik a csatornán, de szívesen látunk bárki aki nosztalgikus, kreatív és alternatív társaságra vágyik. Az Amigaspirit újabban egy webportál is, ahol az Amigával kapcsolatos híreket, cikkeket és fórumot lehet megtalálni.


Ki használ ma még Amigát?

Ahogy az oldal neve is mutatja, mindenki aki hisz az "Amiga szellemében" és abban a légkörben amit maga körül teremtett. Eleg sokan meglévő más gyártmányú gépük mellett is használnak Amigát vagy Amiga-klón gépeket, azok jellemzői vagy nosztalgikus, szentimentális értékük miatt.


Miért jobb az Amiga mint a PC?

Nem célunk összehasonlítani a két platformot, így az oldalon sem találsz majd valószínűleg ehhez kapcsolódó információt. Eléggé tradicionális volt régebben a két platform közötti ellentét, főleg az Amigás oldalról, de napjainkban békésen megfér egymás mellett a két (vagy többféle) gép. Mindenki személyes meggyőződése alapján dönt, hogy melyiket használja és milyen okból. Mi megszállottak vagyunk és ez bizonyos fokú szubjektivitással jár.


Miért jobb az AmigaOS mint a Linux/Windows/MacOS (stb...)?

Szintén nem vállalkozunk az AmigaOS összehasonlítására más operációs rendszerekkel. Mindegyiknek megvan az előnye és hátránya. Mi az AmigaOS-t a felhasználóbarátsága, sebessége, innovatív megoldásai, remek bővíthetősége és időtállósága miatt kedveljük. A classic vonal fénykorában az erőforrástakarékos rendszerek voltak sikeresek, ezért a korabeli gépeken kivétel nélkül AmigaOS-t futtattak. Napjaink egyre nagyobbra hízó, több gigabájt memóriát igénylő monstrum rendszerei mellett még jobban hangsúlyozhatnánk, hogy az AmigaOS talán legnagyobb előnye, hogy pici, nagyon gyorsan indul és villámgyorsan reagál a felhasználó kéréseire. Mindezek mellett pedig már a más rendszereken megszokott kényelmi szolgáltatások sem hiányoznak belőle.


Mi lett az Amigával?

A Commodore cég 1994-es csődjét követően egy még szomorúbb történet vette kezdetét. A jogokat felvásárló Escom AG a Commodore és Amiga márkát kettéválasztotta és egy ideig még gyártotta az Amiga 1200-es és 4000-es modelleket, "Amiga International" márkanév alatt. Később, miután az Escom is csődbement, a márkákat és jogokat különféle cégek adták vették. Az Amiga a Gateway tulajdonába került, majd a Gateway-ből kivált néhány dolgozó kivásárolta, licencelte a brand-et és megalapította a mai napig létező Amiga Inc.-et, melynek Bill McEwen a vezetője.


Mit csinál manapság az Amiga Inc?

Az Amiga Inc. mindeddig nem tett le komoly eredményeket az asztalra. Elkezdték fejleszteni az AmigaDE (Digital Environment)-t és az AmigaAnywhere-t, melyekből egyelőre nem lett kézzelfogható termék. Talán a legnagyobb eredményük az AmigaOS továbbfejlesztésének megkezdése, melyre külsős cégekkel szerződtek. Az AmigaOS 3.5-öt és 3.9-et a Haage und Partner készítette el, majd később a Hyperion VOF kezdte el és fejleszti a mai napig is az AmigaOS4-et. Az Amiga Inc. mindeközben mobiltelefonokra és PDA-kra adott ki játékokat.


Mi lett az AmigaOS4 sorsa?

Az AmigaOS 4.0 végül elkészült és a Hyperion ki is adta az AmigaOne-nak nevezett alaplapokra és PowerPC-s bővítőkártyákkal rendelkező Classic Amigákra. Mivel a Hyperion az OS4-et az Amiga Inc. megbízásából fejlesztette, a szerződés szerint át kellett volna adnia a forrásokat az Amiga Inc.-nek. Az Amiga Inc. pert indított a Hyperion ellen. A Hyperion állítása szerint az Amiga Inc. többszörösen megsértette a szerződést, így az semmisnek tekintendő. Nem mellékesen az Amiga Inc. fizetésképtelenné vált, és így a szerződés értelmében az AmigaOS jogai a Hyperiont illetik meg. A pereskedés jelenleg is folyik. A rendszer fejlesztése eközben nem torpant meg, a közelmúltban megjelent az AmigaOS4.1.


Milyen gépeken fut az OS4?

Az AmigaOS4 -et alapvetően az AmigaOne alaplapokra kezdték fejleszteni. Az első AmigaOne terveit az angol Eyetech cég készítette el, ám a projekt sikertelensége miatt végül megállapodtak a MAI Logic-al, akiknek már gyártásra készen állt több PowerPC-s alaplapjuk is. Az alaplapokat AmigaOne név alatt hozták forgalomba. Kezdetben amíg az OS4 még nem készült el, Linux-al árulták őket. Akik Linux-al vették meg az AmigaOne-t később térítésmentesen hozzájuthattak az OS4-hez. A rendszer kiadását követően OS4-el fogalmazták a gépeket. Az AmigaOne-ok gyártása a MAI Logic csődje miatt megszűnt.

A Hyperion elkészítette és elérhetővé tette a rendszer PowerPC processzorral felszerelt Classic Amigákon futó változatát és megállapodott az ACube Systems nevű olasz hardver fejlesztő céggel is, akik elkészítették a SAM440EP névre hallgató PowerPC-s alaplapot, mely képes az AmigaOS4 futtatására. Emellett felreppentek olyan hírek is, hogy az OS4-et már elkezdték portolni Apple MacMini/iBook/PowerBook-ra is, de egyelőre bizonytalan, hogy megjelenik -e ezekre a platformokra a rendszer.


Milyen programok vannak Amigára?

Amigára megszámlálhatatlan mennyiségű szoftver készült, nagy részük a Classic Amigák hardveréhez kötődik, mert közvetlenül használja azt (főként a régi játékok, demók, lemezújságok, floppyról futó felhasználói szoftverek). Az AmigaOS fejlődésével azonban megjelentek a rendszerbarát programok, melyek az amigás rendszerek sokkal szélesebb spektrumán működnek, mert olyan komponenseket használnak, melyeket a legtöbb AmigaOS vagy kompatibilis rendszerre megírtak. 1992-ben az internet elterjedésével létrejött az AmiNet, az ingyenes amigás programok adatbázisa, mely egyike a legnagyobb szoftvergyűjteményeknek a világon. AmigaOS4-re is találhatunk itt szoftvereket, de van külön OS4-es programokkal foglalkozó gyűjtemény is, az OS4depot. A fizetős programokért a fejlesztők, vagy a kiadó cég weboldalát kell felkutatnunk. A legnépszerűbb Amigás programokat mi is megpróbáltuk csokorba szedni és képernyőképekkel is illusztrálni, lásd itt.


Lehet bővíteni az Amigákat?

Természetesen. Az Amiga modellekhez bővítések széles palettáját kínálták. A Commodore által tervezett és forgalmazott bővítéseken kívül más hardver cégek is elkészítették saját bővítéseiket. Az Amiga remekül bővíthető, a nagyobb Amigákban található bővítő slot-okba (Zorro) a később PC-knél is elterjedt módon rakhatunk különféle kártyákat. A kisebb Amiga gépek nehezebben bővíthetők, de a leleményes hardver tervezőknek köszönhetően minden lehetséges helyet és csatlakozót sikerült kihasználni. Például lehetőségünk van akár egy Amiga1200-est is erősebb processzort tartalmazó bővítőkártyával, több memóriával, SCSI kártyával, MP3 gyorsítós hangkártyával, USB kártyával, hálózati kártyával bővíteni.

Az AmigaOS4-et futtató újgenerációs gépek (AmigaOne, SAM440EP) már PC kompatiblis szabványokat követnek, így -meghajtóprogram megléte esetén- a legtöbb PC-s boltban használható PCI-os kártyát használhatjuk bennük. Például Radeon videokártyák, hálózati kártyák, SoundBlaster-ek, USB2.0 kártyák, TV kártyák, stb.

Az Amigás bővítéseket több weboldal is megkísérelte összegyűjteni, leírással és képekkel bemutatni. A legismertebbek az Amiga Hardware Database és a Big Book of Amiga Hardware


Hallottam, hogy van egy alternatív Amigás vonal is. Az micsoda?

Nem egy, több is. Még a két processzoros amigás bővítőkártyák idejében néhány amigás programozó elkezdett fejleszteni egy kizárólag PowerPC-n futó AmigaOS klónt, a MorphOS-t. Később a Genesi nevű cég vette szárnyai alá a projektet és elkészítették a Pegasos névre hallgató PowerPC-s alaplapot, melynek a MorphOS lett az alapértelmezett operációs rendszere. A Pegasos forgalmazása 2006-ban, megszűnt, így jó pár évig a MorphOS alá sem lehetett kapni új hardvert. A MorphOS 2.0 megjelenése óta a rendszer támogatja a miniatűr Efika alaplapot is, melyet még jelenleg is forgalmaznak.

Az AmigaOS4-el és a MorphOS-el párhuzamosan kezdték el fejleszteni az AROS-t, ami az Amiga Research Operating System rövidítése, de újabban a jogi problémákat megelőzendő a nevet megváltoztatták "AROS Research Operating System"-re. Az AROS project célja, hogy az AmigaOS 3.1-et újraírják és továbbfejlesszék x86-os platformra. Az AROS project elegendő fejlesztő hiányában nagyon lassan halad. Felhasználói bázisa alig van, mivel a rendszer jelenleg még nem tartalmaz M68K emulátort (ez jelenleg fejlesztés alatt áll), tehát a régi programok nem futnak rajta, natív szoftver pedig még szintén alig van rá.


Az nem jelent gondot, hogy több Amigás platform létezik?

Dehogynem. Mivel a különböző rendszerek technikailag egyre jobban távolodnak egymástól, egy Amigára fejlesztő programozónak egyre nagyobb munkát jelent, hogy a programját mindegyik platformra optimalizálja. A felhasználók felaprózódtak a rendszerek között, így egyik rendszeren sincs már akkora aktivitás, mint korábban.


Azért az amigás társadalom egységes maradt?

Sajnos nem. Az amiga community is szétszakadt a rendszerek mentén, ellenségeskedés és viták kezdődtek, ami oda vezetett, hogy sokan elszeparálták magukat. Az AmigaOS4 felhasználók az AmigaWorld.net-en és Amigans.net-en koncentrálódtak, a MorphOS felhasználói saját weboldalakat indítottak MorphZone.org és MorphOS-news.de néven, míg az AROS szintén saját közösséget kezdett építgetni az AROS-Exec-en. És akkor még nem is szóltunk az újgenerációs vonalakat elutasítókról, akik a jövőben is csak a Classic Amigával kívánnak foglalkozni.

Ennek mentén, a béke kedvéért alakult ki az Amigás témákkal foglalkozó amigaspirit.hu és a MorphOS-es pegasos.hu is.

A fórumokon gyakran hallgató "red" meg "blue" jelző is arra utal, hogy a piros Amiga boingball, vagy a kék MorphOS lepke oldalán állsz -e.

A helyzet elkeserítően hangzik, ám a főleg internetes fórumokon tapasztalható vitázó hangnemnek nyomát sem lelni a demoscene party-kon és amigás találkozókon. Ott fura módon békében megfér egymás mellett az Amiga community-t alkotó két tábor.


Ti melyik amigás vonalat ajánlanátok, mi a különbség?

Leginkább azt javasoljuk, hogy ha érdekel az újgenerációs Amigák világa, nézd meg az összes lehetőséget és magad döntsd el, melyik szimpatikus.

Ha a jelenleg még gyerekcipőben járó AROS-t leszámítjuk, általánosságban talán elmondhatjuk, hogy két új rendszer közül az AmigaOS4 az, amelyik felhasználói élményben és felületében közelebb áll az AmigaOS 3.9-hez, viszont a háttérben jelentős fejlesztéseken és változtatásokon esett át. A MorphOS-t az AmigaOS 3.1-ből kiindulva kezdték el fejleszteni és bár sokmindenben hasonlít az AmigaOS-hez és kis konfigurálgatással szinte teljesen AmigaOS szerűvé tehető, mégis egy kicsit jobban eltávolodott az Amigán megszokott felülettől.

Classic Amigán is jellemző volt, hogy az egyes feladatokra és problémákra többféle megoldás született. A két újgenerációs rendszerről elmondható, hogy más-más megoldást választottak, tettek alapértelmezetté és fejlesztettek tovább. Például az AmigaOS4 grafikus alrendszere a Picasso96, míg a MorphOS a CyberGraphX-et használja, az AmigaOS4 felhasználói felülete a Reaction-re alapul, míg a MorphOS a MUI-t fejlesztette tovább. Az AmigaOS4-ben továbbfejlesztették az FFS fájlrendszert, míg a MorphOS az SFS-t, egy külső fejlesztő által készített és Amigán is népszerű fájlrendszert tett alapértelmezetté (de természetesen mindkét rendszeren használhatjuk a másik fájlrendszert is). Mindkét rendszerben megtalálható egy 68k emulátor, mely a régi programok futtatását teszi lehetővé.

Összehasonlító táblázat


Az AmigaSpirit foglalkozik más retro platformokkal is?

Az oldal - nevéből adódóan is - főleg az Amigával kapcsolatos témákra koncentrál. A látogatók minden bizonnyal nem fognak elitélni ha más platformmal kapcsolatos dolgokat vetsz fel a fórumban, de kérünk hogy inkább az adott platformmal kapcsolatos portálokat és oldalakat keresd fel.


Szükségem lenne Kickstart-ra, keresek egy játékot, ide tudjátok nekem adni?

Ebben sajnos nem tudunk neked segíteni, viszont feltehetőleg útba tudunk igazítani hol veheted meg az általad keresett programokat. Az Amiga inc. és - meglepő módon - sok régebbi játék készítője is elég sok oldalnak a bezárását kezdeményezte általa illegálisnak tartott file-csere vagy tartalom miatt. Mi szeretnénk egy fenyegetésektől mentes oldalt fenntartani és minél több látogatgatónak kellemes időtöltést szerezni.

A Kickstart ROM-ok továbbra is jogvédettek, az Amiga Inc. tulajdonát képezik. Hivatalosan megvásárolhatók a Cloanto Amiga Forever csomagjában, melyhez egy, az Amiga és a Commodore történetével foglalkozó filmeket tartalmazó DVD-t is kapsz. Ha rendelkezel egy valódi Amigával, a gépedben lévő ROM-okat legálisan használhatod akár emulátorhoz is. A ROM-ok tartalmát egy arra alkalmas programmal lementheted egy lemezre és betöltheted az emulátorba.

A játékok többsége sajnos szintén jogvédett még, annak ellenére, hogy a cégek többsége már nem foglalkozik forgalmazásukkal, vagy esetleg már nem is létezik. Viszont több cég is gesztusként az amigás társadalom felé, szabaddá tette játékait. A legálisan letölthető játékok listáját megtalálhatod az AmigaFlame weboldalon.


Vásárolnék Amigát, bővítéseket, illetve szoftvereket. Merre induljak?

Amigát sajnos már csak használtan találsz, illetve egyes boltoknál lehetnek raktáron visszamaradt készletek, vagy felújított, kipucolt gépek. Sok használt Amigát találhatsz ebay-en, vaterán és nem utolsó sorban a legnagyobb magyar amigás apróhirdetési oldalon, az apro.amiga.hu -n.

Ha az újgenerációs amigás rendszerek (AmigaOS4, MorphOS) futtatásán töröd a fejed, ACube SAM440EP és Genesi Efika gépeket újonnan is vásárolhatsz. Érdemes meglátogatnod az AmigaSpirit főoldalán az "Online boltok" dobozban található cégek oldalait. Legtöbbjük szoftvereket, alkatrészeket, bővítőket és komplett gépeket is forgalmaz.

Az AROS futtatásához viszont egy átlagos PC is megfelel. Használható natívan, vagy hosted módban Windows és Linux alatt is. Sőt, a legnépszerűbb AROS disztribúció, a VmwAROS kipróbálható virtuális gépként VMware alól is.

A lap eredeti címe: „http://wiki.amigaspirit.hu/index.php/Faq
Személyes eszközök